No niin folks! Seuraa ”saarnaa” kehonhuollon tärkeydestä. Kaikki varmaan tietävät että sitä pitäisi tehdä, mutta käsi ylös kuka sitä tekee säännöllisesti ja säntillisesti? Osana arkea? o/ . Ite pystyn nostamaan käden, mutta olen ollut myös asian tiimoilta hävettävän laiska. Omalla kohdallani jouduin ihan kirjoittamaan sen reeniohjelmaan että tuli tehtyä tarvittavat. Mulle se on siis reeni siinä missä muutkin ja niin se tulee tehtyä. Ja täytyy kyllä sanoa että – kannattaa!

IMG_2838

Mutta niin. Kehonhuoltoon luetaan karkesti kolme osa aluetta:

  • lämmittely ja jäähdyttely
  • venyttely ja putkirullaus
  • hieronta

Lämmittelystä kirjoittelinkin edellisessä postauksessa. Heitin ilmoille vähän vaihtoehtoisia lämmittelyideoita sen ainaisen crosstrainerin veivaamisen tai juoksumatolla tallustelun sijaan. Klikkailepa tänne jos aihe kiinnostaa.
Lämmittely on todella tärkeä osa harjottelua, sitä turhaan väheksytään, jätetään liian lyhyeksi ja jopa skippaillaan. Ei hei kannattaisi. Lämmittelyllä saadaan paitsi se pieni hiki pintaan myös lihakset lämmitettyä sisältäpäinkin, pieni pintahiki ei siis välttämättä tarkoita sitä että lihakset olisivat valmiit ottamaan reenin vastaan. Ite suosittelen lämmittelyn ajaksi vähintään 10min, mieluumin 20min. Omat lämmittelyt, kun teen noita voimisteluharkkaliikkeitä, bruukkaa useasti venymään 25-30min mittasiksi, mutta en koe sitä ongelmaksi. Harjoittelu on hauskaa ja on ihan eri fiilis lähteä tekemään salireenejä kun kroppa on läpikotasin lämmin  ja aktivoitu.

Warm-Up-logo-660x375
Eli siis lämmittelyä 10-30min, haluamallasi tavalla. Tähän on hyvä sisällyttää vähintään 5min vielä kevyttä venyttelyä ja nivelten pyörittelyitä. Venytykset maks 30s eikä liian kovasti, vain vähän avaavasti. Lämmittely paitsi herättelee kropan reeniin, myös parantaa aineenvaihduntaa ja hermotusta. Etenkin kun treenillä on tarkoitus spesifisesti saada paukkumaan perille jollekin tietylle lihasryhmälle on sen lihasryhmän lämmittäminen ja herättely paitsi vammojan ennaltaehkäisevää mutta myös parantaa sitä tuntumaa joka lihakseen saadaan ja tätä kautta pumppi on parempi ja treeni vaan paukkuu paremmin perille. Tuut varmasti huomaamaan eron esim. seuraavina päivinä kunnolla hermotetun ja lämmitetyn lihaksen ja vain pintalämmön ottamisen välillä. Mutta tämä on tehtävä kunnolla eikä vaan hutkimalla jotain sinne tai tänne. Jokaiselle löytyy varmasti mieleinen lämmittelytapa, pakkopullaa sen ei tarvitse olla.

Treenin päätteeksi, etenkin jalkareenien -ainakin itselläni, suositellen tekemään lyhyen 10-20min jäähdyttelen. Koitetaan saada vähän maitohappoja pois lihaksesta ja kuona-ainaeita liikkeelle. Jos ei muuten napostelisi niin vaikka sen takia että seuraavien päivien doms:it ovat vähemmän kivuliaita kun on vähän tehnyt jäähdyttelyä eikä suoraan kovista reeneistä suihkun kautta kotiin. Itse olen myös havainnut että saunassa hetken istuminen tekee gutaa lihaksille, mutta pelkästään se ei tee autuaaksi vaan nimeenomaan tuon jäähdyttelyn kanssa. Kevyttä, palauttavaa liikuntaa. Muutenkin on kivempi lopetella reeni silleen ”himmaillen” kun suoraan seinään kovasta sarjasta et ”stop! nyt loppu!”. Mutta se voi olla vaan mun ajatusmaailma…. tosin uskon kyllä että täysin yksin en tässäkään ole.

Toinen kehonhuollon tärkeä osa on ah- kaikkien vihaama ja rakastama – venyttely ja nykyisin yhä enemmän  jalansijaa saava putkirullaus.

putkirulla_taa
Erittäin tehokkaita ja hyvä tapoja aukaista ja ennaltaehkäistä lihasjumeja- ja kiputiloja. Joskin jos lihaskivut ovat treenin jälkeen pahoja niin ei se hieronta, joko hierojan käsistä tai putkirullasta, varsinaisesti kauhean nautinnollista ole 😀 . Kyllä, se sattuu, mutta kun osaa säännöstellä etenkin putkirullatessa sitä painetta sinne lihakseen- sopivasti mutta ei niin että kipu on oikeasti liian kovaa (tätä oppii ite tunnustelemaan missä se kipukynnys menee, vähän sen kuuluukin tuntua, mutta ei liian kipeästi). Mutta lohdutuksen sana kaikille aloitteleville, putkirullia on erikokoisia ja mallisia- hyvin voi aloittaa tosi pehmeästä ja sileästi rullasta joka on huomattavasti hellävaraisempi kun esim. ite useasti käyttämäni nystyinen pentele (ah, mikä kidutusväline <3 ) , joka on kuvassa tuo keskimmäinen.

Ensmmäinen vasemmalta on aika helppo ja tosi kipeitä lihaksia itsekin aloittelen ekaks tolla ennenkun siirryn  noihin ”hc-kamoihin”. Kuvassa siis ekaks pitkä, sileä rulla- ihan pientä kuviota taitaa siinäkin olla mutta eipä tuo itse rullailleessa juuri tunnu. Keskellä sitten tää mun ”lempi”kidutusvehje eli nystyröitä omaava rulla, triggerpisteitä saa hyvin tuolla aukastua (hierojalla käyneet ehkä tietävät, mutta ei siihen sen enempää tällä kertaa). Ja oikealla sitten näiden kahden välimuoto, lyhyempi ei täysin sileä mutta pientä kuviota sisältävä rulla- ei ole niin kovakourainen kuin nystyröitä/nastoja omaava kaveri, mutta suosittelen käyttämään jos on tosi juminen sillä saa vähän paremmin viä rullattua sitä lihasta auki ja puskettua kuona-aineita liikkeelle.

IMG_2982

Itse suosin putkirullausta ihan jokaisen reenin päätteeksi, riippumatta siitä mitä on reenannut. 10min satsaus on pieni slaissi päivästä mutta kroppasi todellakin kiittää siitä. Lihakset ovat reenistä lämpimät joten rullaa voi antaa aika rohkeasti, säädelleen taas sitä painetta. Tarkoitus on rullata ainakin reenatut lihakset silleen kevyesti läpi, hitaasti ees taas koko matkalta ja sitten semmosta pientä ”nypytystä” kaikkein kipeimmän kohdan päällä – auttaa huomattavasti seuraavien päivien olotiloja vaikka juuri rullatessa ei välttis kauheen ihanaa olisikaan. Sama kuin hieronnassa, ite tilanne vaatii vähän masokistista luonnetta 😀 ja kipukynnystä mutta se on todellakin sen arvoista. Ja hei, oikeesti, jokainen voi säädellä tuon aivan oman kestämisensä mukaan. Voin kyllä sanoa lohdutuksen sanan, etenkin aloittelijoille – homma helpottuu kun sitä viittii vaan tehä. Sitä oppii rentoutumaan rullauksen aikana ja kuuntelemaan kroppaansa juurikin sen paineen ja kipupisteiden välillä. Kannattaa alottaa iisisti ja siitä sitten pikkuhiljaa 😉 . It’s worth it! Jos ikinä ootte kunnon urheiluhieronnassa käyneet niin tiedätte mitä tarkoitan.

IMG_2989Tässä rullaillaan takareisiä ja pakaroita.  Ja ikävä kyllä ilmekin on semmonen 😛 . Hieman se sattuu aina, mutta totally worth it!

Olen itse huomannut ihan selkeän edistymisen palautumisessa sen jälkeen kun alotin, hmm, elokuun tienoilla uudet treeniohjelmat ja sitä kautta ihan säännöllisen kehonhuollon. Johon kuuluu mm. tätä ihanaa putkirullailua joka treenin päätteeksi ja sitten vielä ihan erikseen kehonhuolto päivä jossa sit pidempikaavaista venyttelyä ja rullailua. Oikein tehtynä, kun pystyy hengittämään normaalisti ja rentoutumaan rullailunkin aikana niin,  etenkin pitkäaikaisempi sessio selvästi rentouttaa, niin lihaksia kuin myös muutenkin. Tykkään kyllä…. pienestä kivusta huolimatta… (tai ehkä just siks 😀 mene ja tiä, vähän masokistinen luonne 😀 )

Venyttelystä tuskin tarvitsee ihan kauheasti ees puhua. Mutta raapastaan sitäkin aihetta nyt tässä. Alkulämmittelyn yhteydessä kevyet ~30s venyttelyt, avaavia venytyksiä, ei kovia. Reenin päätteeksi jäähdyttelyn osana myös hyvä venytellä kevyesti max. 1min venytyksiä, putkirullaukseen yhdistettynä erittäin tehokas palautumiskeino. Keskittyen reenattuihin lihaksiin. Esim. 10min kuitenkin sen verran lyhyt aika että se kannattaa käyttää niihin oikeesti tarvitseviin osiin, koko kropan venyttely sitten omana ”reeninään”. Eli suosittelen reenatut lihakset läpi sekä rullalla että venytellen.

venytys

…..To be continued…..
Part 2 julkaistaan huomenna. Stay tuned! 😉

 

MYPROTEIN FOAM ROLLER TÄNÄÄN 15.90€!

10943088-1423588572-702185

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija