MIKÄ GLUKOSSAMIINI?

Glukossamiinin tarkoitus on luoda kytköksiä ja yhdisteitä solukossa, joita nivelet muun muassa tarvitsevat korjataakseen itsensä. Glukossamiini on aminomonosakkaridi, jota aminohappojenkin ,ja monien lisäravinteiden, lailla esiintyy kehossa luontaisesti. Kuitenkin ajoittain tarve saattaa lisääntyä, esimerkiksi kovan treenin ja rasituksen seurauksena. Tällöin lisäravinne onkin hyvä apu.

powder-382250_640

GLUKOSSAMIININ TOIMINTA

Glukossamiini, mikä kehossa solutasolla mudostaa pitkiä ketjuja nivelten korjauksessa, toimii yhdessä kollageeniin ja kondroitiinin kanssa. Mitä enemmän kehossa on glukossamiinia, sitä paremmin keho yleensä kestää iskut ja nivelet pysyvät joustavan liukkaina. Kuten kollageeni, myös muut niveliä avustavat ja vahvistavat ainesosat, häviävät ja vähentyvät kehossa iän myötä. Samoin kova rasitus voi nopeuttaa tätä ikävää tapahtumaa kehossa.

Solutasolla glukossamiini on erityisen hyödyllinen, sillä sen avulla tietyt yhdisteitä muodostavat solut voivat toimia nopeammin. Ne voivat “hypätä” muutaman vaiheen yli ja muodostaa näin solujen kytköksiä ja yhdisteitä nopeammin. Glukossamiinin on myös tutkittu auttavan aminohappojen ja glukoosin pääsyä nivelkudoksen läpi nopeammin. Näiden aineiden pääsy nopeammin solukkoon taan edesauttaa tärkeiden molekyyliyhdisteiden ja –kytkösten muodostumista.

10923119-1404146614-224057

GLUKOSSAMIINI LISÄRAVINTEENA

Glukossamiinia on usein saatavilla lisäravinteena neljässä eri muodossa; glukossamiini hydrokloridi, glukossamiini hydrojodidi, n-asetyyli glukossamiini ja glukossamiini sulfaatti. Näistä neljästä suositellaan nautittavan sulfaattia ja hydrokloridia (HCL), sillä ne toimivat molemmat samalla tavalla ja niissä on enemmän glukossamiinia. Hydrokloridi on hieman hinta-laatu suhteeltaan parempi, se on hieman vahvempaa (83%) sulfaattiin (65%) verrattuna. N-asetyyli glukossamiini (NAG) on pitoisuudeltaan 81%, mutta se imeytyy hieman turhan nopeasti sen ominaisuuksiensa takia. Se saavuttaa viimeisen päämääränsä heikommin kuin muut tuottee, noin kansankielisesti ilmaistuna.

icing-sugar-80925_640

TIESITKÖ?

Suuri osa tehdasvalmisteisesta glukossamiinista on peräisin Chitin –ainesosasta, mikä taas on pääraaka-aine esimerkiksi ravun kuoren muodostamisessa. Valmistuksessa usein käytetään rapuja ja hummereita. Valmistusvaiheessa kalsiumkarbonaatti ja proteiinit poistetaan, minkä jälkeen tuote hydrolysoidaan erottaen glukossamiini hydrokloridi. Glukossamiini sulfaattia tehdessä valmistajat lisäävät tuotteeseen sulfaattia (sulphur group).

nature-606586_640

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija