D-vitamiinin saanti on meille, jotka asutaan pohjoismaissa, tärkeä varmistaa.
Aurinkoa ei saada talvella yhtä paljon, kuin olisi tarve ja siitä tulee juuri D-vitamiinia UVB-säteilyn kautta.
Liian vähäisellä saannilla esimerkiksi kalkin imeytyminen suolistosta heikkenee ja se johtaa hitaasti luukatoon. Masennus on myös vähäiseen D-vitamiinin saantiin liittyvää.
Tämä aihe on jo monesti ollut tapetilla mutta otan tässä muutaman asian kuitenkin esille.

10922887-1504358558464374

Jos kevät ja kesä ovat kohtuullisen aurinkoisia, d-vitamiinia saa auringosta toukokuusta elokuun loppuun. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen ja sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia.
Talvi-aurinko ei ole riittävää D-vitamiinin muodostukselle. Maaliskuussa suomalaisten D-vitamiinipitoisuus on alhaisimmillaan.
Jos nauttii 2-3 kala-ateriaa viikossa sekä päivittäin 2-3 lasia D-vitaminoitua maitoa ja käyttää leivän päällä D-vitaminoitua levitettä, saa suositusten mukaisen annoksen D-vitamiinia päivittäin. Käytännössä ravinnosta saadaan harvoin riittävästi D-vitamiinia, etenkään talviaikaan.

Jos käy talvella käy etelälomalla niin D-vitamiini varastoutuu noin 2 kuukauden ajaksi elimistöön. D-vitamiini on rasvaliukoinen ja varastoituu elimistössä rasvakudokseen.
Auringosta ei voi koskaan saada liikaa D-vitamiinia. Varastoituaan riittävästi D-vitamiinia elimistö reagoi yksinkertaisesti lopettamalla D-vitamiinin tuotannon. Siksi liika auringonotto on tarpeetonta.
D-vitamiinin yliannostus ravinnon tai lisien kautta on erittäin harvinaista. Lapset reagoivat D-vitamiinille aikuisia herkemmin, joten suurinta sallittua päiväannosta (25 µg) ei tulisi ylittää. Aikuisilla suurimpana sallittuna päiväannoksena pidetään 50 µg:a. Ruoasta, auringosta ja D-vitamiinilisistä saatu yhteisvaikutus on turvallinen, kun muistaa tarkkailla, ettei ruoasta ja D-vitamiinilisistä saa näitä ohjearvoja ylittävää määrää D-vitamiinia.

aurinko

Otin tässä esille vähän tutkittua faktaa. Itse syön varsinkin talvella D-vitamiini lisäravinnetta. Meillä Suomalaisilla kannatta oikeasti olla tämän asian kans tarkkana että D-vitamiini saantia tulee tarpeeksi!

Alla olevasta linkistä voi tilata laadukasta D-vitamiinia.

Mass Vitamin D3 Tabs – Unflavoured, 365 Capsules

 

 

PROTEINSALE 24_01

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija