VW palautuminen   

Olen ehtinyt nähdä jo näinkin lyhyen urheiluhieroja-uran aikana loppuunpalaneita kilpaurheilijoita varsin läheltä. Olen nyt vuoden verran toiminut yrittäjänä sekä olen tehnyt koulussa asiakaspalvelutyötä puoli vuotta ja vastaanottolle on tullut yllättävän paljon keskeyttäneitä tai jopa lopettaneita kilpaurheilijoita loppuunpalamisen johdosta. Valmennus ja lähipiiri on merkinnyt palamiseen eniten, koska usein he asettavat liian korkeat panokset ja suoristuspaineet sekä oman itsensä kuunteleminen on jäänyt taka-alalle. Olen huomannut joukkueurheilijoilla enemmän loppuunpalamista kuin yksilöurheiljoilla. Tiimin paine voi myös olla yksi syy. Valmennus tietenkin haluaa urheiljansa menestyvän, mutta joka päiväiset harjoittelut ja viikonlopputurnaukset väsyneenä ja loukkaantuneena pitkäkestoisena koituu itselle kohtaloksi myöhemmin. Harjoittelu puoliteholla ja jatkuvat epäonnistumiset kuluttaa myös psyykkistä puolta, joten senkin takia olisi hyvä huomata AJOISSA pienetkin ylirasituksen oireet. Oli taso mikä tahansa, aina tarvitsee palautumista. 

  Itselläni on ollut 14-vuotiaana osgood schaltterin-tauti eli on säärikyhmyn liikakasvua ja syntyy kasvuvaiheessa luutumishäiriönä. Syynä usein liikarasitus urheilusta. Sainkin muutaman kuukauden liikuntakiellon jopa koululiikunnastakin, jonka jälkeen kivut vähenivät mutta ei kokonaan. Edelleen treenaan polvien ehdoilla ja ortopedi silloin sanoi, että kannattaa pitää reisilihaksista hyvää huolta myös löysien nivelsiteiden vuoksi ja mähän aloin sitte kyykkäämään….Ortopedi valaisi aika karusti mun tulevaisuutta tietenkin liioittelemalla, etten aikuisiällä pysty juoksemaan tai hyppimään. Tämä urheiluhullu otti asian vakavammin ja muistaakseni taisin noudattaa loppuun asti liikuntakieltoa. Asiakkaiksi olen saanut pari 12-13-vuotiasta yleisurheilijaa ja jalkapalloilijaa, joiden valmentajat sanovat näitä vain normaaleiksi kasvukivuiksi. Niin yleinen ongelma tästä on syntynyt eikä välitetä. Pelkään vain, mitä näille potentiaalisille urheilijoille tapahtuu, kun vammoja ei hoideta…

REST-DAYS

 

  Nuorellakin on tärkeää huolehtia palautumisesta ravinnon ja levon yhdistämisellä ja mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän palautuminen korostuu! Palautuminen on aika sekametelisoppa. ”Kaikki vaikuttaa kaikkeen.” Jotta osaat arvioida omaa fiilistä, kannattaa miettiä vastaus seuraaviin kysymyksiin:

  • Onko ollut 2-3 huonoa treeniä peräkkäin? 
  • Onko nukkumisvaikeuksia? Jatkuvaa väsymystä? 
  • Onko harjoitusvalmius heikentynyt?
  • Onko lihasarkuutta/kiputiloja?
  • Syötkö monipuolisesti ja ravintorikkaasti vaadittavia ravintoaineita?
  • Oletko stressaantunut?
  • Onko mieliala usein alhainen tai ilmeneekö ärtyisyyttä tavallista useammin?

  Yksikin heikko treeni on liikaa, mieti mistä se voisi johtua ja pyri korjaamaan syy. Treenitulosten tasaantuminen tai heikentyminen viittaa myös palautumisen tarpeeseen ja silloin onkin syytä miettiä treenimäärien vähentämistä ja palautumisen lisäämistä. 

TÄSSÄ vielä suosittuja lisäravinteista, jotka edistävät palautumista monipuolisen ja ravintorikkaan ruokavalion ohelle

10922889-1412090861-783627

recovery

 

 

Screen Shot 2014-12-01 at 09.00.43

Ei tagejaEchipa Myprotein

Echipa Myprotein

Kirjoittaja ja asiantuntija