6 TAPAA SYÖDÄ TERVEELLISESTI RAVINTOLASSA

syöulkonaartikkeli

#1 Valitse oikeanlainen ravintola
Joissakin ravintoloissa on enemmän terveellisiä vaihtoehtoja, kuin toisissa. Esimerkiksi Aasialaiset ravintolat tarjoavat enemmän terveellisiä ja vähäkalorisia vaihtoehtoja.
✓ Mikäli päätät mennä vaikkapa italialaiseen ravintolaan, vältä ylimääräistä juustoa, ja pyydä pasta täysjyvänä vaalean pastan sijaan. Kastikkeen ja lisukkeetkin voi pyytää erikseen, jolloin sinun itsesi on helpompi kontrolloida, paljonko syöt.
✓ Lautasta ei tarvitse syödä aina tyhjäksi. Jotkut ravintolat tarjoavat isompia annoksia kuin toiset. Muista kuitenkin se, että maksat siitä, että tulet ruuasta täyteen. Lautasta ei ole pakko syödä tyhjäksi, varsinkaan silloin, kun koet olevasi täynnä jo pienemmästäkin ruokamäärästä!

syöulkonaartikkeli2

#2 Miten ruokasi on valmistettu?
Kiinnitä huomiota ruuan valmistustapaan tilausta tehdessäsi. Esimerkiksi kuorrutettu tai uppopaistettu kana on paljon epäterveellisempi vaihtoehto, kuin grillattu kana. Vältä siis ruokia, jotka ovat kuorrutettuja, dipattuja tai gratinoituja, sillä niihin on usein varastoitunut paljon kaloreita, piilorasvaa ja sodiumia.

✓  Lue ruokalistasi rauhassa, ja keskity ottamaan selvää, mitä annos sisältää. Kysy rohkeasti apua tarjoilijalta!
✓ Etsi listasta ruoka-annoksia, jotka ovat joko keitetty, höyrytetty tai grillattu, ja hyödynnä niitä terveellisempinä annosvaihtoehtoina!

#3 Valitse alkuruokasi viisaasti
Hyvä alkuruoka voi olla sekä terveellinen, että täyttävä. Valitse siis alkuruokasi fiksusti, ja jätä jälkiruoka väliin!
✓ Valitse alkuruoaksi esimerkiksi terveellinen tomaattikeitto ja pyydä tarvittaessa tarjoilijalta, että mahdollinen kerma jätetään pois.
✓ Mikäli valitset alkuruuaksi salaatin, varmista tarjoilijalta, että kastike laitetaan annoksen sivuun tai erilliseen kuppiin. Näin pysyt helposti kärryillä siinä, kuinka paljon kastiketta haluat. Mitä vähemmän kastiketta ja öljyä, sen vähemmän kaloreita.  

 

syöulkonaartikkeli3

#4 Valitse lihasi tarkkaan
Me kaikki tiedämme, että kana on yksi terveellisimmistä ja vähärasvaisimmista lihavaihtoehdoista. Muista kuitenkin, että on muitakin vaihtoehtoja, mitä voit hyödyntää!
✓ Kokeile esimerkiksi kalaa, kuten lohta, tonnikalaa tai seitiä. Jos mielesi tekee punaista lihaa, valitse vähärasvaisempi osa, kuten naudan kupeesta leikattu lihapala.
✓ Voit tarvittaessa kysyä tarjoilijalta esimerkiksi nahan poistamista kanasta. Se tekee annoksestasi heti vähärasvaisemman ja terveellisemmän.

#5 Älä epäröi kysyä!
Älä koskaan epäröi kysyä, miten ruoka valmistetaan. Maksavana asiakkaana sinulla on oikeus kysyä ja vaikuttaa siihen, mitä syöt, ja miten ruokasi valmistetaan.
✓ Kastikkeet ja kerma ovat aineksia, joita usein lisätään ruokiin. Näiden poisjättäminen vaikuttaa annoksesi ravintoarvoihin suuresti. Pyydä siis rohkeasti esimerkiksi kerman pois jättämistä, ja saat annoksestasi kertaheitolla vähäkalorisemman.
✓ Pasta-annosta tilatessasi valitse mieluummin tomaattipohjainen kastike kermakastikkeen sijasta. Vaihda vaalea pasta täysjyväpastaan, se pitää sinut kylläisenä pidempään, ja on paljon kuitupitoisempaa.

syöulkonaartikkeli4

#6 Kiinnitä huomiota lisukkeisiin
Epäterveellinen lisuke voi olla yhtä kaloripitoinen kuin jälkiruoka! Yksinkertaisilla valinnoilla voit vaikuttaa suuresti siihen, kuinka terveellinen / epäterveellinen annoksestasi tulee.
✓ Valitse paistetun riisin sijasta keitetty riisi.
✓ Vaihda ranskanperunat keitettyyn perunaan


 

 
#MUISTA:
Ajattelutapa siitä, ettei dieetillä voisi käydä ulkona syömässä, on väärä. Niin kauan, kun mietit, mitä suuhusi laitat, ja teet tarkoituksella terveellisempiä valintoja, voit aivan hyvin nauttia ravintolassa syömisestä yhdessä ystävien ja perheesi kanssa!

 

PROTEINSALE 24_01

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija