Monelle kuntoilijalle ja urheilijalle tuttu tilanne: mitä rankempi treeni, sitä jumittuneempi/ väsyneempi keho. Levon määrää ja kehonhuoltoa tulisikin aina muistaa tietoisesti nostaa, kun kuormitus lisääntyy (helpommin sanottu kuin tehty). Itsellä ainakin tuntuu, että muilla osa-alueilla tämä tapahtuu automaattisesti: erityisen raskaan päivän jälkeen, vaikkapa, tuntee tarvitsevansa pitkän, kuuman suihkun, hyvää ruokaa ja hömppäleffan. Eli rasitukselle vastapainoksi jotain erityisen rauhoittavaa. Saman pitäisi päteä treenirintamallakin. Mikä siitä tekeekin sitten haastavampaa?

Pitää pystyä tekemään paremmin, enemmän, raskaammalla vastuksella, haastaa itsensä.. Eipä onnistu ellei malta levätä ja palautua! Fysiikan rajoja täytyy kunnioittaa pitkässä juoksussa, oli mieli sitten kuinka vahva tahansa :)

Pitää pystyä tekemään paremmin, enemmän, raskaammalla vastuksella, haastaa itsensä.. Eipä onnistu ellei malta levätä ja palautua! Fysiikan rajoja täytyy kunnioittaa pitkässä juoksussa, oli mieli sitten kuinka vahva tahansa 🙂

No se hirveä motivaatio ja kiire saada tuloksia, tietenkin! Uusi saliohjelma, uusi harrastus, uudet tavoitteet.. Ja kaikki mulle heti nyt äkkiä! Kannattaa oikeasti malttaa innostukseltaan, ettei mopo lähde keulimaan ja mennään niin lujaa, että unohdetaan oma lähtötaso, lepopäivät kenties (mitä ne on?), eikä ajatella pitkässä juoksussa asetettuja tavoitteita. Ihan ensimmäiseksi, määrä ei korvaa laatua. Väsyneenä ei voi tehdä laadulla. Väsyneenä tulokset eivät nouse ja ajan myötä laskevat, jos lepo puuttuu tai on vajaata. Loukkaantumisriski kasvaa ja vähintään jossain vaiheessa elimistö iskee jarruta, joka ilmenee ihan perinteisesti flunssana (joka monella sitten pilaa sen hyvän startin treenivuoteen, itsellä hyvin päätti sen..). Syyllistyn tähän ajoittain, yleisimmin tilanteissa, joissa vedän kovat treenit, vaikka muilla elämän osa-alueilla kuormitusta tulee normaalia enemmän ja keho huutaa lepoa. Hetkellinen ylirasitys ei sinällään ole vaarallista ja tilanne yleensä rauhoittuu kun kehon viestejä vaan malttaa kuunnella. Pitkällä aikavälillä ylirasitus on kuitenkin hyvä oppia tunnustamaan ja kuulostelemaan suuntaa, johon se oma tekemisen tyyli johtaa. 

kuva: virranjakaja.fi

kuva: virranjakaja.fi

Kehitys on kiinni levon ja kuormituksen yhteispelistä ja tekemättä asiaa yhtään vaikeammaksi, kaikki perustuu käsitteeseen superkompensaatio. Kun harjoitellaan liian usein (omaan palautumiskykyyn nähden), suorituskyky laskee, koska keho ei pysty korjaavaan vaurioita (jotka suoritus aiheuttaa). Tämän huomaa tulosten ja olotilan heikkenemisessä. Liian harvoin harjoittelu taas ylläpitää, ei siis huononna mutta ei kehitäkään. Oikea harjoitusväli taas pitkällä välillä kehittää ja on syy, miksi täytyy rasituksen lisäksi panostaa myös lepoon ja palautumiseen. Oikea määrä lepoa suhteessa kuormitukseen varmistaa kehityksen. Palautuminen on tosi yksilöllistä ja paras mittari onkin oma olotila, energia, motivaatio, yöunet sekä lihasten ja nivelten vointi. Jos olet väsynyt ja kivistää/ aristaa, ei ole vielä tarpeeksi lepoa alla eikä fiksua tehdä uutta treeniä (samaa treeniä/ samoille lihaksille). Jos taas alkaa yöunet olla katkonaisia tai ilmaantua unettomuutta, voi miettiä syytä myös treenirintamalta. Kannattaa siis kuunnella omaa kroppaa ja oppia lukemaan sen viestejä (=terve järki), jolloin voi välttyä sudenkuopilta, jotka kaikkia kuntoilijoita ja urheilijoita vaanii, etenkin kun rasitusta lisätään tai se on uudenlaista. Suht simppeliä siis ja uskon, että valtaosa ihan kilpaurheilijoistakin treenikaudella pelaa terveellä järjellä. Kisadieetillä on punnittava eri lailla, mutta se on asia erikseen.

Opetus, minkä oon itse saanut urheilusta sekä erityisesti fitneksestä on, että on pakko olla maltillinen, pitkäjäntäinen ja kärsivällinen, mikäli mielii tuloksia saada. Sen kun oivaltaa, niin näkee lajinkin hieman eri valosta ja osaa todella arvostaa esimerkisi niitä idoleitaan, jotka ovat kovalla työllä päässeet sinne missä ovat tänään. 

kuva Instagramista. Pitkäjänteisyys palkitaan. Tohon on tarvittu tuhottomasti treeniä ja puhdasta ruokaa, mutta myös lepoa ja kehonhuoltoa.

kuva Instagramista. Pitkäjänteisyys palkitaan. Tohon on tarvittu 4 vuotta, tuhottomasti treeniä ja puhdasta ruokaa, mutta myös lepoa ja kehonhuoltoa.

Mulla on ollut nyt meneillään miniloma heti tähän vuoden alkuun. Tentit taputeltu ja uusi jakso alkaa vasta kuun lopussa. Tästä syystä oonkin panostanut koviin treeneihin (pitkästä aikaa) toden teolla, samalla panostaen levon ohella kehonhuoltoon. Venyttelyä en voi liikaa suositella, vähintään treenin yhteydessä on hyvä venytellä. Pidän tätä ihan perusedellytyksenä palautumiselle. Mulle ei vaan mene kaaliin, miten jotkut treenaa tosissaan, kovaa, säheltää erikoistekniikoiden kanssa sekä vielä syö kohtuulisen treeniä tukevasti, mutta ei venyttele ollenkaan. Itsellä ei edes elkkä venyttely ja passiivinen lepo tunnu riittävän, kun haluaa pitää kropan mahdollisimman terveenä ja välttää vammat yms. Putkirullaus on äärimmäisen hyvä keino avittaa jumiutuneita kalvoja, joita ei saa venyteltyä (pahin on IT-jänne, eli se reiden ulkosyrjä.. auu!). Rullaus on myös todella hyvä keino tutustua omaan kehoon; mitkä alueet jumittuvat eniten, missä on kenties kipuilua jne.. Helposti saa tunnin kulumaan, mutta samalla halvalla ostettua itselleen ja kropalle lisäpanoksia treeniin ja kehitykseen. Kahdesti viikossa, suosittelen! 🙂

Putkirulla kotiin; ehkä paras investointi ikinä.

Monella kuullut, että takareidit pahimmat.. Itsellä kyllä mikään ei vedä vertoja jumeihin, jotka noihin mun pikkuisiin etureisiin saan aikaseksi

Monella kuullut, että takareidit pahimmat.. Itsellä kyllä mikään ei vedä vertoja jumeihin, jotka noihin mun pikkuisiin etureisiin saan aikaseksi

Lepopäivät ja kehonhuolto siis kunniaan ja mukavaa viikkoa 🙂

(Instagramissa nimimerkillä johannaelisab 😉 )

 

600x600-mass-wk02-jb-3rdparty-3 

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija