…. jaaaa ”saarna” jatkuu aiheesta kehonhuolto, part 2. Olkaa hyvä!

putkirullata,

Edellisessä postauksessa, ykkösosassa, käytiin läpi lämmittelyn tärkeyttä ja raapaistiin vähän venyttelynkin saloja. Ja sitä mitä kannattaisi sisällyttää siihen ihan treeniohjelmaan, reenin ympärille. Siis tehokas lämmittely, sitten perille paukkuva treeni, ja lopuksi jäähdyttely ja kevyet venyttelyt/rullailut niin siinä on kohtuu toimiva paketti.

Noh.. Sittn lepopäivänä on suositeltavaa tehdä muutakin kuin ”aktiivista sohvalla makoilua” eli otetaans siihen väliin  semmonen aktiivinen kehonhuoltopäivä. Tähän voi lykätä jos haluaa esim. kevyttä kävelylenkkiä, mutta todella suositeltavaa on käydä putkirullalla ja venytellen läpi koko kroppa.  Tämän olen myös itse todennut hyväksi, ja äkkiäkös se menee vaikka telkkaa puolisilmällä katsellen- tai itseasiassa korvalla kuunnellen lienee lähempänä totuutta, kumminkin näissäkin hommissa on vähän keskityttävä siihen mitä tekee ettei tuu hölmöiltyä. Mutta niin siis… putkirullalla jokainen lihasryhmä huolella ja sitten venyttelyitä mieluummin pariin otteeseen. Ekaks kannattaa ottaa lyhyitä  30-60s kestäviä venytyksiä ja sitten kun lihakset alkavat tottumaan siihen ja olemaan elastisia niin sitten pitkäkestoisimpia venytyksiä, pyri useamman minuutin kestoon.

Yritä löytää asento jossa voit olla mahdollisimman rentona, muista hengittää normaalisti! Se on oma taiteen lajinsa löytää samalla kun lihasta venytetään semmonen rentous, mutta trust me, jokainen kyllä sen löytää. En voi kylliksi korostaa hengityksen merkitystä. Vaikka aluks venyttäminen tuntuisi ikävältä ja tekisi mieli puristaa hampaat yhteen ja pidättää hengitystä niin älä tee sitä. Hengityksen pidättäminen on kardinaalimoka ja teet karhunpalveluksen itsellesi.  Älä jännitä lihasta vaan koita olla mahdollisimman rentona. Lihas tottuu siihen tiettyyn jännitykseen kyllä ja sillon on se paikka aina vähän kiristää vielä ja ottaa syvempää venytystä. Kun muistaa hengittää ja antaa vaan lihakseen venyä niin on asian ytimessä ja sillon homma toimii ja tulee ne edut esille. Eteenkin pitkän venyttelyjakson jälkeen olon kyllä huomaa että on rennompi ja ”irtonaisempi” ja vähemmän juminen olo ylipäätään.

IMG_2984

Sitten se hieronta. Ja tällä tarkoitan nimeenomaan urheiluhierojalla käymistä, ei mitään hipihipi poikaystäväsilittelee-hierontaa 😀 (Anteeks vaan kaikille jotka tätä harrastavat, varmaan tosi mukavaa – hah, mitäpä sinkku siitä tietäisi xD – mutta tähän lihashuoltoon ja jumien poistamiseen tuo ei kyllä ole omiaan) .

hannuhieroja2012(Kuva Googlen kuvahausta- näemmä Levin joku hierojapalvelu)

Eli oikeaoppinen urheiluhieronta on todella hyvä tapa helpottaa lihasjumeja- ja kipuja. Joskin kuuleman mukaan monille se kipu tuntuu eniten siä lompakon puolella, heh 😀 . Itekin myönnän että turhan usein tulee skipattua juuri tuon kustannuspuolen vuoksi. Mutta tän sanottuani voin sit kumota itteni ja todeta että juu kyllä se maksaa mutta juu kyllä se kannattaakin. Koulutetut ammattilaiset tietävät mitä tehdä ja saavat lyhyessäkin ajassa ihmeitä tehtyä.

Putkirullailu ja venyttely on kotikonsteja aivan varmasti tyhjää parempi, mutta ainakaan omalla kohdalla eeeeei aivan samalle tasolle ammattimöyhinnän kanssa yllä. Voi tosin johtua ihan puhtaasti siitä että oon amatööri viä rullailussa enkä tiedä aivan tasan tarkkaan mikä ois tehokkainta ja fiksuinta. Mutta hei! Onneks ei tartte ollakaan, putkirulla ja venyttely on yksinkertaisia juttuja, ei niistä tarttekaan mitään rakettitiedettä olla tekemässä. Mutta! Suosittelen. Jos lompakko antaa periksi – käykää hierojalla, säännöllisesti. Ite heittäisin että jos kerta viikkoon pääsee niin tosi bueno, mutta parikin kertaa kuukaudessa on jo hyvä. Kerran kuukaudessa tyhjää parempi, mutta siitä ei sitä jatkuvuutta saa ja kuukaudessa ehtii keräämään itteensä kyllä semmoset jumit että avot niitä ei kerralla sit auotakaan. Joskin jos antaa rullaa ja hierontaa aktiivisesti ja säännöllisesti niin sillon  hieronnan tarveki on suhteessa vähempi. Omaa kropaa kuunnellen!

AINIIN HEI! Muistakaa JUODA VETTÄ etenkin kehonhuollon jälkeen. Kuonat eivät poistu kropasta aktiivisesti jos sinne ei saada tuoretta nestettä. . Käytännön ohje; ”normipäivänä” 2-4L ja kehonhuoltopäivänä 3-5L.  Juokaa ja juoskaa vessassa! Ja voikaa hyvin! 😉

P.S.
Jälki-yhyy! Mun oma vakkarihieroja – HieroJanne muutti pentele pois Tampereelta. Onnea vaan Kuopiolaiset! Saitte aivan loistavan hierojan sinne Fressille.

hierojanneKuva HieroJannen facebook-sivulta.

HEI! Saa vinkata jos tiedätte jonkun hyvän hierojan Tampereen seudulla! Määä tarttisin ”Jannen korvaajan” ;D . Ei oo ihan  helpoimmasta päästä moinen tehtävä, meinaan Janne oli aivan huippu hommassaan. Mut eiköhän täältä joku korvaaja löydy. Heittäkääs ideoita ilmoille? Suolatkaa kaveri/tuttu 😉 !

Oiskohan tää höpötys tässä. Palataan!

1000x300-Mass-wk21-gs-thu-myprotein-sale-072316

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija