Kirjoittanut: Mimi Cajander. Levon tarve… Miten tietää milloin pitää levätä? Milloin kyse on laiskuudesta ja milloin oikeasta levon tarpeesta? Ja miten suorittaja-tyypin saa lepäämään? Vaaditaanko nykyään ihmisiltä liikoja?

Useasti puhutaan siitä, että pitää osata kuunnella omaa kehoa, mutta mitä jos oma pää käskee koko ajan tekemään ja tekemään… kotityöt on tekemättä, työt rästissä, salillakin pitäsi käydä ja lasten kanssa olisi touhuttava… Tuntuu että mikään ei riitä!

Silloin, juuri silloin on ehkä oikea aika pysähtyä, rentoutua, hengittää ja kerätä akkuja!

bed-945881_640

ARJEN HAASTEET

Välillä itsestäni ainakin tuntuu siltä, että paineet työelämässä, äitiydessä ja vaimona olemisessa on kovat. Olen kuullut puhuttavan ruuhkavuosista ja olen pikkuhiljaa tajunnut itse eläväni nyt juuri sitä! 

Tuntuu, että treenaaminen ei rasita minua niin paljon kuin muut arjen ja työn haasteet, vaan treeni antaa minulle vain lisää virtaa! Enemmän kaipaan lepoa kotitöistä, työstä, kaupassa käymisestä ym kuin treenaamisesta. Silti treenaamisestakin on otettava välillä vapaata niinkuin työstäkin eli pidettävä lepopäiviä tai pidempiä kevyitä jaksoja.

Puhutaan superkompensaatiosta, joka koostuu treenistä, ravinnosta ja levosta ja siitä miten kaiken pitäisi olla juuri oikeassa suhteessa, että kehityt.

Valitettavan usealla lepo on se joka kärsii kaikkein eniten! Luullaan, että 4-6tunnin yöunet riittää ja että kun treenataan kovaa niin kehitytään, mutta pidemmän päälle ne lyhyet unet ei riitä eikä myöskään pelkkä kova treeni.

12166554_10153694860562458_841646747_n

LEPOPÄIVÄT TREENISTÄ

Kun puhutaan lepopäivistä tai kevyen viikon treenijaksosta, niin tulisi muistaa, että lepopäivä ei tarkoita sitä, että painetaan töitä 12h tai käydään juhlimassa koko viikonloppu 🙂 Lepopäivän tulisi olla oikeasti lepopäivä eli kunnon yöunet, ravitsevaa ruokaa, arjen askareita, ystävien tai perheen kanssa ajan viettoa.

Jos treenisi ovat pidemmän ajan tauolla, niin kevyitä kävelylenkkejä, venyttelyä ym. kehonhuoltoa olisi hyvä silti tehdä. Anna itsellesi aikaa vain olla! Anna myös perheellesi aikaa vain olla! Aina ei tarvitse mennä ja tehdä.

Huomaat miten kaikki ei tunnukkaan enään muutaman iisin päivän jälkeen niin mahdottomalta ja raskaalta. 

 

Mimi Cajander on yksi Mass.fi Zonen vierailevista kolumnisteista. 

Mimi on liikuntaneuvoja, Personal Trainer sekä kahvakuula- ja kehonpainoharjoittelunohjaaja. Hän on tehnyt töitä liikunnan parissa sekä harrastanut liikuntaa itse monipuolisesti jo toista kymmentä vuotta. Mimi osallistuu aktiivisesti myös itse urheilutapahtumiin ja -kilpailuihin, muun muassa Helsingin Tough Viking ja Itämeri Maraton:in puolimaraton on juuri hiljattain tehty!

Screen Shot 2015-10-08 at 13.23.38Screen Shot 2015-10-27 at 09.39.351000x300-Mass-wk16-wo-freedelivery-113255

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija