Kirjoittanut: Nea Kurvinen. Tuoreen tutkimuksen mukaan D-vitamiinilla saattaa olla treenin tehoa lisäävä vaikutus samalla, kun sydäntautien ja monien muidenkin sairauksien riski pienenee.

D-vitamiini, joka on sekä vitamiini että hormooni, auttaa säätelemään kalsiumin ja fosfaattien määrää veres-na ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä, mutta riittävän määrän saaminen pelkästä ruuasta on haasteellista, eikä pohjoisen pimeä talvi tuo asiaan yhtään helpotusta. Etelän reissuillakin saisi käydä useampaan kertaan pitkin talvea D-vitamiinia tankkailemassa aurinkoa ottamalla, joten realistisin vaihtoehto on turvautua terveellisen ravinnon ohella D-vitamiinivalmisteisiin.

zCMgKUzwUDbYzusCbOstVXJqvwkaIAqexdfzrVBntLQ

Miten D-vitamiini sitten liittyy treeniin? Tutkimukset ovat osoittaneet että D-vitamiini vähentää niin sanotun stressihormonin eli kortisolin muodostumista. Korkeat kortisolitasot kutistavat verisuonia ja nostavat siten verenpainetta samalla kohottaen verensokeria, ja hetkellisesti kohonnut kortisolitaso toimii voimaa tuovana sykkeen kiihdyttäjänä.

Pidemmän päälle kohonneet verensokerit ja verenpaineet kuitenkin aiheuttavat väsymystä ja useiden sairauksien riskin kasvua. Verensokereiden pidempiaikainen kohoaminen voi johtaa myös insuliiniresistenssiin, jonka seurauksena kroppa kerää rasvaa erityisesti keskivartaloon ja yläselkään. Kortisolituotantoa vähentämällä D-vitamiini siis paitsi suojaa stressikiloilta, myös parantaa treenitehoa auttamalla verenpainetta pysymään kohtuullisena.

Edinburghilaisen Queen Margaret Universityn tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan vaikutukset liikuntasuoritukseen ovat ilmeiset. Tutkimus osoitti että 50µg päivässä D-vitamiinia saaneet aikuiset paransivat 2 viikon tutkimuksen aikana kuntopyörällä tulostaan 30%, ja lisäksi heissä näkyi vähemmän fyysisen harjoittelun merkkejä suorituksen jälkeen. Tutkimuksen mukaan vaikutus on siis huomattava jo lyhyessä ajassa. Toinen, vuonna 2013 tehty tutkimus osoitti D-vitamiinin vaikuttavan lihasten toimintatehoon, ja D-vitamiinilisän parantavan lihasten aerobista metabolismia.

6knEByie7ioz02gmCNc0aZpoqnI5a7KdvuPPZirqBkA

Paljonko D-vitamiinia on sopivasti?

Terveen aikuisen D-vitamiinin päiväsaannin suositus on Suomessa pitkään ollut 10µg. Määrä on kuitenkin todennäköisesti liian vähäinen erityisesti pimeänä talvikautena. Ikääntyneempien osteoporoosiriskin vaaran vähentämiseksi päiväannoksen täytyy olla 20-25µg/vrk, mutta tämäkään määrä ei tutkimusten mukaan ole vielä tarpeeksi suuri pienentämään merkittävästi sairauksien kuten syövän, diabeteksen ja verenkiertotautien riskiä. Jos riittäväksi annokseksi määriteltäisiin kesällä auringon seurauksena ihon tuottaman D-vitamiinin määrä, voisi jopa 100µg/vrk annos olla tarpeen.

Tällä hetkellä aikuisen turvalliseksi päiväannokseksi on määritelty juurikin edellä mainittu 100µg. Tätäkin suuremman, 125µg annoksen on todettu olevan vielä turvallinen ja joskus tarpeenkin. D-vitamiinilisiä käytettäessä tulisi kuitenkin muistaa että kesällä auringon porottaessa taivaalta paljaalle iholle ei lisien käyttäminen ole lainkaan tarpeellista.

10922887-1134322335895091

Entä jos D-vitamiinia sitten saa liikaa?

D-vitamiinin myrkyllisyys on monissa tutkimuksissa ja käytännössä todettu. Myrkytysoireisiin kuuluvat ruokahaluttomuus, laihtuminen, yleinen heikkous, sekavuus, oksentelu ja nestevajaus. Käytännössä liiallinen D-vitamiinin saaminen ihosta tai perusruuasta ei voi aiheuttaa myrkytystä, ja lisäravinteillakin myrkytys vaatisi huimien tablettimäärien syömistä. 

Talven pimeinä iltoina D-vitamiinilisä on siis hyvä pieni lisä jokapäiväiseen ravitsemukseen. D-vitamiinilisiä löytyy useita apteekeista, ja kannattaa tutustua myös MASS Vitamin D3 Caps – ja MASS Calcium Tabs -tuotteisiin.

 

LÄHTEET

http://www.d-vitamiini.fi/saantisuositukset/

Paakkari, I. 2013. D-vitamiini. Lääkärikirja Duodecim.

Society for Endocrinology

1000x300-Mass-wk21-gs-thu-myprotein-sale-072316

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija