ATKINSIN DIEETTI / MITEN ATKINSIN DIEETTI TOIMII? HYÖDYT? SIVUVAIKUTUKSET?

 

Atkinsin Dieetti on yksi maailman tunnetuimmista dieeteistä, ja se tähtää painon pudotukseen ja tavoitepainon ylläpitoon. Atkinsin dieetti on kehitetty vuonna 1972 ja on nimetty sen kehittäjän Dr. Robert C. Atkinsin mukaan.
Mikä on Atkinsin dieetti?

Yksinkertaistettuna, Atkinsin dieetti on vähähiilihydraattista ruokavaliota tukeva dieetti. Sen teho perustuukin nopeaan rasvanpudotukseen, koska kehomme muuttaa rasvavarastot energiaksi. Todellisuudessa Atkinsin dieetti on kuitenkin hieman monimutkaisempi ja moniosaisempi kuin aluksi luulla saattaa. Tämän artikkelin tarkoituksena onkin hieman selventää Atkinsin dieetin perusideaa.

 

atkins1
Vaihe 1: Atkinsin dieetin ensimmäisessä vaiheessa tarkoituksena on vähentää hiilihydraattien saanti alle 20g päivässä. Tarkoituksena on keskittyä proteiinin ja terveellisten rasvojen saantiin, jättäen hiilihydraattien saanti minimiin. Tarkoituksena onkin täyttää energiavarastot proteiineilla ja kasviksilla. Ensimmäinen vaihe kestää kaksi viikkoa, ja jo sen aikana painon tulisi lähteä tippumaan.

Vaihe 2: Monilla dieetti katkeaa jo toisessa vaiheessa, joten jos olet päässyt tänne asti, olet jo hyvässä vaiheessa kohti tavoitepainoasi! Toisessa vaiheessa dieettiin ei tule paljoakaan muutoksia, ja proteiinin saanti jatkuu entisellään. Tässä vaiheessa voit lisätä ruokavalioosi lisää kasviksia, pähkinöitä ja siemeniä, sekä jonkin verran hedelmiä. On kuitenkin otettava huomioon se, että hedelmät sisältävät sokereita, ja niiden saanti dieetissä on rajattua. Jos hiilihydraattien saanti lisääntyy, vaikuttaa se hyvin todennäköisesti painonpudotukseen negatiivisesti. Dieetin toisen vaiheen tarkoituksena on kattaa suurin osa dieetistä, ja toinen vaihe kestääkin ensimmäistä vaihetta pidempään. Toisen vaiheen aikana painon tulisi jo lähentyä tavoitepainoa, riippuen kuitenkin jo pudotetusta painomäärästä.

Vaihe 3: Dieetin kolmannessa vaiheessa aletaan jo lähentyä tavoitepainoa. Kolmannessa vaiheessa ruokavalioon lisätään pieniä määriä hiilihydraatteja ja tämä luonnollisesti tulee hidastamaan painon tippumista. Mikäli painonpudotus kuitenkin pysähtyy, tai pahemmassa tapauksessa lähtee nousuun, on syytä ottaa askel taaksepäin ja palata takaisin toiseen vaiheeseen jättäen taas hiilihydraatit pois.

Vaihe 4: Neljännen vaiheen pääpaino on painon ylläpidossa. Tässä vaiheessa dieetti antaa hieman enemmän periksi hiilihydraattien suhteen, ja niiden laajempi nauttiminen on sallittua. Kohtuus on kuitenkin hyvä muistaa, sillä liika hiilihydraattien nauttiminen kääntää painon takaisin nousuun.

 

Painon pudottamisen, ja mikä tärkeämpää, sen ylläpitämisen kannalta on suotavaa noudattaa dieetin neljää kohtaa vaihe vaiheelta.

 

MITÄ RUOKA-AINEITA ATKINSIN DIEETILLÄ TULEE SYÖDÄ?

 

atkins2

Pyri sisällyttämään seuraavat ruoka-aineet ruokavalioosi:

Liha – kanan-, naudan-, lampaan- ja sianliha

Kala– lohi, kuha, seiti, sardiinit

Vähähiilihydraattiset kasvikset – kuten esimerkiksi: pinaatti, parsa, parsakaali, kaali

Maitotuotteet – juusto, voi, kerma, jogurtti

Kananmunat – loistava proteiinin ja Omega 3:n lähde

Rasva – terveelliset rasvat kuten esimerkiksi: kookosöljy, oliiviöljy, avokadot

Pähkinät & Siemenet – lisäävät terveellisten rasvojen saantia

Nesteytyksen pääpaino vedessä. Kahvi sekä vihreä tee ovat myös sallittuja. Alkoholin juonti on sallittua, kuitenkin pienissä määrin, muistaen pitää pääpainon vähähiilihydraattisissa alkoholijuomissa välttäen esimerkiksi oluita.

MITÄ RUOKA-AINEITA ATKINSIN DIEETISSÄ TULISI VÄLTTÄÄ?

 

atkins3

Sokeri – virvoitusjuomat, sokeripitoiset mehut, karkit yms.

Transrasvat – ovat usein piilotettuina prosessoituihin ruokiin

Korkeahiilihydraattiset hedelmät – esimerkiksi omena ja banaani sisältävät paljon hiilihydraatteja ja niitä tulisi välttää etenkin dieetin ensimmäisen vaiheen aikana

Korkeahiilihydraattiset kasvikset

Tärkkelyspitoiset ruuat

Viljat

Linssi, pavut – tulee välttää dieetin ensimmäisen vaiheen aikana

 

Atkinsin Dieetti on toimivin heille, joiden tavoitteena on pudottaa painoa. Vähähiilihydraattinen ruokavalio sopii lähes kaikille, mutta on suositeltavaa konsultoida lääkäriä ennen minkään dieetin aloittamista.

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija