herkkuhimo1

Tärkeimpänä asiana herkkuhimon tyynnyttämisessä on tiedostaa, mitä himo todella on ja mistä se aiheutuu. Herkkuhimo tarkoittaa intensiivistä ja normaalista poikkeavaa tarvetta syödä jotain. Yleensä se johtuu nestehukasta, joka esiintyy näläntunteena, hormonien heittelystä, tai vahvasta tunnesiteestä tiettyyn asiaan, tässä tapauksessa ruokaan. Toki jokin ruoka voi vaan olla niin yksinkertaisen hyvää, että sinun on vaikea olla ilman sitä!

Mieliteko johonkin ruokaan on kaikille erittäin tuttu tila. Kuvittele tilanne pitkästä työpäivästä, ulkona sataa vettä ja kun vihdoin pääset kotiin, nippu salaattia tuskin on ensimmäisenä mielessäsi. Tällaisessa tilanteessa alkaa herkkuhammasta helposti kolottaa. Kuten sanottua, tilanne on tuttu jokaiselle. Erona muihin on se, miten hillitset herkkuhimon. Annatko periksi vai taisteletko sitä vastaan?


 

TEKEEKÖ MIELESI SUKLAATA?

 

herkkuhimo2

Suklaa on suurella todenäköisyydellä koukuttavin herkku mitä löytyy! Selitys suklaan himoittavuuteen löytyykin sen sisällöstä. Suklaa sisältää tryptofaania, aminohappo joka on serotoniinin esiaste. Serotoniini puolestaan on aivojen välittäjäaine, joka säätelee mielentilaamme. Kohonnut serotoniinitaso parantaa mielialaamme, ja koska suklaa sisältää sitä, on se suorassa yhteydessä siihen, miksi mielialamme paranee suklaata syödessä, ja miksi suklaa on niin addiktoivaa.

Suklaanhimoa lieventävät magneesiumia sisältävät ruoka-aineet, kuten esimerkiksi:

✓ Siemenet ja pähinkät

✓ Kasvikset

✓ Kala

✓ Tumma suklaa – muistathan kuitenkin pitää annoskoot kurissa. Muutama pala tummaa suklaata auttaa takuulla pahimpaan himoon, mutta koko levyn vetäminen ei välttämättä ole se paras ratkaisu.
Ylläolevat ruoka-aineet eivät tietenkään korvaa sitä itseään, eli suklaata, mutta ne voivat auttaa pahimman himon lievittämiseen.


 

SOKERIPITOISET RUUAT

 

herkkuhimo3

Seuraavana vuorossa kategoria, johon kaikki sorrumme joskus. Etenkin silloin, kun menemme nälkäisenä kauppaan, tarttuu ostoskoriin helposti sokerisia/hiilihydraattipitoisia ruokia.  Pyri hillitsemään sokerinhimoasi syömällä tryptofaanipitoisia ruokia, kuten esimerkiksi:
 
✓ Maitotuotteet – maito, jogurtti, juusto

✓ Maapähkinät ja mantelit

✓ Punainen ja Valkoinen liha

✓ Kala

✓ Kananmunat


 

TEKEEKÖ MIELESI HIILIHYDRAATTEJA?

 

herkkuhimo4

Hiilihydraatit ovat tärkeä osa tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota, mutta niiden suurkulutusta tulisi pyrkiä välttämään. Pidä päivittäinen hiilihydraattien saantisi kurissa proteiinipitoisilla ruuilla, kuten esimerkiksi:

✓ Punainen ja valkoinen liha

✓ Rasvainen kala, kuten lohi

✓ Erilaiset pähkinät

✓ Siemenet ja pavut


 

SUOLAISET RUUAT

 

herkkuhimo5

Suolaisten ruokien himon ehkäisemiseen paras keino on syödä ruokia, jotka sisältävät silikonia sekä kloridia. Kansankielellä siis ruokia, jotka ovat tuoreita ja mahdollisimman vähän käsiteltyjä.

✓ Vuohenmaito

✓ Rasvainen kala, kuten lohi

✓ Pähkinät ja siemenet

✓ Hedelmät ja kasvikset

Loppupeleissä kaikki on kuitenkin sinusta itsestäsi kiinni. Kun pahin herkkuhimo iskee, palauta mieleesi syyt, miksi syöt terveellisesti? Miksi aloitit treenaamisen? Kun tavoitteet ovat kirkkaana mielessä, vältyt pahimmilta repsahduksilta. Syö tavoitteidesi mukaisesti, keep your eyes on the price!

 


 

PROTEINSALE 24_01

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija