AINEENVAIHDUNTA | MITEN AINEENVAIHDUNTA VAIKUTTAA PAINONPUDOTUKSEEN?

metabolism


Kuulemme usein sanottavan, että painonpudotus on hankalaa hitaan aineenvaihdunnan takia. On totta, että hitaampi aineenvaihdunta saattaa hankaloittaa painon putoamista, mutta se ei kuitenkaan estä sitä. Tässä artikkelissa käymme läpi perus asiat aineenvaihdunnasta.

AINEENVAIHDUNTA
TIivistettynä aineenvaihdunnalla tarkoitetaan kehon kemiallisia reaktioita, jotka ylläpitävät kehon perustoimintoja, kuten hengittämistä, ruuan sulattamista ja liikkumista.
Nämä toiminnot vaativat energiaa ja jos saat vähemmän energiaa, kun mitä kulutat, johtaa se kehon rasvapitoisuuden tippumiseen ja sitä kautta laihtumiseen.
Kehon perustoimintoihin vaadittava energia määrittää aineenvaihdunnan tasosi ja se voidaan jakaa kolmeen eri osaan.

1) BMR – perusaineenvaihdunta
Tällä tarkoitetaan energiamäärää, joka tarvitaan kehon ja elinten energiantarpeeseen levossa.

2) Thermic effect of food (TEF)
Vilkastunut aineenvaihdunta syömisen jälkeen.

3) Aktiivinen lämmöntuotanto (EAT, NEAT)
Kehon käyttämä energia esimerkiksi liikuntasuorituksen aikana tai kävellessä (EAT)  
Kehon käyttämä energia silloin, kun ihminen ei liiku (NEAT)

                                  metabolism2


JOHTUUKO HIDAS PAINONPUDOTUS AINEENVAIHDUNNASTA?

Paino lähtee putoamaan silloin, kun kulutamme enemmän, mitä syömme. Tällöin puhumme kalorivajeesta, jonka avulla saamme pudotettua painoa ja vähennettyä kehon rasvamäärää.

BMR
Kun puhutaan hitaasta aineenvaihdunnasta, tarkoitamme yleensä hidasta perusaineenvaihduntaa. BMR (perusaineenvaihdunta) ei kuitenkaan vaihtele suuresti eri ihmisten keskuudessa, ja mikäli et kärsi terveysongelmista, on perus aineenvaihduntasi yleensä suhteellisen sama kuin suurella osalla väestöä. Tämä tarkoittaa sitä, että aineenvaihduntasi ei välttämättä olekaan poikkeavan hidas, vaan normaali.

TEF
TEF -aineenvaihdunta on yleisesti melko matala (= 5-10% koko aineenvaihdunnasta) ja vaikka TEF -aineenvaihdunta onkin kytköksissä siihen, mitä syöt, ei sillä kuitenkaan ole kovinkaan suurta merkitystä kokonaisaineenvaihdunnassa.

AKTIIVINEN AINEENVAIHDUNTA
Aktiivinen aineenvaihdunta puolestaan vaihtelee ihmisillä suuresti ja se on kytköksissä ihmisen tekemiin töihin, vapaa-ajan aktiviteetteihin ja yksilön perimään.
Kuten sanottua, aktiivinen aineenvaihdunta voidaan jakaa kahteen osaan: EAT -aineenvaihduntaan, joka aktivoituu ihmisen harrastaessa liikuntaa ja NEAT -aineenvaihduntaan, joka puolestaan on aktiivinen silloin, kun emme harrasta liikuntaa.
Koska urheileminen kiihdyttää aineenvaihduntaa, voidaan sanoa, että ihmiset, jotka eivät harrasta säännöllistä liikuntaa, kärsivät hitaammasta aineenvaihdunnasta. Aineenvaihdunnan kiihdyttäminen onkin hyvä syy harrastaa liikuntaa, sillä sen avulla voit saavuttaa kalorivajeen, joka puolestaan johtaa laihtumiseen ja painon putoamiseen.

metabolism3


metabolism4

EI-LIIKUNNALLINEN TERMOGENEESI (NEAT)
Ei-liikunnallinen termogeneesi jää usein huomioimatta, kun tavoitteena on painon pudotus.
Se voi kuitenkin aiheuttaa suurenkin vaihtelun kokonaisaineenvaihdunnassa ja se saattaa olla jopa suurin syy siihen miksi rasva ei pala.
Allaoleva kuva demonstroi, miten ei-liikunnallinen termogeneesi vaikuttaa aineenvaihduntaan.

 

 
KUINKA VOIN TEHOSTAA EI-LIIKUNNALLISTA TERMOGENEESIÄ?

✓ Kävele. Lähde kävelylle esimerkiksi lounastauolla tai töiden jälkeen. Kokeile kävelyä auton tai julkisten liikennevälineiden käytön sijaan.

✓ Tee kotitöitä. Esimerkiksi: pese tiskit käsin sen sijaan, että käyttäisin astianpesukonetta.

Yllämainittuja esimerkkejä noudattamalla voit kiihdyttää ei-liikunnallista aineenvaihduntaasi.

metabolism6


MUISTA:
’Hidas aineenvaihdunta’ voi hankaloittaa rasvan palamista ja painonpudotusta. Se ei kuitenkaan yleensä johdu hitaasta perusaineenvaihdunnasta, vaan todennäköisemmin liian vähästä liikunnasta ja yleisestä kehon aktivoimisesta.
Onneksi näihin asioihin voi vaikuttaa. Ota siis neuvosta vaari ja aktivoidu tekemään enemmän pieniä muutoksia arjessasi!

metabolism7


1000x300-mass-wk43-ht-protsale-075438

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija