k18

Alkoholi. Suomalaisten rakastama nautintoaine. Onko alkoholi pahasta ainiaan ja ikuisesti, vai voiko siitä olla jotain hyötyäkin esimerkiksi urheilussa?

Alkoholi on kiellettyä joissakin urheilulajeissa, kuten jousiammunnassa. Alkoholi määritellään kisasuorituksen yhteydessä dopingiksi, jos alkoholin rajapitoisuus veressä on 0.10g/l. Varsinaisesti alkoholi ei kuitenkaan ole dopingaine. Jousiammunnassa katsotaan, että alkoholi voisi jollain tavalla edesauttaa suorituskykyä muun muassa poistamalla stressiä ja rentouttamalla suoritusta.

Okei. Siis pieni määrä alkoholia poistaa stressiä ja rentouttaa. Kukapa ei kaipaisi pientä rentoutumista stressaavassa elämäntilanteessa, mutta kuinka moni suomalaisista kuitenkaan nauttii alkoholia sen takia, että se parantaisi urheilusuoritusta?

  • Minä ja varmasti jotkut muutkin voimalajien harrastajat. Miksi?

stressi

Voimanostossa on kyse pitkälti lihaksien hermotuksesta. Oikein hermottamalla lihakset saavuttavat maksimaalisen voiman, jotta voimanostaja kykenee nostamaan kilpailussa isoja kilomääriä. Tämä ei ole helppo yhtälö. Voimanostajan pitää myös harjoitella raskaasti, jotta lihakset saavat lajinomaista ärsykettä ja lihakset kehittyvät siihen suuntaan, että niistä tulisivat voimakkaat. Pelkkä lihaksen koko ei aja suoritusta oikeaan suuntaan, joten teemme lyhyitä sarjoja isoilla painoilla. Liian kovaa harjoitellessa palautuminen kärsii, joten lihas väsyy ja se ei jaksa ottaa kunnolla harjoituksia vastaan. Harjoitus harjoitukselta rauta muuttu raskaammaksi ja lihas uupuu liiallisen kuormituksen takia. Kehitys hidastuu ja voi jopa pysähtyä.

koira

Esimerkiksi minä olen tällä hetkellä sellaisella harjoituskaudella menossa, jossa kuormitan lihaksiani äärimmilleen lähes ylikunnon rajamaille. Olen jatkuvasti uupunut ja lihakset ovat arkana. Harjoittelen kahdeksan kertaa viikossa ja useasti samoja lihaksia viikon -jopa päivän- aikana. Palautuminen hidastuu, mitä pidemmälle menen tällä harjoitusvauhdilla. Mitä tapahtuu, jos palautuminen ei toimi kunnolla ja lihas väsyy liiallisen kuormituksen takia? Ylikunto häämöttää uhkaavasti ja hermosto tukkeutuu. Näihin vaivoihin auttaa harjoitusten keventäminen, lepo, erilaiset hoidot ja eräät lisäravinteet.

warning

Suurin osa voimalajeja harrastavista tietävät, että silloin, kun kaikki painaa, mikään ei kulje, väsyttää ja vituttaa, niin silloin on levon ja rentoutumisen paikka. Edellä mainitsemieni ensisijaisten apukeinojen lisäksi alkoholi rentouttaa sekä lihaksia että hermostoa ja oikein nautittuna parin päivän päästä rauta kulkee taas ihan uuteen malliin. On eroa sillä, oletko ylikunnossa vai onko hermotus tukossa. Se vaikuttaa siihen, kuinka paljon alkoholia käytetään. Jos olet selvästi ylikunnossa, niin hoidonkin pitäisi olla suhteellisen vahva, joten perinteinen viikonloppuhumala voisi olla paikallaan vähän pidemmällä lepoajalla höystettynä. Jos taas hermotus on tukossa, niin alkoholia käytetään kevyesti ja salille voi palata yhden lepopäivän jälkeen, jos olotila siltä tuntuu.

listen

Voin kertoa, että tämä ei ole niin helppoa kuin olettaisi sen olevan. Hermotuksen kanssa pitää olla tarkkana. Jos juot liikaa alkoholia, niin ihan kaikki painaa -jopa ajatuksetkin. Jos juot liian vähän, niin kenelläkään ei ole hauskaa ja hermotuskin pysyy tukossa. Mikä on sitten oikea määrä? Se varmastikin on yksilöllistä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kuinka tukossa hermotus on? Kuinka loppu kroppa on? Kestätkö alkoholia sillä hetkellä miten hyvin jne?

Olen kuullut, että punaviini olisi lääkkeistä paras hermotuksen avaamiseen. Itse en osaa sanoa kyseisen tuotteen toimivuudesta mitään, koska mielestäni punaviini maistuu hiukan mullalle, jossa myyrä on käynyt pyörimässä. Ehkä olisi oppimisen paikka, sillä uutiset täyttyvät tarinoista, joissa punaviinien terveysvaikutteita tuodaan kokoajan julki. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Tämä on varmasti arka aihe joillekin ihmisistä, kuten alkoholi yleensäkin suomalaisille. Kuitenkin lähes jokainen on käyttänyt alkoholia joskus elämässään. Tarkoitus ei ole kehoittaa tämän kirjoituksen myötä ihmisiä alkoholismin pariin, vaan kertoa, että alkoholi oikein käytettynä ei ole ainoastaan nautintoaine, vaan siitä voi olla myös hyötyä oikeassa paikassa oikealla tavalla nautittuna. Itse käytän alkoholia suhteellisen harvoin. Ennen kisoja en käytä ollenkaan, joten puhun nyt harvoin käytössä olevasta tavasta avata hermostoa. Kyse on enemmänkin viimeisestä oljenkorresta.

vihainen lapsi

Tärkeintä on kuitenkin ennaltaehkäistä ylikuntoa tai hermoston tukkoon menemistä ensisijaisesti kehonhuollolla, levolla  ja oikeanlaisella ravinnolla. Vahva B-vitamiinivalmiste ja magnesium ovat ensisijaiset lisäravinteet, joiden pitäisi vahvalla annostuksella löysätä hermostoa, joten suosittelen sen kokeilemista ensiapuna. Itse käytän tätä magnesium-sinkki-B6-vitamiiniyhdistelmää (ZMA) ehkäisemään edellä mainittuja ongelmia. Klikkaamalla alla olevaa tuotekuvaa, pääset tutustumaan tuotteeseen paremmin. 

Myös kylmä-kuuma-kylmä-hoito on erinomainen apu hermoston rentouttamiseen ja palautumisen edistämiseen. Kokeile näitä keinoja ensisijaisesti. Pelkään vihaisia äitejä ja isiä, jotka kohta syyttävät minua siitä, että heidän nuoret menivät ja joivat itsensä humalaan edistääkseen urheilusuorituksiaan. Se ei ollut tämän kirjoituksen idea. Ideana oli kertoa totuus, josta vaietaan, koska alkoholilla on Suomessa niin ruma maine.

truth

 Alkoholi on viisasten juoma, joten käytä sitä viisaasti!!

 

zma

ZMA auttaa palautumaan raskaista harjoituksista tehokkaasti!

massalogo

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija