EDISTYMINEN | KUINKA USEIN SINUN TULISI MUUTTAA TREENIRUTIINIASI?

 

rutiini1

Ihmiskeho tottuu nopeasti samoihin kaavoihin ja rutiineihin. Treenatessa on helppo toistaa samoja liikkeitä, painoja, toistoja ja sarjoja.
Suurin syy siihen, miksi keho lakkaa kehittymästä tietyn pisteen jälkeen on se, että keho jää tietynlaiselle mukavuusalueelle, tottuen samoihin kaavoihin. Mikäli tavoitteenasi on edistyä ja kehittää kuntoasi, on sinun astuttava mukavuusalueesi ulkopuolelle. Samassa kaavassa pitäytyminen voi pitkällä aikavälillä jopa kääntyä sinua vastaan.
Kuinka usein treenirutiineja sitten tulisi vaihtaa?
Vastaus: se riippuu. Se riippuu ihmisestä, siitä kuinka kehosi tällä hetkellä reagoi treeniohjelmaasi, ja siitä, miltä sinusta tuntuu treenatessasi.
Vaikka treeniohjelmaa ei tarvitse vaihdella koko ajan, on kuitenkin tärkeä muistaa, että vaihtelu on välttämätöntä kehittymisen kannalta.
Paras tapa tietää, milloin treenirutiini tulisi vaihtaa, on kiinnittää huomiota omaan kehoosi.

                           3 MERKKIÄ SIITÄ, ETTÄ ON AIKA VAIHTAA TREENIRUTIINISI

rutiini2

#1 Kun huomaat, ettei kehosi muutu
Tämä kohta on olennainen, mikäli olet pitäytynyt samassa treenikaavassa kahden kuukauden ajan. Kehosi on edistynyt, mutta nyt huomaat ettei edistystä enää tapahdu. Tämä on ensimmäinen merkki siitä, että  muutos ohjelmaan olisi paikallaan.

#2 Etkö pysty lisäämään nostomäärääsi?
Jos olet pitäytynyt samoissa painomäärissä jo jonkin aikaa, on korkea aika tehdä muutos rutiiniisi. Erilaiset toisto- ja nostomäärät sallivat kehosi asettua mukavuusalueesi ulkopuolelle. Kun asetat kehosi ”vieraaseen” tilaan, tekee se enemmän töitä ja näin ollen saat treenistäsi enemmän irti.

#3 Oletko kyllästynyt treenirutiiniisi?
Tämä kohta on erityisen tärkeä, sillä se liittyy mielentilaasi. Mikäli mielentilasi salille mentäessä ei ole oikeanlainen, et todennäköisesti pysty painamaan kovempaa, vaan menet siitä mistä aita on matalin. Urheile siis silloin, kun tiedät että pystyt antamaan kaikkesi.

                               MILLÄ TAVOIN PYSTYT VAIHTAMAAN TREENIRUTIINIASI?

rutiini3

✓ Tempo
Vaihda tahtia. Tahdin vaihtaminen treenatessa yllättää kehosi ja muuttaa aikaa rasituksen alla. Tämä kohta on tärkeä, sillä se määrittää, kuinka paljon painoa lihaksesi kestävät treenin aikana. Tahdin muutos myös määrittää liikkeen tehokkuuden. Voit tahdittaa treenisi muuttamalla lepoaikaa sarjojen välissä.

✓ Lepo
Muuta lepoaikaasi riippuen tavoitteestasi ja käyttämästäsi painomäärästä.
Esimerkiksi: Pidempi lepoaika, kun käytät isoja painoja. Tämä saa kehosi ponnistamaan enemmän seuraavan toiston aikana!

✓ Sarjat  
Toistatko samoja sarjoja koko ajan? Lisää treeniisi tehokkuutta pidentämällä sarjojesi kestoa.

✓ Toistot
Määritä toistosi tavoitteidesi mukaiseksi. Tee lyhyempiä toistoja isommilla painoja, ja pidempiä toistoja kevyemmillä painoilla. Vaihtele toistojen kestoja treenisi aikana!

✓ Painot
Riko rajoja! Älä juurru samoihin painoihin ja painomääriin. Astu mukavuusalueesi ulkopuolelle, kokeile jotain uutta. Rasita kehoasi uusilla painomäärillä ja aseta kehosi tilaan, jossa se joutuu tekemään enemmän töitä.
Jos taas olet tottunut käyttämään raskaita painoja, kevennä painomäärääsi ja katso, miten kehosi reagoi.

✓ Treenitapasi
Toistatko aina samat sarjat ja toistomäärät? Muuta tapaasi treenata ja pakota kehosi tekemään enemmän töitä kun normaalisti.

rutiini4

Onko mahdollista, että muutan treenitapaani liian usein?

Kyllä, se on mahdollista!  Jos muutat treenirutiiniasi liian usein, esimerkiksi kahden viikon välein, ei kehosi ehdi kasvattaa voimaa niin lyhyessä ajassa. Älä siis vedä asioita yli, rutiinin muuttamisesta kahden viikon välein ei ole mitään hyötyä. Muista, kohtuus kaikessa.  Muuta siis rutiiniasi vasta sitten, kun olet yltänyt tavoitteeseesi.

 

CLOTHINGSALE 20-01

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija