Välilevynpullistuma on suomalainen kansantauti. Siitä kärsii yllättävän monet ihmiset elämänsä aikana. Istumatyö, huonot tukilihakset, rakenteelliset virheet ja erillaiset yksipuoliset rasitukset edesauttavat välilevynpullistuman syntyä. Selkäkipua pidetään yleensä liian pienenä syynä hakeutua lääkärinhoitoon ja kuntoutukseen ei hakeuduta tarpeeksi ajoissa. Pienestä oireesta saattaa muodostua loppuelämän ajaksi vaivaava ikävä sairaus. Välilevynpullistumat syntyvät yleensä pikkuhiljaa, joten varhainen puuttuminen ja kuntoutumisen aloittaminen saattaa pelastaa sinut pahemmalta vammalta.

selkä

Itse kuulun tähän ”selkävaivaisten kerhoon” ja minulla on todettu L4-5 nikamien välinen välilevytyrä eli pullistuma. Lannerangan magneetissa näkyi lievä pullistuma, joka lääkärin sanoja lainaten muistuttaa hieman tyhjää autonrengasta. Sitä kutsutaan prolapsiksi eli ulosluiskahdukseksi. Minulla oli siinä mielessä lievänä tuo pullistuma, koska se ei painanut mitään hermoa. Välilevyn sisällä oleva neste työntyi ulos, joka ärsytti hermonippua ja aiheutti lukuisia oireita minun molempii jalkoihin –pääasiassa kuitenkin oikeaan jalkaan.

lävilevy

Välilevyn pullistuma painaa selkärangan hermoa.

Minun selkävaivat alkoivat niinkin lievillä oireilla kuin, että aamuisin alaselkä oli jäykkä eikä taipunut mihinkään. Päivään mennessä selkä oli jo vetrynyt sen verran, että jäykkyyttä ei oikein enää huomannut. Toinen huomattava oire, jonka muistan, oli vihlointa alaselässä samalla, kun istuin ja suoristin jalkaa eteenpäin. Myös se, että aivastaessasi otat tukea jostain,kuten pöydästä, kertoo oireiden viittaavan välilevynpullistumaan. Itse vihasin aivastelua, koska se kävi kipeää ja pelkäsin, että jalat lähtevät aivastaessa alta. Loppujen lopuksi tilanne kärjistyi siihen pisteeseen, että en taipunut laittamaan sukkaa jalkaan, vaan se piti laittaa toisella jalalla auttaen. Myös erilaisia säteilyoireita ilmestyi myöhemmin jalkoihin. Säären ulkoreunaan säteili ja vihloi varsinkin silloin, kun istuessa jalat olivat 90 asteen kulmassa. Myös ajoittain tunsin ihan kuin lämmin vesi olisi valunut jalkaani pitkin alaspäin. Joka kerta epäilin, että pissasin housuun. Siinä vaiheessa olisi ollut jo kiire sairaalaan,sillä ulosteen ja virtsan pidättämisvaikeudet kertovat vaikeammasta vammasta. Onneksi näin ei kuitenkaan tapahtunut ja säästyin pelkällä säikähdyksellä. Myöskään jaloistani ei hävinnyt voima, joten pystyin treenaamaan kokoajan kipua vasten.

kolas kuva

Vihlonta sijoittui pääsiassa oikean säären ulkoreunaan kovana kipuna ja lievempänä kipuna myös oikean reiden ulkoreunaan, kuten kuvassa.

 
Kävin kolmella erikoislääkärillä hakemassa lausunnon, kun en uskonut vain yhteen mielipiteeseen. Kävin naprapaatilla, ortopedillä ja fysiatrilla. Lopuksi hankin lähetteen magneettiin ja totuus selvisi hieman. Magneetissa näkyi prolapsi ja jonkunnäköinen tulehdus SI-nivelen ympärillä. Sain naprapaatilta oikein hyvät kuntoutumisohjeet, joilla aloin kuntouttamaan selkääni kuntoon. Suurin osa ohjeista olivat staattisia vatsalihasharjoitteita, joista kirjoitinkin jo yhden postauksen. Pääset tästä lukemaan sen.

Suosittelen edelleen kaikkia tekemään kyseisiä liikkeitä ennaltaehkäisevinä tai kuntouttavina liikkeinä, jotta kukaan ei joutuisi turhaan kärsimään tästä vaivasta. Kuntoutumisen lisäksi minulla alkoi uusi lääkärilläkäyntirumpa, kun SI-nivelen tulehdusta aloitettiin selvittämään. Kävin useilla eri sisätautilääkäreillä ja söin useita lääkekuureja, kunnes sain vahvan ja lääkäreiden kammoksuman kortisonikuurin, jolla tulehdus lähti paranemaan. Onneksi löytyi yksi lääkäri, joka näki kortisonikuurin mahdollisuuden apuna tervehtymiseen. Tuntuu, että kaikki lääkärit kammoksuvat kortisonia kuin ruttoa, mutta esimerkiksi buranaa kirjoitetaan kuin karkkia potilaille. Itse pidän buranaa vaarallisempana lääkkeenä, mutta olenkin tavallinen kaduntallaaja, joten jääköön tämä mielipide tähän pisteeseen.

kipulääke

Kolmen kuukauden kortisonikuurin jälkeen oireet olivat lähes kokonaan poissa. Puoli vuotta tein kovalla tahdonvoimalla töitä kuntoutumisen kanssa ja olin onnekas, että pääsin näinkin nopeasti eroon kivuista ja säryistä. Kävin joka päivä vesijuoksemassa puoli tuntia ja uimassa toiset samanlaiset. Venyttelin nivusia, etureisiä ja alaselkää. Söin lääkkeitä ja tein staattisia vatsalihasharjotteita. Siinä on minun kuntoutuminen välilevynpullistumasta pähkinän kuoressa. Vaiva tulee olemaan loppuelämän mukanani, mutta minä voin päättää, kuinka aktiivisesti se minua vaivaa. Jos en huolehdi viikottain syvien vatsalihaksien harjoittamisesta, niin vaivat palaavat salamannopeasti takaisin.

Sit ihan pienenä vinkkinä:

Jos kärsit nivelongelmista, niin kannattaa kokeilla tätä tuotetta. Se saattaa auttaa myös rasitusvammoissa, joita minullakin on jatkuvasti -varsinkin nivelissä. Tämä tuote vahvistaa luustoa,niveliä, hiuksia ja kynsiä. Uskomattomalta kuulostaa? Kannattaa kokeilla. Toinen tuote, jota suosittelen, onkin sitten jo reseptilääke, joten pysytään näissä luontaistuotteissa näin alkuun. – Johanna

Capture1

                   Parasta nivelille!

mass.fi

TARJOUKSET

 

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija