Tosiaan tästäkin aiheesta voisin paasata pitkänkin romaanin, mutta yritän saada pääpointit nyt käytyä läpi sekä omia mietteitä ja varusteita. Eli hyvät nostovarusteet voimannostoon. 

Kengät: 

Mielestäni kaikkein tärkein varuste mitä on varsinkin kun kyse on niin sanotusta raw nostamisesta. Raw kisoissa sallitut varusteet polvilämppärit, vyö ja rannesiteet, joissain liitoissa myös polvisiteet. Aloitan puimaan kenkiä siinä järjestyksessä kun olen niitä itse tuonut mukaan saliharjoitteluun. Ensimmäistä kertaa kun salille menin käytin ihan perus sisäpelikenkiä niin kuin varmaan moni muukin. Niistä huomasin nopeasti painojen kasvaessa, että olivat todella huono vaihtoehto paksun epävakaan pohjan ja muutenkin velton olemuksen vuoksi. Lopetin kenkien käytön melko nopeasti ja nostin paljain jaloin. Mielestäni se on muutenkin hyvä tapa opetella esimerkiksi kyykyn tekniikkaa, koska vaatii nilkoilta hyvää liikkuvuutta jotta pystyy kyykkäämään oikeaoppisesti ja tarpeeksi syvälle. Olen huomannut, että monilla jotka ovat heti aloittaessaan laittaneet painonnosto kengät jalkaan niin he eivät omaa tarvittavaa liikkuvuutta nilkoissa saatika muuallakaan. Maastavetoa tulee vielä tänäpäivänäkin tehtyä monesti paljain jaloin.

Kyykky maksimini taisi olla jossain 180-190kg:n paikkeilla kun paikallisen voimannosto valmentajan painostuksella marssisin paikalliseen urheiluvälinekauppaan ostamaan ensimmäisiä painonnostokenkiä. 20151118_214100

Kengillä oli hintaa noin. 100€. Kengissä on tukeva sekä pitävä pohja ja korko kantapäässä. Korko mahdollistaa kyykkyssä paremman polvikulman ala-asennossa sekä helpottaa syvyyteen pääsyä kapealla jalka-asennolla. Penkkipunnerruksessa kantaa vasten on hyvä painaa jalkaa ja täten saada ns. leg driveä punnerrukseen eli saat käytettyä jalkoja apuna punnerruksessa.

WP_000232

Ainut kuva jonka löysin kapeasta kyykystä painonnostokengillä. Taitaa olla ensimmäisestä tai toisesta kisastani ikinä tämä kuva.

Näitä kenkiä on tullut käytettyä nyt kolmisen vuotta. Nyt muutama kuukausi sitten ostin uudet nostokengät itselleni, koska jo pidemmän aikaan painonnosto kengissä olevat korot väänsivät polviani nykyään käyttämässäni leveässä kyykky asennossa. Pitkän etsinnän jälkeen löysin sumo vetoa ja kyykkyä varten valmistetut kengät.

20151118_221320

Screenshot_2015-11-19-00-09-43

Näissä kengissä on täysin tasainen pohja. Niissä on myöskin vahvistetut sivut joten niiden pitäisi kestää sitä kun jalkaa työnnetään ulospäin. Korkea kaulus antaa mukavasti tukea nilkoille sekä pohja on äärimmäisen pitävä kaikilla kokeilemillani alustoilla. Olen nyt tehnyt melkein kaikki harjoitukset nämä jalassa, painonnosto kenkiä olen enään käyttänyt vain painonnosto liikkeissä. Kengät ovat tosiaan Reebok crossfit lite TR. Kengät ovat hyvin saman tyyliset kuin Conversen tennarit joita moni on tuntunut myöskin suosivan voimaharjoittelussa. En rupea niitä nyt vertailemaan kun consseista ei omakohtaista kokemusta nosto puuhissa ole, mutta esimerkiksi youtubesta löytyy paljon hyviä videoita kenkien eroista.

 

Lyhyenä yhteenvetona voisin sanoa, että loppupeleissä kenkä valinta kannattaa tehdä omien tuntemusten ja mieltymysten mukaan. Tärkeää on se, että kenkä on pohjaltaan pitävä ja tukeva jottei nostoon tule turhaa huojumista ja liukastelua.

Seuraavaksi tärkein varuste nostovyö:

Näitäkin löytyy taas jos jonkin mallista neopreenisestä lämmittimestä paksuun voimannosto vyöhön. Nostovyön tarkoitus on tukea keskivartaloa kovissa nostoissa. Itse käytän paksua voimannosto vyötä pääsääntöisesti kaikissa kovissa nostoissa. Saan siitä itse ainakin henkisesti suuren hyödyn kun voin painaa keskivartaloa vyötä vasten ja täten hakea tukea nostoihin. Tärkeää on myös harjoitella ilman vyötä, myös kovia sarjoja ja nostoja, koska ne ovat paras tapa vahvistaa keskivartaloa. 

20151118_235731

Rannesiteet ja polvilämppärit: Ovat oiva lisä treenikassiin, mutta eivät missään tapauksessa välttämättömät. Rannesiteillä saat tuettua ranteita kovissa nostoissa. En tiedä antavatko ne yhtään apua nostoon, mutta saattavat tehdä siitä miellytävempää viemällä paineen tunnetta pois käsistä. Itselläni on molemmat ranteet huonossa kunnossa johtuen pyörällä kaatumisista, joten käytän rannesiteitä monessakin liikkeessä. Minulla on kahdet siteet tällä hetkellä käytössä yhdet jäykemmät isojen painojen nostamiseen sekä yhdet löysemmät joita käytän apuliikkeissä suojaamaan ranteita turhalta rasitukselta.

20151118_230533

Vasemmalla Gaspin perus ranneside ja oikealla Titan max rpm ranneside jota käytän kisoissa ja maksimi nostoissa.

Polvilämppärit: Niitäkin minulla on kahdet erinlaiset. Toiset ovat todella löysät ja käytän niitä melkein aina ihan vaan lisälämpönä polville. Toiset taas ovat vähän tiukemmat ja muotoiltu vain ja ainoastaan kyykkäämistä varten. Niitä käytän vain maksimi treeneissä ja kisoissa. Suosittelen lämpimästi polvenlämmittimien hommaamista kaikille itselläni ei ole ilmennyt ainakaan polvikipuja nyt kun olen niitä käyttänyt. Mutta muista, että lämmittimet eivä korvaa hyvää ja monipuolista alkulämmittelyä vaan niiden tarkoitus on pitää jo aikaiseksi saatua lämpöä yllä. Alla olevassa kuvassa vasemmalla on käyttämäni Adidaksen yleis läppäri ja vasemmalla SBD:n polvilämppäri koviin kyykkyihin.

20151118_235642

Näiden lisäksi treenikassissani kulkee magnesium pala, vetoremmit sekä kompressioside jota joudun silloin tällöin käyttämään forkun ympärillä penkkiä lämmitellessä.

Tosiaan 1,5 viikkoa SM-kisoihin seuraavassa postauksessa koitan avata vähän mitä olen nyt viime treeneissä tehnyt.

 

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija