Ajattelin tässä ihan helpottaa muiden kanssa bodarien elämää lisäravinnenalan viidakossa. Eihän sitä ikinä tiedä mitä jauhoa sitä kaupasta kantaa tai netistä tilaa kun sitä vain luottaa mitä valmistaja lupaa?  Moni on varmaan törmännyt eri purkkien ja pussien kyljissä oleviin ”sertifikaatti” leimoihin. Mitä nämä leimat ovat ja mitä niiden perusteella pitäisi pystyä päättelemään? Lähdetäämpä selvittämään!

GMP  (Good manufacturing practices. suom. Hyvät tuotantotavat)

Hyvät tuotantotavat sertifikaatti on yleisimpiä leimoja lisäravinne paketeissa, ja itse pidänkin tätä leimaa lähes välttämättömänä jos meinaan kyseistä tuotetta ostaa. Sertifikaatin saaminen tuotteisiinsa vaatii yritykseltä tai tuottajalta tuotannon ja laadunvalvonnan suunnitelman ja sen noudattamista. Raaka-aineiden jäljitettävyyden ja niistä dokumentoinin. Lisäksi suomen apteekit vaativat myymiltään lääkkeiltä tämän kyseisen leiman.

 Hyvien valmistustapojen sertifiointi on tärkeä lisä elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmään: se parantaa asiakkaiden luottamusta siihen, että yritys on sitoutunut myymään ja tuottamaan turvallisia ja laadukkaita elintarvikkeita. Koko sertifikaatin tarkoitus onkin parantaa asiakas/potilas turvallisuutta.

ESSNA (European Specialist Sport Nutrition Alliance. suom. Euroopan urheiluravinteisiin erikoistuneiden yritystenliitto)

Varmistaa että yritykset noudattavat elintarvike ja lääkelakeja. Ylipäätänsä liitouman tarkoituksena on auttaa lisäravinne firmoja noudattamaan lakeja ja pykäliä. Tätä kautta sitten suojella kuluttajaa

10815621_10205262470351666_1346059429_n
MASS EAA purkin kyljessä olevat sertifikaatit 

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points. suom. vaarojen arviointi ja kriittiset hallintapisteet. (ei varsinainen sertifikaatti mutta monien sertificaattien saamiseksi välttämätön.))

Elintarvikealan omavalvonta järjestelmä. HACCP-menettelyllä etsitään toiminnasta sellaiset kohdat, joihin sisältyy terveysriski, ja valitaan näistä kriittiset hallintapisteet. Nämä ovat sellaisia työ- tai käsittelyvaiheita, joissa riski voidaan todeta ja sen eteneminen pysäyttää, joihin hallinta voidaan kohdistaa ja jotka ovat oleellisen tärkeitä elintarviketurvallisuutta uhkaavan vaaran estämiseksi, poistamiseksi tai vähentämiseksi hyväksyttävälle tasolle. Toisin sanoen pyrkiä estämään ja pois sulkemaat kaikki mahdolliset haitat tai asiat jotka voisivat jollain tapaa olla tuotteisiin kuulumattomia, tai  kuluttajalle haitallisia.

 

ISO 9001   

Tätä vaatimusstandardia käytetään arvioitaessa organisaation kykyä täyttää asiakkaiden vaatimukset sekä tuotetta koskevat lakisääteiset vaatimukset. Asiakastyytyväisyyttä pyritään jatkuvasti parantamaan.Standardi on laadunvarmistusta varten.
 
DNV Gl   

Toiminta-ajatuksensa ”Elämän omaisuuden ja ympäristön turvaaminen”  mukaisesti, DNV GL antaa organisaatioille mahdollisuuden edistää liiketoiminnan turvallisuutta ja kestävää kehitystä. Yhdistämällä johtavan operatiivisen asiantuntemuksemme, riskienhallintamenetelmämme ja laajan toimialaosaamisemme tuemme asiakkaitamme tekemään oikeita päätöksiä.  Yrityksenä panostamme jatkuvasti tutkimukseen ja yhdessä asiakkaidemme kanssa toteutettaviin innovaatioprojekteihin ja tarjoamme asiakkaillemme ja yhteisölle operatiivista ja teknologista näkökulmaa tulevaisuuden haasteisiin. Perustamisemme 1864 jälkeen olemme kasvaneet globaaliksi organisaatioksi. Toimimme yli 100 maassa ja 16 000 ammattilaistamme on omistautunut auttamaan asiakkaitamme tekemään maailmasta turvallisemman, älykkäämmän ja vihreämmän.

Sertifikaatit ovatkin siis suurimmassa määrin luotu suojelemaan kuluttajaa ja valvomaan yrityksiä jotta ne noudattavat määrättyjä lakeja. Yritysten on myös näiden sertificaattien kautta helpompi tuoda tuotteitensa laatua esille.

Oma kantani asiaan on se että en juurikaan osta lisäravinteita mistä puuttuu GMP leima.

MASS Nutrition ja MyNutritionin  Sertifionit  DNV GL, ESSNA GMP

Myprotein GMP, ISO 9001 (sisältää HACCP)

capture

capture

ibcaa

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija