Mitä tarkoittaa termi pyöräily? Wikipedia määrittää kyseisen asian seuraavasti: Pyöräily (myös polkupyöräily) tarkoittaa polkupyörän käyttämistä kulkuneuvona liikenteessä, huvi- ja retkiajelussa tai kilpaurheilussa. Tavanomaisten kaksipyöräisten polkupyörien lisäksi pyöräily tarkoittaa myös kuormapyörien, nojapyörien, yksipyöräisten ja vastaavien lihasvoimalla liikkuvien kulkuneuvojen ajamista. (Wikipedia 2016) Totta joka sana, mutta oma käsitykseni pyöräilystä on hiukan erilainen, aavistuksen syvällisempi.

Pyöräily on yleisnimitys todella monelle eri pyöräilylle, eli siis eri tyyleille. Maantiepyöräily, aika-ajo, maastopyöräily, ratapyöräily, BMX-pyöräily, cyclocross, pyöräsuunnistus ja muita, mitä näitä nyt on. Itse kisaan maantiepyöräilyssä ja aika-ajossa. Kerron teille nyt hieman tarkemmin näistä lajeista ja niissä kilpailemisessa.

Maantiepyöräilyssä ajetaan isoissa ryhmissä pitkiä matkoja. Samalla lähtöviivalla voi olla jopa monta sataa ajajaa. Kisoissa suureen rooliin nousee joukkueen merkitys. Isot joukkueet pyrkivät auttamaan omaa kapteeniaan mahdollisimman hyvin, jolloin hänellä olisi mahdollisimman paljon voimia jäljellä lopussa, jolloin aletaan ratkaisemaan sijoituksia. Yksittäisten ajajien on vaikea taistella isoja vahvoja joukkueita vastaan. Matkat maantiekisoissa ikäisilläni voivat olla jopa 160 kilometriä. Kisoissa myös tankkaus on suuressa roolissa, sillä kisat saattavat kestää 4-5 tuntia.

_full5

Aika-ajossa puolestaan jokainen ajaa yksin täysillä kelloa vastaan. Kilpailu tapahtuu väliaikalähdöllä ja peesaaminen on kielletty. Yksinkertaisesti se kuka pystyy ajamaan matkan nopeiten, on voittaja. Aika-ajossa siis joukkue ei ole niin suuressa roolissa kuin maantiellä. Kisa on ikään kuin ”mies miestä vastaan” asetelmalla. Matkat vaihtelevat ikäisilläni yleensä 10 ja 30 kilometrin välillä. Suomessa aika-ajokisat ovat usein jollain suoralla tiellä, jossa ajetaan 10km toiseen suuntaan ja samaa reittiä takaisin. Ulkomailla (esimerkiksi Belgiassa) puolestaan reitit ovat usein todella mutkikkaita ja kapeita. Näissä kisoissa myös ajotaidoilla on merkitys

Maantiekisat ja aika-ajot muodostavat usein etappikisoja. Etappikisat voivat koostua esimerkiksi yhdestä aika-ajosta ja neljästä maantiekisasta (näin usein ikäisilläni, aikuisilla voi olla huomattavasti pitempiä etappikisoja, kuten Tour de France, jossa ajetaan peräti 21 etappia). Kisan voittaja on se, kuka pystyy pärjäämään yhteistuloksissa parhaiten. Lisäksi kisoissa käydään useita muita kilpailuja samaan aikaan, kuten paras mäkimies, paras pistemies ja paras nuori ajaja. Tour de France on maailma arvostetuimpia pyöräilykisoja ja itse haluan päästä sinne vielä joku vuosi!

-Kierroksia kampiin-

Jesse

 

CLOTHINGSALE 20-01

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija