Kirjoittanut: Nea Kurviven. Jokainen vähänkin enemmän liikkuva ihminen tietää kuinka tärkeää olisi venytellä, putkirullailla, käydä hierojalla, levätä ja tottakai huolehtia päivittäisestä hygieniasta. Kehonhuoltoa painotetaan, mutta monesti jalkojen hyvinvointi unohtuu.

Jalkojen hyvä hoito sisältää jalkojen päivittäisen pesun, kuivaamisen, rasvaamisen sekä sopivien sukkien ja kenkien käytön. Jalkojen hoitoa on tottakai myös varpaankynsien leikkaaminen. Jalkoja voi hoitaa myös jalkavoimistelulla, sekä huolehtimalla kivunaiheuttajien hoidosta. Puutteellisen hoidon seuraukset ovat helposti havaittavia: jalkojen iho kuivuu, jalkoihin tulee känsiä ja kovettumia, kantapäät halkeilevat, kynsivaivat aiheuttavat kipuja ja esimerkiksi nilkan asentomuutos voi aiheuttaa polvikipua.

feet-639711_640

TARVIKKEET

Hyvään jalkojen hoitoon tarvitaan pehmeäharjaksinen harja, saippuaa tai hapanta pesunestettä, kynsisakset tai -leikkurit, kynsiviila ja ihotyypin mukaan valittua perusvoidetta. Jalkaraspia asiantuntijat eivät suosittele käyttämään lainkaan, sillä kovettumien voimaperäinen hiominen raspilla (ja repiminen sormin) voivat johtaa kroonisiin ihomuutoksiin.

IHO

Raspin käytön sijaan asiantuntijat suosittelevat jalkapohjien ihon ja ennen kaikkea kovettumakohtien päivittäistä rasvaushierontaa. Voidetta hierotaan ihoon vain sen verran kuin sitä imeytyy. Jalkapohjan ja kantapäiden kovettumakohtien imeytyminen tehostuu, kun voidetta hierotaan koko kämmentä käyttäen, pyörivin liikkein. Kymmenkunta pyöräytystä kovettumakohdassa elvyttää pehmytkudoksia ja auttaa myös tunnistamaan omien jalkaterien rakenteita.

Koska jalkapohjien iho on muuta ihoa paksumpaa, tarvitsee se rasvaisempaa voidetta (rasvapitoisuus 30-60%), eivätkä kasvo-, käsi- tai vartalovoiteet ole riittävän rasvaisia tähän käyttöön. Liian kevyt (vesipitoinen) voide kuivattaa ihoa vain lisää.

jalat3

KYNNET

Kynsien leikkaaminen oikealla tavalla, kulmia pyöristämättä, säästää kivuliailta vaivoilta kuten kynsivallitulehduksilta ja sisään kasvaneilta kynsiltä. Kynsien leikkaaminen olisi hyvä tehdä pesun jälkeen, jolloin kynnet ovat pehmeät eivätkä lohkeile niin helposti. Sopivan mittaiseksi varpaan kynsi on leikattu silloin, kun sen reuna tuntuu painettaessa sormella kevyesti varpaan päästä.

SUKAT

Sukkien tehtävä on suojata jalkateriä kenkien aiheuttamalta hankaukselta ja estää ihovaurioiden, kuten hiertymien, kovettumien ja känsien, syntymistä. Nykypäiväiset sukkamateriaalit, keinokuitu ja sekoitteet, keräävät ja kuljettavat tehokkaasti hikoilun synnyttämää kosteutta ja näin pitävät jalat kuivina, ja samalla auttavat pitämään jalat lämpiminä kylmällä ja viileinä kuumalla ilmalla. Keinokuituihin lisätyt hoitavat aineet, kuten kupari, hopea ja kivihiili, ehkäisevät ja jopa hoitavat ihovaurioita ja estävät myös hien hajua.

Erikoissukilla voidaan tasata jalkapohjien painetta ja suojella jalkaterän luisia rakenteita liialliselta hankaukselta, ja tuki- ja hoitosukilla, kuten kompressiosukilla, voidaan ennaltaehkäistä alaraajojen turvotus ja laskimovaurioita, sekä nopeuttaa palautumista ja ehkäistä rasitusvammoja.

Paitsi materiaalilla, myös sukkien koolla on merkitystä. Kiristävät resorit heikentävät verenkiertoa ja vaikeuttavat ihon ravinnonsaantia, ja seurauksena voi olla jalkojen turpoaminen, ja pidemmällä aikavälillä lihassurkastumia sekä lihasten toiminnan häiriöitä. Sukan kärkiosan muodon tulisi olla jalalle sopiva, ettei sukka aiheuta varpaiden suppuuntumista. Sukkien valinnassa tulisi myös huomioida se, että monet sukat kutistuvat pesussa. Ja koska sukat myös kuluvat nopeasti, ovat ne huono säästökohde: vaihda sukat päivittäin, ja heitä kuluneet sukat suosiolla roskiin. Valitse sukat käyttötarkoituksen mukaan, ja hyödynnä esimerkiksi urheilusukkien ja erikoissukkien ominaisuuksia.

KENGÄT

Kenkien tehtävä on tottakai suojata jalat kuumalta, kylmältä, märältä, kovilta alustoilta, teräviltä esineiltä, kolhuilta ja kemikaaleilta. Kenkä ei saisi estää jalan normaalia toimintaa, ja kengän tulisikin olla rakenteeltaan niin sanotusti kiertolöysä. Hyvän kengän pohjan tulisi olla ohut ja taipuisa, jotta se mahdollistaa jalkapohjan ihotunnon ja jalkaterän asento- ja liiketunnon toiminnan.

Kengän kärjen tulisi olla tarpeeksi leveä ja korkea jotta varpailla olisi tarpeeksi tilaa toimia, eivätkä ne painuisi yhteen. Kengän pitäisi pysyä tukevasti jalassa, mutta ei liian tiukka, sillä tiukka kiinnitys heikentää jalkapöydän verenkiertoa. Korkoa kengässä suositellaan olevaksi korkeintaan 2 cm. Pohjallisen olisi hyvä olla irrotettava, jolloin pesu on helppoa ja mahdollisuus vaihtaa yksilölliseen tukipohjalliseen olemassa. Kenkäparin painoksi suositellaan naisilla enintään 350g, miehillä 500g.

Samat suositukset pätevät pitkälti niin arki- kuin treenikenkiinkin, lajista riippumatta. Jalkojen hyvinvoinnin kannalta tärkeintä olisi että kengät olisivat ainakin oikean kokoiset, ja kengät käyttötarkoituksen mukaiset. Uusia kenkiä ostettaessa, olipa kyseessä sitten kävely- tai treenikengät, onkin suositeltavaa hyödyntää myyjien ammattitaitoa oikeanlaisten kenkien löytämisessä. Se uusi, trendikäs malli kun ei välttämättä olekaan juuri sinun jalallesi se sopivin.

shoes-266849_640

JALKAVOIMISTELU

Päivittäinen jalkavoimistelu yhdistettynä aktiiviseen lihaskuntoa ylläpitävään liikuntaan voi estää jalkakipujen lisäksi muun muassa jalkaterien ja varpaiden virheasentojen ja lattajalan kehittymisen. Jalkavoimistelun ja asianmukaisen hoidon yhdistelmällä voidaan pysäyttää tai jopa parantaa alkava vaivaisenluu tai päkiän leveneminen.

Jalkovoimisteluun löydät ohjeet esimerkiksi täältä

1000x300-Mass-wk16-wo-freedelivery-113255

LÄHTEET
Saarikoski, R., Stolt, M. & Liukkonen, I. 2014. Terveet jalat. Helsinki; Kustannus Oy Duodecim.

 

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija