Edellisessä postauksessa alotin kertomaan mun käyttämistä lisäravinteista ja reenijuomista. Mainitsin että käytössä on alusta alkaen ollut palautusjuoma mutta sittemmin mukaan reenikassiin pyörimään on tullut myös pari muuta hyväksi havaitsemaani tuotetta. Nyt jatkan samasta aiheesta ja otan käsittelyyn reenijuomien keskimmäisen osan, eli treenijuoman.

treenijuomakokonaisuusMASS/MyProtein ”treenijuoma-kokoonpano”

Kertauksen vuoksi. Käytän salireenipäivänä kolmea eri juomaa.
1) latausjuoma
2) treenijuoma
3) palautusjuoma

Tässä tokassa osassa siis höpöttelen treenijuomastani, mitä nautin nimensä mukaisesti treenin aikana.

Reenijuomana mulla oli pitkään ihan vaan vanha kunnon hookaksoo, eli vesi.En liiemmin uskonut erilaisten ”litkujen” tehoamiseen ja pidin niitä kaupallisena höpöhöpönä, katteettomia lupauksia jolla saadaan asiaanperehtymätön kaduntallaaja kuluttamaan, no jos ei omaisuuksia, ni ainakin paljon rahaa pulvereihin saamatta välttämättä kunnon vastinetta rahalle. Mutta tässä reenivuosien kertyessä on sen verran mielenkiinto herännyt ja kasvanut että on alkanu ottaa vähän selville mitä nää reenijuomatökötit- ja putelit lupaavat ja mihin ne perustuvat. En oo semmnen joka luottaa sokeesti mihinkään tutkimuksiinkin mutta jos oma kokemus on linjassa näiden kanssa niin sitten ollaan jo semmosella pohjalla että voi uskoa.

Sittemmin käyttööni on tullut aminohapot reenijuomana. Eli välttämättömät haaraketjuiset aminohapot (BCAA). Veteen sekoitettu jauhemainen on mielestäni kätevin, saatavilla toki myös kapselimaisia.


laturi_reenijuoma_palkkariTuttu setti treenikassissa.

Yhdessä sheikkerissä latausjuomajauhot, pienessä rasiassa/minigrip-pussissa treenijuomajauhot jonka sekoitan samaan sheikkeriin missä laturi oli (ei haittaa märkä pinta koska samantien sekoitetaan uusi juomaseos) ja toisessa sheikkerissä, kuivassa, palautusjuomajauhot. Ainoa haaste aina pysyä kärryillä kummassa sheikkerissä on kumpi ettei kisko palautusjuomaa ennen reeniä ja laturin jälkeen, ei välttis menis ihan ku Strömsössä 😀 .

Mitkä ihmeen haaraketjuiset aminohapot?
Yleinen lyhenne BCAA (Branched Chain Amino Acids)- aminohappoihin kuuluvat leusiini, isoleusiini ja valiini. Aminohapot ovat valkuaisaineiden luonnollisia ainesosia ja ovat tärkeitä energianlähteitä etenkin pitkäkestoisissa aerobisissa  liikuntasuorituksissa ja raskaissa lihassuorituksissa. Lihasten glyykogeenivarastojen vähetessä haara­ketjuisia aminohappoja on todettu siirtyvän verestä lihaksiin poltettavaksi. Pitkäkestoisissa kestävyyssuorituksissa (esim. maratonilla) glykogeenivarastot tyhjenevät ja haaraketjuisia aminohappoja käytetään polttoaineena enenevässä määrin. Jos tarjolla ei ole riittävästi veren haaraketjuisia aminohappoja lisääntyy lihaksien proteolyysi eli ”hajottaminen” ts. ”katabolinen” tila. Tähän perustuu suurelta osin ajatus haaraketjuisten aminohappojen edullisesta vaikutuksesta kestävyyttä tarvittavissa suorituksissa ja palautumiseen raskaasta harjoittelusta.BCAAn on myös todettu edistävän maitohapon sietokykyä.

Lihas koostuu käytännössä proteiinista ja vedestä. Silti pelkällä vedellä ei lihassynteesia paljon avisteta. Ravinnon ja kehon proteiinit koostuvat yleensä sadoista aminohapoista, joita proteiinien synteesiin tarvitaan 20 erilaista. Näistä 9 ajatellaan olevan välttämättömiä ihmiselle, eli niitä tulee ihmisen saada ravinnosta PÄIVITTÄIN. Näitä ja ei-välttämättömiä aminohappoja tarvitaan lihasten raaka-aineeksi.

Aminohapoilla on monia muitakin rooleja lihaskasvussa, esimerkkinä leusiini, jota tarvitaan signaalimolekyyliksi proteiinisynteesin kiihtymiseen. Aminohappoja tarvitaan myös lähtöaineiksi lihaksen koossa ja toimintakyvyssä olennaisille muille molekyyleille kuin proteiineille. Esimerkkejä tällaisista lihaskasvulle edullisista aminohapoista koostuvista molekyyleistä ovat insuliini ja kreatiini.
Lähde; Lihastohtori J.Hulmi

amino_etu

Itselläni on ollut käytössä MyProtein AminoXS.
Tuotetta en enää verkkokaupasta löytänyt mutta vastaava tuote on MyProtein In:Fused. Klikkaa lisätietoja.

 

Sekoitan 15-25g jauhetta litraseen sheikkeriin ja kaadan vettä perään. Juoma riittää hyvin pitkin treeniä ja yleensä tarvitsee korkeintaan kerran täyttää pullo. Tosin sen takia koska hikoilen paljon ja tarvitsen vaan nestettä, itse aminohappotreenijuoman kyllä saisi huuhdeltua vähemmälläkin lutraamisella alas 😀 . Reenijuomaa hörppii tasaisin väliajoin, kun on jano ja suu kuivaa- ihan siis normaalin juomisen tapaan. Rauhoittavaa ja mukavaa fiilistä tuo myös se kun tiedostaa että lihakset saavat samalla niiden tarvitsemia rakennusaineita ja lihastasyövä katabolia on minimoitu. (Mä pelkään kataboliapeikkoa tosi paljon :I )

amino_sisältö

Oma kuva AminoXS:n etiketistä.

Aminohappojen lisäksi näissä treenijuomajauheissa on usein vitamiineja- ja hivenaineita. Joissakin myös piristäviä aineita kuten esim. tauriinia. Mutta varsinaisia reenilatureita nämä eivät ole, eivätkä niiden tehtävä ole piristää tai antaa ”potkua” reeniin. Niistä oli juttua edellisessä postauksessa.

Ite lisään treenijuoman sekaan vielä hippusen kreatiinia, johon edellä vähän jo viitattiin. Yksi pieni mitallinen eli 5g riittää. Monissa valmiissa palautusjuomajauheissa on lisättynä kreatiini, joten saan pari kertaa päivässä kreatiiniannokseni.
  creatiini_etu
Käytössä MyProtein Creatine Monohydrate. Klikkaa lisätietoja.

 

Kreatiini on tärkeä lihasten nopeissa suorituksissa käyttämä energianlähde. Sen nauttiminen ravintolisänä kasvattaakin lihasmassaa pääosin tehostuneen harjoittelun kautta. Tälläiseen ”tavanomaiseen” tarkoitukseen perinteinen ja halpa monohydraatti on ok. Muut kreatiinin vaihtoehdot kuten kreaatiinipyruvaatti, jota saatetaan markkinoida ”laadukkaampana” ovat turhia.

Kreatiinilisän ottaminen nostaa lähes väistämättä painoa vähän, koska se kerää nestettä joka kulkeutuu lihaksiin. Mutta ei hätää! Niin sen kuuluukin.
garfield_vaaka
Jos paino ei nouse ei ole kreatiini imeytynyt, melko harvinaista kumminkin että näin kävisi (~5% väestöstä). Tällöin olet niin onnekas tapaus että sinulla on lihaksessa kreatiinia jo entuudestaan niin paljon, että lisälle ei ole enää tarvetta tai paikkaa vaikuttaa. Lihaa syövät ihmiset saavat ravinnosta ~2g kreatiinia.

Kreatiini kannattaa ottaa hiilihydraattipitoisen aterian tai juoman kera (palautusjuoma), jotta se kulkeutuu insuliinin avulla tehokkaasti lihaksiin. Lihasten kreatiinivarastot täyttyvät kuitenkin hitaasti, 3-5 päivässä. Hyödyn havaitseminen vaatii siis malttia ja säntillisyyttä. Muutokset muutenkaan eivät tapahdu käden käänteessä, pitää antaa kropalle aikaa reagoida.

Lähde; Lihastohtori J.Hulmi

Että tämmösellä setillä painetaan reenit läpi. Eli aminohappoja ja kreatiinilisää ja vettä, paljon vettä 😀 .

 

Seuraavassa osassa pääroolia esittää treenijuoma-kombon viimeinen, mutta ehdottomasti tärkein osa palautusjuoma. Julkaisussa jälleen päivän-parin sisällä 😉 !

Stay tuned!

 

PROTEINSALE 24_01

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija