Morjesta Massilaiset!

Kuten kliseisesti voidaan todeta kehitys koostuu ”pyhästä kolminaisuudesta”: Treeni, Ravinto ja Lepo. Kuten tuossakin lauseessa, lepo mainitaan yleensä viimeisenä ja täysin aiheetta. Vaikka lepoon ei yhdistäisikään lihashuoltoa ja venyttelyä, on se vähintäänkin 33,3% kehityksestä. Monien muiden tapaan olen itsekin huomannut levon merkityksen kantapään kautta – valitettavasti. Minulle ei ole koskaan sattunut loukkaantumisia, joka on pienoinen ihme siihen nähden, miten aikanaan tuli lepoa ja palautumista laiminlyötyä. Minulle lepo koostuu kahdesta asiasta, fyysisestä levosta ja henkisestä levosta. Kovaa treenatessa ja lajilleen/asialleen elämällä molemmat osat rasittuvat. Lepäämään olisi hyvä oppia hieman ennen, kuin tulee seinä vastaan ja on päästänyt jo itsensä liikaa väsymään.

rest-day

Kuva: http://www.crossfitincendia.com/wp-content/uploads/2013/03/rest-day.jpg

 

Fyysiselle levolle on pyhitetty yksi päivä, jokaisesta viikosta. Tällöin ei mennä edes vähän sinne salille norkoilemaan, ei oteta edes pientä aamuaerobista, eikä edes foamrollailla koko kehoa läpi. Lihasten annetaan levätä ja kehonhuolto hoidetaan muina päivinä. Lepopäivänä vietetään aikaa perheen kanssa, syödään hyvin, tehdään rästiin jääneitä töitä, katsellaan leffoja ja kuunnellaan musiikkia. Joillekkin sohvanvaltaaminen on helpompaa, kuin toisille, mutta pitkällä tähtäimellä huilaaminen kannattaa, uskokaa pois. Jos ruokavalioon kuuluu tankkauspäiviä olen itse keskittänyt ne lepopäiviin. Silloin tulee oltua enemmän kotona ja on aikaa valmistella tankkausateriat, niin, että ne ovat sisällöltään hyviä. Myös mahdolliset cheat-ja herkkupäivät on mukava pitää lepopäivänä. 

Henkinen puoli tulee nollattua nykyään luonnossa liikkumalla. Kun treenaa vähintään kymmenisen kertaa viikossa ja kaiken muun ajan viettää kolmen alle kouluikäisen lapsen kanssa, on vilinää ja meteliä jatkuvasti. Tuota meteliä on pakko päästä joskus vähän karkuun :-). Tälläisen levon tarve on hyvin yksilöllistä ja lepäämistapoja on niin monta, kuin on ihmisiäkin. Minä tykkään mennä luontoon mahdollisimman alkeellisiin oloihin ilman minkäänlaisia sähkölaitteita tai mukavuuksia. Olen syksyn aikana käynyt pari kertaa parin yön reissulla eräällä eräkämpällä, jonka tarkemmat koordinaatit jääköön salaisuudeksi. Mökki sijaitsee järven rannalla, eikä sisällä kerrossängyn, kaminan ja pienen pöydän lisäksi mitään krumeluureja. Siellä ajan merkitys katoaa täysin, metsästä kuuluu pelkkä palokärjen nakutus ja pannukahvin tuoksu kantautuu nenään kaminalta. Viime reissulla tuli makoilun ohessa patikoitua n.20km/päivä linnuntietä nevojen ja umpimetsien yli, joten kulutus oli normi treenipäivää kovempaa luokkaa, mutta henkisellä puolella tilanne tuli nollattua huolella. Pistän oheen muutaman kuvan reissulta. Lähtekää hyvät ihmiset ulos. Suomen luonto on kaunis! Muistakaa huilata!

IMG_4098

Mökki

Aamupalaa ennen vaellusta

Aamupalaa ennen vaellusta

Hermo lepää

Hermo lepää

Puolimatkan krouvi, 10km takana, 10km edessä

Puolimatkan krouvi, 10km takana, 10km edessä

Aurinko laskee

Aurinko laskee 

 

1000x300-mass-wk43-ht-protsale-075438

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija