KESTÄVYYSURHEILIJAN PALAUTUMINEN

 

palautuminen1


Kestävyysurheilua harrastavan on hyvä muistaa, että palautuminen on tärkeä osa treenaamista. Palautuminen antaa keholle mahdollisuuden levätä ja kehittyä levossa. Kun urheilija pitää välipäivän treenistään, ei ajatusten tulisi olla vain seuraavassa treenissä. Kehon ja mielen on hyvä antaa levätä ja valmistautua rauhassa seuraavaan suoritukseen. Mikäli keho ei saa tarpeeksi lepoa, ei se myöskään pysty suorittamaan suorituksia täydellä teholla. Mitä enemmän annat kehollesi aikaa lepoon, sitä enemmän kehosi siitä hyötyy.
Venyttely suorituksen jälkeen auttaa lihaksiasi vapauttamaan niihin kertynyttä kireyttä ja painetta. Samalla lihakset venyvät. Tämän vuoksi säännöllisesti urheilevan ihmisen tulisi venytellä jokaisen session jälkeen. Säännöllinen venyttely ennalta ehkäisee vammoja, sekä lisää kehon liikerataa.


TEHOKASTA PALAUTUMISTA
palautuminen2

1) Foam rolling
Foam rollit on yksi tapa varmistaa kehonhuolto treenisi päätteeksi. Foam rollerit eivät maksa paljoa, eivätkä ne vie paljoa tilaa. Foam rollerit hierovat lihaksia ja avaavat kireitä kohtia lihaksissa.

2) Kuumat suihkut ja kylvyt

3) Aktiivinen palautuminen
Voit kokeilla palautumista myös lyhyellä uintisessiolla, tai hölkkä/kävelylenkillä. Sauna on myös hyvä tapa palautella kehoa suorituksen jälkeen. Kokeile venyttelyä tai kevyttä joogaa saunassa.
Aktiivisen palautumisen on tutkittu olevan tehokkaampaa ja hyödyllisempää, kuin passiivisen palautumisen.


 

ANNA KEHOLLESI ENERGIAA PALAUTUMISTA VARTEN

 

palautuminen3

Hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit antavat kehollesi energiaa mutta keho ei voi varastoida hiilihydraatteja samalla tavalla, miten se varastoi rasvaa ja proteiinia.

Ilman riittäävää määrää hiilihydraatteja tunnet olosi väsyneeksi, etkä kykene suorittamaan treeniä täydellä teholla. Mikäli treenaat yli 90 minuuttia päivässä, on sinun varmistettava, että sisällytät tarpeeksi energiaa ruokavalioosi.
Tähtää siihen, että saat 8-10g hiilihydraatteja/kg kehosi painosta päivässä.


HIILIHYDRAATIT
On hyvä muistaa, että hiilihydraatteja saa muistakin ruuista, kuin vain viljoista.
Tässä niistä muutama:

✓ Bataatti                                                                                      palautuminen4

✓ Kuivatut hedelmät                                                                                             

✓ Banaanit ja marjat

✓ Kvinoa

✓ Ruokabanaani eli plantain

✓ Pavut ja linssit


PROTEIINIT
Kestävyysurheilua harrastavien tulisi sisällyttää proteiinia ruokavalioonsa 1.2-1.4g/kg kehosi painosta päivässä.

✓ Proteiini antaa lisäenergiaa ja auttaa lihasten kasvussa. Lihan lisäksi proteiinia saa esimerkiksi tofusta, pähkinöistä ja maitotuotteista, kuten esimerkiksi rahkasta, jogurtista ja juustosta
✓  Toinen vaihtoehto on proteiini- ja hiilihydraattipitoisten palautusjuomien nauttiminen treenin päätteeksi.


NESTEYTYS
Nesteytys on tärkeä osa urheilijan ruokavaliota. Veden juomista ei tule unohtaa, sillä sekin pelaa omaa rooliaan palautumisessa.
✓  Sopiva määrä on noin 3 litraa vettä päivässä.


MISTÄ TIEDÄN, OLENKO PALAUTUNUT KUNNOLLA?

palautuminen5

✓ Kun tunnet olosi hyvin levänneeksi ja koet, että sinulla on voimia ja innostusta seuraavaan treeniin.

✓ Pidä treenipäiväkirjaa. Pidä kirjaa nukkumisestasi ja siitä, miten treenisi ovat sujuneet. Tämä auttaa sinua luomaan kokonaiskuvaa siitä, miten treenisi ja palautuminen sujuvat.
Muista, että myös henkinen palautuminen ja  on osa koko palautumisprosessia!


MUISTA MYÖS:
Vaikka sinusta saattaa tuntua siltä, että lepo on pois treeniajastasi, ei asia kuitenkaan ole niin. Palautuminen ja lepo on aivan yhtä tärkeä osa prosessia, kuin itse treenikin. Muista siis antaa itsellesi aikaa lepoon ja palautumiseen.
Palautumiseen tarvittavan ajan voi käyttää myös hyödyksi, esimerkiksi food prepin ja seuraavan treenisession suunnittelun muodossa!


1000x300-Mass-wk21-gs-thu-myprotein-sale-072316

 

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija