Hjooh…. Otsikko kertonee jo paljon. Kello vetelee kolmea yöllä, tai aamulla, miten vaan sen haluaa sitten ajatella. Nukkumattia odotellessa tulin pyöritelleeks mielessä mm. tätä rytmiasiaa ja päätinpä sitten riipasta skriivasta jonkinsortin höpötyksen aiheesta.

Jos joku ei viä osannu päätellä, ni clearly, mä oon aika vahvasti yökukku. En tiä mistä kaukaa lienee lapsuudesta(?) opittu vai onko vaan kropan ja pään ”luonnollinen rytmi” se että aikasin aamulla on vaan ihan usvassa jos joutuu olee hereillä ja terävimmällään sillon ku toiset jo suunnittelee nukkumaan menoa. En oo ikinä digannu aikasista aamuista, ja ah ku kouluherätyksetkin oli niin tuskaa. Mä kyllä kohtuu kiltisti menin ajoissa nukkumaan, mutta silti aamulla väsytti ni maan perkuleesti. Ja tää kaava on periaatteessa pysyny aina tähän päivään asti. Välissä ollut jaksoja jollon oon muunlaistakin rytmiä toteuttanut mm. postia jakaessa. Mutta hrrh *irvistys* ei oo ihan mun juttu noi aamukuuteen menot.

Tän hetkinen elämäntilanne sallii sen että saan mennä aikalailla omien aikataulujen mukaan eikä mitään pakottavaa rytmiä oo tarvinnut ottaa. Mikä on sitten tässä pikkuhiljaa kääntänyt tän rytmin tähän iltapainotteiseks. Myönnettäköön, pikkanen ryhtiliike ois varmaan ihan paikallaan, aivan ei oo kumminkaan tarkotus tähän aikaa viä olla ylhäällä et *ting!, ei väsytä yhtään*. Noh, en aatellut siitä repiä mitään järjestöntä stressiä, eiköhän se palaudu omia aikojaan sitten ”normaalimpaan”.

Ainoo vaan että mikä on ”normaalirytmi”? Aika häilyvä käsite ja veteen piirrety viiva. Toiselle 05 on AAMUviis ja toiselle YÖviis, silti se tiuku repii ihan samaa aikaa molemmille, se on vaan rytmistä ja käsityksestä kiinni.

Mun käsityksen mukaan karkeesti vois jakaa immeiset kolmeen ryhmään:
1) Yökukut – omasta tahdostaan tai pakotettuina .
Nää hyypät jotka pitävät tai joutuvat, esim. töiden takia, valvomaan ja yleensä myös nukkuvat myöhään aamulla/aamupäivällä (jolleen kerran tää mikä aika ny kullekin sitten on).

2) Aamuvirkut – jälleen omasta tahdostaan tai pakotettuina.
Nää kaiffarit on sitten yökukun vastakohtia. Joko heräävät luonnostaan kukunlaulun aikaan pirteinä… tai sitten kellon herättäminä, mutta kuitenkin semipirteinä (tai ainakin enemmän pirteinä ku yökukut oisivat vastaavassa tilanteessa 😀 )

3) Sopeutujat – yleensä pakotettu tilanne (esim. vuorotyö).
Tän kolmannen ryhmän jengi on 90% varmuudella työn tai harrastuksen tai jonkun muun ”vakavasti otettavan” asian pakottamina ”tuomittu seilaamaan”(Hah! tuli just katottua Pirates of the Caribbeania- vierailla vesillä, voi olla et joku vaikutus tohon sanavalintaan x) . ”they are doomed to sail on these waters forever…. tjsp”) näiden kahden välimaastossa, nukkumaan sillon kun siihen on aikaa, vaihdellen yöllä, aamulla, päivällä, illalla, koska vaan siihen on aikaa. He ovat sopeutujia. Yleensä tämä jengi on ”kohtuu ookoo” asian kanssa, eivätkä tee siitä suurta numeroa. He yleensä pystyvät myös nukkumaan melke missä tahansa ja melkeen millon tahansa.

Tottakai välimaastojakin löytyy, mutta tuossa noi kärjistetysti. Yhteistä kaikille on että heillä kumminkin ON rytmi jonka mukaan elävät ja elämä rullaa eteenpäin. Se onko joku rytmi oikea tai väärä… en tiä onko kukaan sanomaan sitä varmaksi. Onhan noita erilaisia tutkimuksia oikeesti puolesta ja vastaan, ihan jokaisesta. Ja mun puolesta jokainen saa uskoa ja elää aivan kuten lystää ja parhaakseen näkee.

Mutta sen huomion oon ite tehnyt että JOS ite et oo kokeillut jotain rytmiä, ni sä et oo sillon mikään lyttäämään/arvostelemaan toisen rytmiä tai elämäntyyliä, vain sillä perusteella että se on erilainen kun sulla itellä. Ihmiset ovat erilaisia. Niin myös heidän sopeutumisensa ja se mikä on kullekin sopivaa ja hyväksyttävää. Omia kokemuksia toki voi kertoa ja neuvoakin, mutta koskaan ei ikinä ketään pitäisi lytätä- deep down under ; vain me itse voimme tietää mikä on hyvästä tai pahasta itellemme ja mikä sopii ja mikä ei. Joskin aina nämä seikat eivät ole itsestäänselviä ja vaativat tutkiskelua, joskus kovinkin kantapään kautta. Mutta näissäkään tapauksissa ei auta että joku ulkopuolinen tulee heristämään sormea että ”soosoo, älä tee noin, tee niinkuin mä sanon”.

Huah! Tosta vois jatkaa juttua vaikka kuinka paljon, mutta sitten lähtis aihe rönsäilemään… Ehkä joku toinen juttukerta :D.

Ite uskon siihen että ihminen on yllättävän sopeutuvainen mutta perimmäistä sisäistä rytmiä kannattaa kuunnella ja mahdollisuuksien mukaan toimia ja elää sen mukaan. Uskon siihen että vihoviimeistä iltakukkujaa ei saa muutettua happyhappyjoyjoy-aamuvirkuksi tekemälläkään. Toki voi sopeutua ja pystyäkin tekemään esim. aamutyötä, eikä sen tarvitse olla jatkuvaa kärsimystä. Mutta uskon että tälläinen ihminen mieluummin nukkuisi vähän pidempään ja lopettelisi hommat ehtoommalla.

Yhtä kaikki: Uni ON tärkeää. Yhtäjakoinen, katkeamaton, syvä uni. Kaikki tietää kyllä mitä suositellaan unimääräksi, en ala siitä nyt paasaaman (~8h 😀 oli kumminkin pakko se tähän rääkästä). Sillä ny loppupeleissä pitäis kauheesti olla merkitystä mihin vuorokauden aikaan sen suoritat. Kunhan vaan oikeasti lepäät että kroppa JA mieli pääsevät palautumaan. Hyvin levänneenä olet, ainakin kohtuu, pirteä ja valmis uuteen (sinun) päivään – riippumatta kellonajasta.

Oletko SINÄ joku edellä mainituista? Jos niin osaatko kertoa miksi?

Tämmöstä pohdintaa täältä yön keskeltä. NYT …. MÄ … meen palautumaan… aka nukkumaan… että jaksan ”aamulla” lähteä lenkille ja myöhemmin paiskomaan vähän malmia salille. Heippa!  -> ZzzZzz

<3 SaNNa

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija