Moni kamppailee terveyteen, hyvinvointiin, unelmiin ja tavoitteisiin liittyvien asioiden kanssa yksin. Ei ehkä olla vielä pisteessä, jossa ajatus muuttuisi tekemiseksi, ei osata konkretisoida haluamaansa taikka sitten ei vain tiedetä, miten edetään. Näihin kysymykseen ammattitaitoinen, osaava Personal Trainer osaa vastata. Mitä tulee ”hyvän” PT:n tuntomerkkeihin, niin asiaa sen enempää ruotimatta koulutuskaan ei aina takaa kaikkea. Kysymys on lähinnä asiakkaan ongelman tai tavoitteiden ja PT:n osaamisen yhteensopivuudesta. Vastavalmistunut kuntosalilla työskentelevä voi hyvinkin olla orientoitunut, motivoitunut sekä tarpeeksi kyvykäs auttamaan painonpudotuksessa ja kehonmuokkauksessa, mutta esimerkiksi edistyneelle salitreenaajalle taikka kilpaurhelijalle ei tietotaito riitä. Paljon myös kiistellään siitä, kenellä on oikeus valmentaa kilpaurheilijaa. Vastaus ei tähänkään aina mielestäni ole, että tietenkin henkilö, joka on itse kisannut. Henkilökohtaisia, ei yleistettävissä olevia seikkoja, jotka kannattaa pitää mielessä PT:tä valitessa!

Moni ei teistä tiedä, mutta työskentelin ennen tänne Tanskaan muuttoa jonkin aikaa PT:nä Helsinkiläisessä kuntokeskuksessa. Koulutuksen suoritin kokopäiväisen työnteon ohella. Olin laajasta liikuntataustastani huolimatta aivan lapsen kengissä mitä tulee liikkumiseen ja ravintoon ammatillisessa mielessä, mutta pystyin silti auttamaan monia vasta-alkajia sekä painonpudottajia liikkumaan ja syömään järkevästi, sekä motivoimaan heitä tavoitteisiin. Mutta toisaalta en olisi pystynyt vastaamaan  esimerkiksi liikuntarajoitteisen kuntoutustarpeisiin. Sovin siis hyvin tietyille asiakkaille ja heidän tavoitteisiinsa. Mitä tulee kisavalmennukseen, ja samaan nippuun laitan myös edistyneet salitreenaajat joilla jo omaa kokemusta ja tietotaitoa, vaaditaan PT:ltä jo paljon enemmän. Treeni- ja ravintofilosofian, luonteiden sekä menetelmien täytyy olla harmoniassa, jotta valmennussuhde kehittyy luontevaksi sekä antoisaksi. Pointti siis se tietotaidon ja tarpeiden vastaavuus!

”Hyvästä” PT:stä voisi pohdintoja kirjoittaa vaikka kuinka ja paljon aiheesta on kirjoituksia jo tehtykin, enkä lähde analysoimaan sen enempää. Otsikkoon viitaten haluan esittää muutaman syyn, miksi mun mielestä jokainen (sali)treenaaja hyötyy PT:n palveluista ja miksi sellaista suosittelen. 

Nyt alkais olla aika etsiä valmentajaa, jos meinaa panostaa kesäkuntoon! Kuva mun kisadieetin alusta viime heinäkuulta.

Nyt alkais olla aika etsiä valmentajaa, jos meinaa panostaa kesäkuntoon! Kuva mun kisadieetin alusta viime heinäkuulta.

– Yksilöllisyys on A ja O. Tietenkin vinkit sieltä täältä napsittuna on hyviä, mutta ei niitä pitkäjäntäisiin tuloksiin suuntaavia ohjelmia netistä saa ladattuna. Perusteina saa opiskeltua ja uusia vinkkejä, mutta pahimmassa tapauksessa ollaan ongelmissa, kun otetaan sattuman varaisesti idolin treenohjelma käyttöön, vaikkei se millään mittapuulla vastaa omaa tasoa (Nathalia Melo treenaa pakaroita jokaisella treenikerralla, mutta se ei tarkoita, että itse saisi ne maailmankuulut pakarat kokeilemalla samaa :D). Fakta on myös se, ettei kaikki liikkeet ja treenimetodit sovi kaikille. Joillakin pakara kasvaa parhaiten ihan perus kyykkyjä tehden, osalla taas toimii prässit ja eristävät liikkeet jaettuna usealle päivälle. Olemme yksilöitä, ja esimerkiksi hermotus ja liikeradat eroavat, kaikilla on omat heikot ja vahvat kohtansa. Yksilöllinen ohjelma takaa paneutumisen juuri sun ongelmiin, jolloin myös lopputulos on haluttu. Ravinto on aivan oma lukunsa ja on vielä treeniäkin yksilöllisempi asia. Toisen dieetti on toisen bulkki, ja toisilla toimii enemmän proteiinipainotteinen, toiset taas suosii hiilaria. Valmentajan kanssa meni mulla lautasmalli aivan uusiksi, kun ennen proteiinin ylikuluttaja sainkin hiilaria ja kroppa toiminut kuin valeltu siitä alkaen. Etenkin dieetit on suositeltavaa toteuttaa valvovan silmän alla, sanomattakin selvää ettei ominpäin kannata riskeerata terveyttään!

kun ruokavalio on oikein koostettu ja peruspilarit hallussa, ei ole kuin luovuus rajana sun ja diettiruoan välissä !

kun ruokavalio on oikein koostettu ja peruspilarit hallussa, ei ole kuin luovuus rajana sun ja diettiruoan välissä !

 – Realisoidut ja realistiset tavoitteet ovat tärkeässä roolissa. On helppoa mielessään tavoitella kuuta taivaalta ilman, että konkreettisesti miettii tai tietää, miten edetään. Fitnessmalli kuntoon, vaikkapa, ei päästä ihan niin, että poltetaan rasva pois aerobisella ja se on siinä. Valmentaja osaa paloitella tavoitteen sopivalle aikajanalle sekä sopivii vaiheisiin, esim milloin kerätään lihasmassaa ja milloin on aika polttaa rasvaa. Tavoitteista on paljon helpompi pitää kiinni, kun ne ovat konkreettisia ja tie ja keinot niihin on selvä. Tämä jos jokin motivoi antamaan kaikkensa! Itselläni oli pitkään ennen valmennuksen alkua toive saada lisää lihasta. Treenasin kovaa, mutta en uskaltanut syödä tarpeeksi. Luotto valmentajaan ja hänen perustelunsa tekemisellesai minut kyseenalaistamatta syömään listan mukaanja rikkomaan kaavani. Ja näin kehitystä alkoi näkyä. Samalla tavoin opin myös lepäämään (homma jatkuu, sillä vieläkin sorrun aina välillä ylimääräiseen häsellykseen..). Valmentaja siis osaltaan motivoi ja tukee kohti tavoitteita, sekä antaa niin sanotun ”reality checkin”. Oma silmä hämää, oli kokemusta tai ei (siksi parhaillakin valmentajilla on valmentaja!!). 

images-3

– Sitoutuminen tapahtuu molempiin suuntiin. Sinä sitoudut noudattamaan tehtyä sopimusta ja PT sitoutuu antamaan sinulle parasta ammattitaitoaan. Eihän hänkään jätä tulematta treeneihin tai ohjelmaa tekemättä, ethän siis sinäkään fuskaa? Me ollaan aivan eri tavalla uskollisia ja ”tilivelvollisia” toiselle ihmiselle, kuin esimerkiksi netistä kopioidulla paperille. Yhteen hiileen puhaltaminen myös lisää omaa sitoutumista siihen tavoitteeseen, niin hyvinä hetkinä buustaa kuin huonoina hetkinä kannustaa jatkamaan. Lisäksi tietenkin fakta, että PT:stä täytyy maksaa, eikä rahaakaan pidä kaivoon heittää.. Kun hommaan kerran ryhtyy niin täytyy olla all in!

– Taidot & tehokkuus. PT pystyy parhaimmillaan opettamaan sinua ikäänkuin ”mentorina”, jolloin oppiminen on fyysisen (kyykkyyn, ylös jne..) lisäksi myös henkistä. Opit tuntemaan itsesi, voimavarasi, kehosi ja tarpeesi paremmin ja kehittymään asioissa, jotka vievät sinua lähemmäs tavoitetta. Ammattilaisen näkökulma on tässä korvaamaton, ja jokainen, joka PT:n kanssa on joskus treenannut varmasti tietää, kuinka konkreettisesti laadukkaampaa treenaaminen on valmentajan kanssa. Treenin voi kuvailla ”menevän paremmin perille”, eli se on taidokkaampaa, laadukkaampaa, älykkäämpää sekä tätä kautta tehokkaampaa. Tekniikat ja tuntuman löytäminen, vaikkapa, kehittyvät vain oikeanlaisella harjoittelulla ja ovat avainaemassa tehokkaampaan treeniin, joka ruokkii kehitystä. 

b49cf578ae9ffcdff03cb511b02c7bbc

– Säästät omaa aikaa ja energiaasi. Meillä kaikilla on omat arkihuolet, menot ja askareet, joiden lisäksi stressi ja pohtiminen omaan kuntoon tai hyvinvointiin liittyvissä asioissa ei ainakaan auta tavoitteiden saavuttamisessa. Treenaamisen ja ruokavalion suunnittelu, etenkin tietty tavoite mielessä, vaatii älyttömän paljon tietoa, kokeilua, pohtimista sekä suunnittelua, mihin voi olla vaikea löytää rakoa. Ammattilainen on sitä varten, että hän auttaa sinua löytämään nämä ratkaisut ja näin voit keskittyä olennaiseen; omaan arkeesi sekä tavoitteisiisi. Itse en voisi kuvitella vaikkapa korjaavani vuotavaa vesijohtoa omin neuvoin, vaan soittaisin alta aika yksikön huoltomiehen paikalle, joka tekee sen varmasti kerralla oikein. Samoin valmentaja kertoo minulle, mitä tehdä milloinkin, ja minä teen ja keskityn vain täysillä nauttimaan siitä. Lisäksi esimerkiksi dieettien kanssa en suosittele mitään trial-and-error- tyyppistä toimintaan, vaan antaa ammattilaisen hoidettavaksi.

– Tulokset on taattuja. Jos ohjeet, oma motivaatio ja tekemisen taso on laadukasta, ei voi mennä metsään. Tietenkin aina voi tulla mutkia matkaan, mutta pääosin tulosta tulee väkisinkin, kun tehdään oikeita asioita. Itse kadun valmennukseen liittyen vain sitä, etten palkannut PT:tä aikaisemmin, vaikka tavoitteita ja motivaatiota oli! Ikinä ei ole myöhäistä se on selvä eikä tässä mihinkään ole kiire (ainakin näin yritän itselleni uskotella), mutta tuosta ymmärtää varmasti aika lailla kiteytettynä sen, miten paljon valmennus voi antaa. 🙂

Enough said!

Enough said!

 Tämä teksti on kirjoitettu innostuksesta uudenuutta treenohjelmaa kohtaan, saa nähdä miten tässä käy 😉

IMG_1529

LUE TÄSTÄ lisää pointteja, miksi järvevä ohjelmointi kannattaa. TÄSSÄ taas juttua ruokavaliosta ja sen peruspilareista, jotka olen oppinu laadukkaan valmennuksen ansiosta. 

Hauskaa viikkoa!

Screen Shot 2015-01-27 at 08.00.11

600x600 new15

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija