Kun treenit on pintapuolisesti käsitelty on aika puhua ravinnosta, joka on vähintään yhtä tärkeässä osassa kehitystä, kuin itse harjoittelukin. Kun paino on pudonnut ja ihmiset ovat sen huomanneet yleisin kysymys, jota kuulen on, ”Mitä oikein syöt?”.

Kysyn takaisin aina, että haluatko kuulla sen vajaassa minuutissa vai pidänkö aiheesta parin tunnin luennon. Alle minuutissa kerrottuna, se menee jotakuinkin näin: Kasviksia, marjoja, lihaa, kalaa, kanaa, pähkinöitä, siemeniä, sekä joitain juureksia ja hedelmiä. Asia ei todellakaan ole näin yksiselitteinen, mutta nuo ainekset luovat pohjan ravinnolleni. Olen aina ollut sokeriaddikti, oikeastaan hiilariaddikti. Jokainen tietää tuon hyvänolontunteen, joka tulee, kun maha on oikein täynnä ja päässä asti tuntuu euforiselta, valitettavasti se tunne ei vain kestä kovin pitkään, koska yhtä nopeasti, kuin verensokeri nousee ylös se myös romahtaa alas ja kohta on taas nälkä, tai ainakin mieliteko. Seuraavassa lisää ravinnosta, tuosta kehon polttoaineesta ja välillä myös sallitusta nautintoaineesta.

Olen huomannut, sekä omista, että muiden kokemuksista, että liiallinen hysteria ja raadollisuus ruokavaliossa lisää huomattavasti riskiä sortua mässäilyyn ja, jopa motivaation katoamiseen. Varmasti raadollinen tyyli sopii dieetille, mutta uutta terveellistä elämää rakentaessa saattaa tie nousta pystyyn nopeasti, mikäli hampaat irveessä syö pelkkää kaalikeittoa – kärjistetysti näin.

Niinpä suosittelen perehtymään aiheeseen laajasti ja poimimaan kaikki itselle sopivat jutut erilaisista ruokavalioista ja ruokailutottumuksista. Oma ruokavalioni on jotain paleoruokavalion ja vähähiilihydraattisen ruokavalion väliltä, siihen joitain asioita lisäillen ja joitain poisottaen, omaa kehoa ja mieltä kuunnellen. Itse vältän viljoja, sokeria ja maitotuotteita, lukuunottamatta heraisolaattia, josta en ole koskaan kokenut olevan mitään haittaa vatsalleni, toisin kuin muista em. aineista.

paleo-pyramid331

Kuva: http://pushupsandcarrots.files.wordpress.com/2011/12/paleo-pyramid331.jpg

Meillä herätys on lähes poikkeuksetta klo. 7 ja aamuni alkaa aina vedellä. Puoli litraa vettä, jonne puristan sitruunan mehun ja laitan teelusikallisen spiruliinaa, sekä ruokalusikallisen msm-jauhetta. Veden kanssa otan myös multivitamiini ja omega 3-kapselit.

Aamuveden jälkeen teen, jo mainitsemani intervalliharjoituksen. Aamupalan syön nälän ja ruokahalun mukaan klo. 8-10. Aamupalalla on aina hieman hiilihydraattia, paljon proteiinia ja melko paljon rasvoja. Tavalliseen aamiaiseeni kuuluu smoothie (jossa marjoja, heraisolaattia, chian siemeniä, psylliumia, mantelimaitoa ja vettä), kasviksia (kurkkua, tomaattia, salaattia, avokadoa), sekä kalaa, lihaa, kanaa tai kananmunaa. Aamupalalla tulee määrällisesti eniten hiilareita koko päivän aterioista.

Pyrin saamaan aamupalalla, myös suurimman osan päivän kuiduntarpeesta. Proteiini ja rasva pitävät minut kylläisenä pitkälle päivään.

Aamupalan jälkeen juon mukillisen kahvia, johon sekoitan mct-öljyä, luomuvoita ja kookosöljyä, sekä maca-jauhetta. Rasvat vaikuttavat kofeiinin kanssa, siten, että piristävä vaikutus ei tule yhtenä piikkinä vaan kestää iltapäivään asti. Tämä ns. bulletproof-kahvi myös edesauttaa rasvanpolttoa. Tällä aamiaisella mennään yleensä iltapäivän puolelle ja päivän ekoihin treeneihin.

IMG_3846

Tällä aamupalalla kelpaa lähteä katsomaan mitä päivä tuo tullessaan!

Usein siis kuntosalitreeni ajoittuu n. puoleen päivään. Ennen treeniä juon juoman jossa on vettä, heraisolaattia ja aminohappovalmistetta, sekä kausiluonteisesti ja tarvittaessa tehonlisääjää. Miksi ja mitä lisäravinteita, niin siitä kerron myöhemmin tarkemmin. Treenin jälkeen palautusjuomana nautin pelkkää vettä ja heraisolaattia. Tunnin sisällä palautusjuomasta syön päivän pääaterian eli lounaan.

Lounaalla on aina kasviksia, pähkinöitä ja lihaa, kalaa, tai kanaa. Veden nauttimisesta ruoan kanssa on paljon ristiriitaista tutkimustietoa, toiset väittävät sen täyttävän mahaa ja näin edesauttavan laihdutusta ja toiset taas sen haittaavan ravintoaineiden imeytymistä. Itse juon päivän aikana 3-5 litraa vettä ja jos lounaalla tarvitsen vettä – juon sitä. Tällainen lounas ei nosta verensokeriani pilviin, mutta vatsan saa täyteen pitkäksi aikaa ja on heti valmis jatkamaan päivän hommia.

Rahatilanteen salliessa syön lounaan ulkona salilta palatessa. Vakipaikkani on Porin lentokentän ravintola, jossa on aina tarjolla monia minunkin ruokavaliooni sopivia vaihtoehtoja. Suosittelen. Seisovassa pöydässä annoskoot ovat aina suurempia, kuin kotona, mutta sisältö on yhtä hyvä ja ehkä hieman monipuolisempi, tällöin, kun ruoan saa heti treenin jälkeen valmiina jätän yleensä palautusjuoman juomatta. Ruokavaliossani ulkona syöminen on kohtalaisen helppoa, koska lähes jokaisessa ravintolassa voi esim. perunat vaihtaa uunikasviksiin yms.

IMG_3519

Lounaaksi broilerin filettä, pekonia, pinaattia, kalkkunafilettä, kurkkua, tomaattia ja paahdettuja maapähkinöitä. Palautuminen aamutreeneistä alkakoon! 🙂

Päivälliseni onkin huomattavasti hankalampi selvittää, koska se riippuu niin monesta asiasta. Jonain päivänä jätän päivällisen täysin väliin, mikäli en ole nälkäinen tai en kuluta. Joskus juon klo. 16-18 proteiinijuoman. Mikäli iltapäivällekin painottuu kovaa kulutusta päivällinen saattaa olla samankaltainen, kuin lounaskin, ainoana erona, että iltaa kohden hiilihydraatit entisestään vähenevät. Päivällisellä ei enää nautita pähkinöitä eikä muita isoja hiilihydraatin lähteitä, kuten esim. bataattia. Perinteinen treeni-illan päivällinen on munakas, jossa tonnikalaa, tomaattia ja pinaattia.

IMG_3956

Päivälliseksi kylmäsavulohta, avokadoa, kurkkua ja paprikaa.

Iltapala on ehkä vaihtelevin kaikista aterioista. Olen aina tavannut napostella illalla tv:tä katsellessa, enkä tästä tavasta ole halunnut luopua, eikä ole onneksi tarvinnutkaan, ainoastaan naposteltavat ovat muuttuneet. Iltapala sisältää aina paljon proteiinia ja kohtalaisen paljon rasvoja, mutta hyvin niukasti hiilihydraattia. Perinteisin kaikista iltapaloista on siivet. Hornetteja tulee syötyä vähintään 3 kertaa viikossa. Joskus syön proteiinipatukan (esim. Myprotein MyBar Zero) ja juon heraisolaattia. Joskus taas kasaan lautasen, jossa kalkkunafilettä, kurkkua ja keitettyjä kananmunia. Myös kylmäsavulohi toimii iltapalana/iltaherkkuna loistavasti.

IMG_3828 (1)

Iltapalataidetta.

Tässä lyhyesti kiteytettynä päivän ateriani. Minulle ruoka ei ole ainoastaan kehon polttoainetta, vaan myös nautintoaine. Näin on aina ollut enkä usko, että pystyn/haluan ajatusmaailmaani koskaan muuttaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että ruoasta on mahdollista nauttia hyvin monella tapaa. Ruokaa ei mielestäni pitäisi koskaan ajatella palkintona, koska silloin mennään helposti metsään. Itsensä palkitsemista pitäisi ajatella niin, että olen ansainnut mahdollisimman hyvän olon, jonka saa ainoastaan terveellisestä ja puhtaasta ruokavaliosta. Tämän palkinnon jokainen on ansainnut :–) Retkahduksia, jos niitä sellaisiksi voi sanoa sattuu kaikille, se miten niiden jälkeen jatketaan ja mitä niistä opitaan merkitsee.

Loppuun haluan vielä painottaa sitä, että jokaisen tulisi tutkia ravintoa monipuolisesti ja ennenkaikkea kuunnella omaa kehoaan. Tällöin löytää itselleen parhaan, puhtaimman, tehokkaimman ja kaikenkaikkiaan sopivimman ruokavalion. Yhdestä lähteestä hankittu tieto tai jonkun muun noudattama ruokavalio voi olla itsellesi kaikkein epäsopivin vaihtoehto. Haluan vielä huomauttaa, että yllämainitun tyyppistä ruokavaliota noudattamalla olen ollut viimeksi kipeänä viime vuoden joulukuussa, tuskin on sattumaa!

Jatkossa sitten päivän treenejä, ruokia, elämää, tavoitteita ja niiden saavuttamista. Pysykää kuulolla ja kovia treenejä alkuviikkoon!

-Petri

Bonuksena vielä hiilariton pizzaidea. Laitan linkin pohjaan kuvatekstiin.

11865048_10153506589809544_4340526757140449486_o

Pohja pelkistä kananmunista, linkki tässä. Täytteenä tomaattimurskaa, naudan jauhelihaa, kookosöljyssä kuullotettua sipulia, tomaattia, pekonia ja avokadoa 😛

1000x300-Mass-wk27-jb-goals-DietWeightLoss-v2-0217391000x300-mass-wk17-jb-bundles-102121

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija