Pääsin avaamaan tänä vuonna kauteni kisojen merkeissä Tanskassa kahdessa kansallisessa kilpailussa 9-10.4. Vaikka kisat olivat Tanskan kansallisia, niin kilpailut olivat kovia ja hyviä harjoituksia tulevaa varten. Tanskassa on paljon juniori pyöräilijöitä ja kisoissa ajetaan kovaa. Kisoista puuttui muutamia kovia tanskalaisia, koska osa oli ajamassa junioreiden Paris Roubaixin ja osa Saksassa ajamassa etappiajoa. Mutta viivalla oli silti kovia ajajia ja jo lähtöviivalla tiesi, että päivän kilpailusta tulee kova.

Kisan startti oli jo klo 8:05, joten se tiesi aikaista herätystä. Herätyskello soi hiukan viiden jälkeen ja siitä siirryttiin reippaasti kevyelle aamupalalle, jonka jälkeen pitikin jo lähteä siirtymään majoituksesta kisapaikalle. Matka oli noin 60km. Kisoissa oli yksi huono puoli: Reittejä ei saatu tietää vasta kuin kisapaikalla vähän ennen starttia. Kaikki tanskalaiset tunsivat reitit varmasti kuin omat taskunsa. No, hiukan ennen starttia sain nähdä reittikartan. Ihan normaalilta tanskalaiselta kisalta vaikutti, vaihtelevia teitä, isompaa, pienempää… Oletin, että kisareitti olisi aivan tasaista. Kierroksia olisi tiedossa 4 ja kierroksen pituus 27km. Ei auta itku markkinoilla, energiat takataskuun, pullot täyteen urheilujuomaa ja starttiviivalle eturiviin odottelemaan lähtöä.

Startti tapahtui ja meidän Men junior sarjan polkijat kirmasivat liikkeelle. Olin itse heti alusta asti aktiivinen ja koitin päästä mukaan hatkoihin. Ehkä vähän liiankin aktiivinen. Ensimmäisellä kierroksella tuli ainakin reitti tutuksi. Alku ja keskivaihe oli suht tasaista ja pientä kumpuilevaa. Lopussa, noin 3-4km ennen maalia alkoi pitkä loiva nousu, joka kesti useamman kilometrin. Tämän kun olisi tiennyt niin olisi voinut säästellä voimia ekalla kierroksella tähän kohtaan. Näin jälkikäteen on helppo sanoa, että oli ihan itsestäänselvyys, että suurella todennäköisyydellä jos ensimmäisellä kierroksella lähtee hatka niin se lähtee juuri tuohon loivaan mäkeen. Ja näin kävikin. Olin itse juuri ennen mäkeä ollut hetken parin muun kanssa hatkassa ja kun mäki alkoi, lähti noin 10 ajajan irtiotto ja itse en päässyt tähän mukaan. Pääjoukon vauhti hidastui nopeasti ja oli heti sanomattakin selvää, että kaikilla tanskalaisilla isommilla joukkueilla oli vähintään yksi ajaja hatkassa. Kenelläkään ei ollut haluja ajaa hatkaa kiinni, paitsi no minulla ja pienellä joukkueellani. Siellä sitten yritettiin jonkin aikaa ajaa pienellä joukkueellamme eroa kiinni tai ainakin pitää se kohtuullisena. Tässä ei kuitenkaan kovin hyvin onnistuttu, kun tuntui, että koko muu pääjoukko oli tuota ajatusta vastaan.

Jossain kohtaan lopetettiin vain vetäminen keulilla ja pääjoukossa vauhti meni ihan lenkkeilyksi. Watteja ei vaadittu paljon mitään, ”Ajan lenkilläkin kovempaa”… Siinä sitten sai nauttia noin 50 kilometrin ajan kauniista tanskalaisista maalaismaisemista, syödä takataskussa olevia patukoita ja puhua niitä näitä tanskalaisten kanssa. Samalla ehti ihailla isojen joukkueiden joukkuepeliä. Jollain kapealla tieosuudella viisi ajajaa samasta joukkueesta oli keulilla. Yksi heistä päästettiin karkuun ja muut sulkivat koko tien. Mistään ei olisi mahtunut pujahtamaan heidän ohi. Tämä yksi ajaja pääsikin sitten helposti karkuun ja pääjoukon vauhti hidastui entisestään. Taisin olla lopussa itse about 26. Jämäsijoja, joten ei niin väliä. Muuten kisasta jäi oikein hyvä maku ja ajo tuntui vahvalta. Kisa oli kuitenkin kauden eka ja muut viivalla olleet olivat ajaneet kisoja jo noin kuukauden verran. Hyvä fiilis jäi kauden avauksesta, josta oli hyvä jatkaa seuraavan päivän kisaan. Siitä lisää seuraavassa postauksessa!

tanska 9.4.2016

 

-Kierroksia kampiin-

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija