Aktiiviliikkujien omatoiminen kehonhuolto on tärkeä osa liikunnan harrastamista ja moni tuntuu olevan hukassa sen asian suhteen. Hierojan näkökulmasta haluan valistaa teitä lukijoita, mitä perus kehonhuolto sisältää. Asiakkaat kyselevät miten se tehdään? Koska ja miksi? Kerron ihan yleisiä vinkkejä teille, jotka harrastatte liikuntaa, mutta ette tee omatoimista kehonhuoltoa. Ja TE, jotka ette urhele, niin olisko syytä aloittaa, koska lihasongelmat voivat johtua yksinkertaisesti liikunnanpuutteesta. 
takecare
Vastaan on tullut kaikenlaisia ongelmia, kun on unohdettu kehon huoltaminen urheilun ohella. Eniten tämä on vaikuttanut IN-ilmiöksi muodostuneeseen kuntosaliharjoitteluun. Salille lähtevät ihmiset, jotka eivät ole eläissään harrastanut aktiivisesti liikuntaa ja ihmisen tuntien, kun jostain innostuu niin kohtuus unohtuu. Hikitreenien jälkeen on aivan jumissa ja silti uutta treeniä päälle, jotta kehitys ei pysähdy. Ei se ihan näin mene. Pitäisikö niille rautakankijaloille tehdä jotain muutakin välillä kuin uutta rääkkitreeniä putkeen? Jumiutuneet lihakset eivät loppujen lopuksi ota treeniä vastaan samalla teholla ja hoitamaton lihas alkaa vaurioitua vähitellen ja voi päätyä repeämään. Jotta lihaskasvu olisi sitä maksimaalista ja ihanteellista, pitää kuunnella omaa kehoa ja muistaa levätä, huoltaa eri menetelmin ja ennenkaikkea vaihdella treenitehoa. Kuitenkin aina treenataan satalasissa loppuun saakka, mutta kikkailua toistojen ja sarjojen kanssa sekä vaihtaa liikkeitä.image3-300x199

Venyttely

Kaikki tietävät sen. Jo ala-asteen liikunnan tunnilla opettaja ohjaa lapsia venyttelemään, vaikka heille se ei kaikille ole niin välttämätöntä vielä. Jotenkin se unohtuu suurimmalta osalta meistä, mutta päässä käy varmasti päivittäin ajatus ”pitäisi venytellä.” Kuulen tuon lauseen joka päivä töissä. Mikset sitten venyttele? Omana harjoituksenaan se vie pikaisesti vain 10min ja kroppa kiittää. Yleinen nyrkkisääntö on, että harjoituksen jälkeen tehdään lyhyet 10s venytykset treenatuille lihaksille, jotta maitohapot ja muut kuona-aineet poistuvat ja lihas saa sen normaalin pituuden ja elastisuuden takaisin. Treenin jälkeen lihas on ns. tulehdustilassa ja ei ole syytä repiä hermoja tai aiheuttaa pieniä mikrorepeämiä lihakseen pitkillä venytyksillä. Aikasintaan kahden tunnin päästä harjoittelusta on pitkien(30-60s) venytysten vuoro, jolloin lihas on jo palautunut treenistä ja vastaanottaa paremmin venytyksen hyödyn. Ja nykyään on tekosyy sanoa, ettei tiedä miten jotain lihasta saa venytettyä, koska internet on täynnä ohjeita ja aina voi kysyä ammattilaiselta 🙂 Sekä kuntosalien ryhmäliikunnoista löytyy nykyään erittäin hyviä venyttelytunteja, sekä eräät salit järjestää fasciavenyttelyä..AIAI NANNAA. 

Lepo- palautumisen takaamiseksi kunnon yöunet ovat välttämättömät. Väsynyt mieliala- väsyneet lihakset ja treeni ei taas kulje. Unen aikana keho tekee paljon työtä ja prosessi on kiivain REM-unen aikana eli syvässä unessa. Lihakset rentoutuvat täysin ja lihasjännitys laskee. Aktiiviliikkujan kannattaa pitää muutaman päivän lepo harjoittelusta, jos kokee olevansa väsynyt ja kärsii lihaskireyksistä. Täysi lepo liikunnasta tekee tällöin ihmeitä ja muutaman päivän päästä olet taas löytänyt treenimotivaation.

capture

BCAA, glutamiini, magnesium, rauta…All-in-One

Ravinto

Lihakset tarvitsevat ravinteita palautukseen ja kehitykseen. Etenkin naiset, joiden tavoite on laihduttaa ohittavat tämän vaiheen, joka on tietenkin virhe. Lihas ei kasva, jos se ei saa tarpeeksi ravintoa ja lihaksen palautuminen on heikkoa. Nyt dieetillä, kun syön vähemmän ravintoa niin huomasin jo toisella dieettiviikolla, kuinka paljon lihakset olivat kireämmät, tuntuu kiristystä pohkeessa miltein koko ajan venyttelystä, hieronnasta ja kylmähoidosta huolimatta. Saa siis syödä aika paljon ja puhdasta ruokaa, jotta lihakset voivat hyvin – säännöllisesti ja terveellisesti. Jos syö yhden lämpimän aterian päivässä, niin se ainoastaan kerryttää rasvaa, heikentää aineenvaihduntaa ja vireystila on matala. Keho tottuu siihen, että saa yhden ison aterian päivässä ja aina sen syötyä kroppa säästää kaiken ravinnon ja yrittää polttaa mahdollisimman vähän pois. Elimistö on aika viisas tällöin, koska se ei tiedä milloin seuraavaksi saa ruokaa ja käy sen vuoksi säästöliekillä. Sekä runsas vedenjuonti pitää lihaskalvot kunnossa. 

fitness-food-plan-300x314

Putkirullaus

Melkein joka salilta löytyy nykyään kyseinen putkirulla, pilatesrulla tai foam roller…mitä sanaa ikinä haluaakaan käyttää. Tämän vaikutus on periaatteessa sama kuin hieronnalla eli todella tehokas hoitomuoto lihaksille. Alkuun rullan päällä tasapainottelu ja sen hallinta voi tuottaa vaikeuksia, mutta tehon huomaa samantien. Varsinkin reiden ulkosyrjään tämä on supermahtava kapistus, vaikka sattuu niin että itku pääsee. Joku joskus kertoi, että rullailee sarjojen välissä, jotta saa kunnon pumpin päälle, mutta en sitten tiedä onko se niin hyödyllistä :D

images

Kylmä-ja lämpöhoidot

Hyvä ensiapu jumiutuneelle lihakselle. Lämpöhoito rentouttaa lihaksia ja vähentää lihasjännitystä. Lämpöhoitona käy lämmittävät voiteet, kaura-/vehnäpussi, lämpöpaketti tai ihan perinteinen saunakin rentouttaa. Me suomalaiset ollaan takuulla saunan ansiosta niin rentoa porukkaa, että saa olla onnekas! Kylmähoidot turruttaa säryn ja on tehokas hoito, jos särky on kova ja lihas todella tiukka. Tehokkain on suoraan pakasteesta kylmäpussi ja ei suoraan iholle, vaan pyyhe väliin. Kylmägeelit ovat myös hyviä, mutta se haihtuu aika nopeasti, joten joutuu lisäämään usein.

Aerobinen liikunta

Jos olet henkeen ja vereen punttiäijä, etkä missään nimessä halua pyöräillä ja kävellä, ettei lihakset katoa ja olet kankea kuin rautakanki, joten auttaisiko pieni jumppatuokio? Ei ne lihakset katoa, vaikka tekisi pienen verryttelykävelyn. Lisäämällä hieman aerobista liikuntaa salin ohelle tai vaihtamalla saliohjelma volyymipainotteiseksi, perusaineenvaihdunta vilkastuu ja lihakset saavat uutta happea, ravintoa ja verta tehokkaammin. Aineenvaihdunnan edistymisen ansiosta lihaskireys helpottuu ja lihasten kehitys jatkuu tehokkaampana.

Kiitos, että jaksoit lukea tekstin loppuun, koska näiden asioiden jankkaaminen ei lopu koskaan ja välillä on ihan hyvä vain muistuttaa ihmisiä lihashuollosta. Laadi itsellesi lihashuoltosuunnitelma ja noudata sitä! Jos jäi kysyttävää, voit ottaa minuun yhteyttä ja autan parhaani mukaan.

Koulutettu hieroja/ Urheiluhieroja,

Sonja Launonen

 940x103-mass-wk40-jb-ambassadors-sonjaTARJOUKSET

Ei tagejaEchipa Myprotein

Echipa Myprotein

Kirjoittaja ja asiantuntija