Ratsastajan kehonhuolto yleisellä tasolla ja hieman yleistäen

image1
Palatakseni edelliseen artikkeliin ja siihen, että ratsastuksen tulisi näyttää – ja usein näyttääkin sulavalta ja rennolta kehon työskentelyltä istuvassa asennossa satulassa. Todettakoon kuitenkin, että me ratsastajat olemme melko jäykkää sakkia, kuin laskettelumonot konsanaan… Fyysisesti – psyykkisesti emme niinkään.

Yleisimpiä ongelma-alueita lihaksiston puolelta ovat lonkankoukistajien kireydet (kiitos istuvan asennon), keskimmäisen ja päärynän muotoisen (m.piriformis) pakaralihaksen kireydet sekä hartia-olkapää-lapaluu alueen lihaskireydet (etenkin ratsastuksen aloittamisen alkuvaiheessa tälle alueelle kohdistuu ylimääräistä=turhaa jännitystä). Mikä kuitenkin parasta – nämä asiat ovat hoidettavissa säännöllisellä kehonhuollolla.

Ylimääräisiä lihaskireyksiä ja jäykkyyden tunnetta (mm.nivelissä) ratsastaja voi ehkäistä muistamalla seuraavat asiat treenaamisen yhteydessä:

– Alkulämmittely (esimerkiksi kävelyä, hölkkää, x-hyppyjä, askelkyykkyjä sekä peruskyykkyjä kehon omalla painolla).
– Liikeratojen, etenkin lonkkanivelten ”avaaminen” (esimerkiksi syväkyykky leveällä jalkojen asennolla & vastuksena vain kehon oma paino, lonkkien pyörittäminen ulko- ja sisäkierron kautta yhdellä jalalla seisten).
– Rintarangan kiertoliikkeet, jotka tekevät terää selkärangan nikamille. Tällä voit ehkäistä myös mahdollisia vammoja esim. yllättävät nytkähdykset ratsastuksen aikana voivat aiheuttaa ”kylmään ja jäykkään” rankaan mm.välilevyvaurioita.
– Symmetrinen harjoittelu ratsain ja jalan (oma asento/istunta, ratsastussuunnat/tasapuolinen ratsastaminen molempiin kierrossuuntiin, salilla voimaharjoittelu ei-dominoivan puolen ehdoilla – tavoitteena lihasepäsymmetriasta johtuvien kehon virheasentojen ennaltaehkäisy).
– Päivittäisen venyttelyharjoitukset (huomioi etenkin lonkankoukistajat, takareidet, pakarat)
– Säännöllinen lihashuolto mikäli treenaaminen on tavoitteellista ja tapahtuu useamman kerran viikossa (esim. hieronta, fascia- ja hermokäsittelyt, akupunktio, lämpöhoidot).
– Palautumisesta huolehtiminen (ennen ja jälkeen treenin tulee nauttia riittävästi hyviä ravintoaineita sisältävää ruokaa, ratsastusta harrastavien ei tarvitse pelätä hiilareiden määrää, mutta niiden laadusta on suositeltavaa huolehtia).

 

Kuvassa Mirella sekä tuttu & turvallinen poni – voimistelutaustasta voi olla hyötyä ratsastuksessa, etenkin vikellyksessä!

Ps. Kypärättä hevosen selkään pääsääntöisesti vain omalla vastuulla. Vikellyksessä kilpailijat eivät käytä kypärää. Kannatamme #järkipäässä.

 

Aiemmassa artikkelissa lisätietoa ratsastuksesta yleisesti. Edelliseen postaukseen pääset tästä

 

massdailymultivitamiini

1000x300-Mass-wk16-wo-freedelivery-113255

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija