Diet

Kun ollaan dieetillä ja halutaan päästä ”kireäksi”, niin aerobinen liikunta on se ”pakollinen paha” kalorien leikkaamisen ja puhtaan ruokavalion tueksi. Tässä postauksessa en syvenny ravintopuoleen sen kummemmin, sillä se on massiivinen kokonaisuus itsessään. Dietillähän perusideana on syödä vähemmän kuin kuluttaa. Mutta nyt takaisin aerobisen liikunnan ihmeelliseen maailmaan. Itsehän en juuri pidä aerobisesta. Paljon mieluimmin teen perus kuntosalitreeniä, kiertoharjoittelua tms. Mutta kun valmistautuu kilpailuun tai on tavoitteena päästä kireään kuntoon, on aerobinen harjoittelu välttämätöntä. Kun puhutaan aerobisesta, niin usein kuulee keskusteltavan HIT (korkean intensiteetin treeni) tai LIT (matalan intensiteetin treeni) muotoisesta liikunnasta. Tässä postauksessa ammennan hieman omia kokemuksiani näistä eri aerobisen liikunnan muodoista.

Aamuaerobinen – Paastossa vai ei?

Monet laihduttajat harrastavat aamuaerobisia, usein tyhjällä vatsalla. Itse en ole niin innostunut tästä. Toki paastossa saatat tiputtaa painoa nopeammin, mutta samalla palaa myös lihaskudosta. Lisäksi ainakin itselleni tulee todella epämukava olo mahaan jos en ole nauttinut vähintään aminohappojuomaa ennen aamuaerobista. Myös osa tutkimuksista on myös havainnut, että keho polttaa enemmän rasvaa jos se on saanut ravinteita ennen aamuaerobista. Kokeile itse mikä sopii sinulle parhaiten. Itse en tee paastotreenejä.

HIT vai LIT?

HIT – korkeamman intensiteetin lyhyemmät n. 5-20 minuutin treenisessiot. Monet meistä tekevät HIT treenit intervallitreeneinä. Mitkä ovat HIT-treenien hyödyt? Treenit vievät vain vähän aikaa ja tulokset ovat yleensä nopeasti nähtävissä. HIT treeni kiihdyttää kehon lämmöntuotantoa myös pitkään treenin jälkeen, eivät vain treenin aikana. HIT on tehtävä kirjaimellisesti veren maku suussa, mikäli siitä mielii hyötyä rasvanpolton suhteen. Yhdistettynä kalorivajeeseen ja kovaan salitreeniin, HIT voi helposti johtaa ylikuntoon. Tämä tarkoittaa, että HIT tyyppistä treeniä ei voi käyttää yhtä usein ja suurissa määrin kuin LIT-treeniä. Kokeile esimerkiksi tehdä 20minuutin HIT-tyyppinen porrasjuoksutreeni ja myöhemmin samana päivänä kova jalkatreeni. HIT vie kehosta niin paljon enemmän virtaa kuin LIT. Tämän johdosta en suosittele käyttämään HIT-treeniä päivittäisellä tasolla.

LIT – matalamman intensiteetin treeni tasaisemmalla sykkeellä. Esimerkkejä LIT:stä: ripeä kävely, kuntosalin cardio-laitteet. LIT auttaa saavuttamaan kalorivajeen, ei aiheuta niin suurta kuormitusta kehoosi, kuin HIT ja on muutenkin turvallisempi muoto aerobiselle mitä lähemmäs kisakireyttä päästään. LIT aerobisten määrää voi melko huoletta nostaa ilman samanlaista pelkoa ylikuntotilan saavuttamisesta kuin HIT treenien tapauksessa.

Kumpi on siis parempi aerobisen muoto? Itse uskon, että näiden kahden yhdistelmä on tehokkaampi kuin kumpikaan niistä yksinään. HIT- ja LIT- treenien välisen suhteen tulisi määräytyä jokaisen oman kunnon, tavoitteiden ja kykyjen rajoissa. Itse en esimerkiksi koskaan tee enempää kuin kaksi aamuaerobista putkeen. Usein vielä vaihtelen niin, että joka toinen on HIT ja joka toinen LIT. Lisäksi ajoitan useimmiten HIT tyyppiset treenit eri päiville kuin kovan kuntosalitreenit, näin pysyy kroppakin paremmin mukana. Kun aloittaa aerobisen treenin, on tärkeää aloittaa kohtuullisella tahdilla ja kestolla. Myöhemmin sessioita voi kunnon kohotessa pidentää ja rankentaa kehon sietokykyjen mukaan. Avain onneen on löytää itselle sopiva treenimuoto jossa motivaatio pysyy yllä.

– Mihkel

captureTARJOUKSET

 

 

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija