Ruokavalio puhuttuu aina ja jatkuvasti. Nyt uuden vuoden kunniaksi on aloitettu uusia tapoja kohti haluttuja tavoitteita, mikä on tietenkin hyvä juttu, sillä kehitystä, oli se sitten painon pudottamista, lihaksen hankintaa tai mitä tahansa muuta, edellyttää aina muutos entisiin tapoihin. Määrällisesti, laadullisesti, ruoka-aineellisesti, koostumuksellisesti.. Tapoja on monia. Nyt kun tuntuu (ainakin itsestä), että kaikista älyttömimmät trendidieetit on jätetty aikalailla omaan varjoonsa (näillä tarkoitan nyt kaalikeitto-, paasto sekä muita lyhyen aikavälin menetelmiä), on ruoka-aineet suuressa roolissa. ”Mitä ruokavaliota sä noudatat?” on aika perus kysymys kun halutaan tietää, miten joku toinen syö. Gluteiinittomuus sekä maidottomuus, paleotyyppinen ruokavalio, on nyt kaikkien huulilla. Viljat on pahasta ja maitotuotteet aiheuttaa sitä ja tätä. Onko näiden trendien seuraaminen kuitenkaan tarpeellista, välttämätöntä tai fiksua? 

Takaisin kiviajalle? (kuva googlesta, ensimmäisten joukossa kun laittoi hakusanan trendy diet.. lieneekö siis ajakohtainen asia? :D)

Takaisin kiviajalle? (kuva googlesta, ensimmäisten joukossa kun laittoi hakusanan trendy diet.. lieneekö siis ajakohtainen asia? :D)

En todellakaan tuomitse viljattomuutta enkä maidottomuutta, sillä en itse käytä viljatuotteita  kauraa lukuunottamatta laisinkaan. Tämä johtuu sukurasitteena tulleesta viljayliherkkyydestä, joka oli omalla kohdalla aika selvä jo kymmenvuotiaana. Puhdasta ruista siedän jonkun verran, sekä sitä kauraa täysin, mutta esim vehnäsämpylän syöminen saisi mahan täysin sekaisin ja ihottumaa vaatteiden hankauskohtiin. Maitotuotteita taas syön tällä hetkellä vain heraproteiinikonsentraatin muodossa. Ennen söin paljonkin rahkaa ja raejuustoa, mutta huomasin, että turvottaa vähemmän, kun en syö niitä. Sillöin tällöin ihan kivaa vaihtelua. Mutta jos ei annos rahkaa taikka raejuustoa aiheuta sulle mitään oireita, ei niitä kannata jättää pois vaan, koska ”paleoruokavaliosta on tehty tutkimus jonka mukaan se on paras”, yllättäen myös sinun tavoitteidesi tukijaksi ja on ylipäätään ”so last season”. Kannatan siis ehdottomasti, että kokeilee olla ilman, jos jotakin jatkuvaa vaivaa ilmenee ja kyseinen aine voi olla tähän syy (vatsan turvotus, ruoansulatusvaivat yms). Ratkaisu voi olla esim se maidottomuus, onhan meistä suurin osa tutkimusten mukaan laktoosi-intoleranttikin! Maito on kuitenkin todella helppo, ja edullinen, korvata edes osittain.

Kanakastikkeen kerma korvattuna kookoskermalla (intialaistyylinen curry)

Kanakastikkeen kerma korvattuna kookoskermalla (thaityylinen curry)

Gluteiiniton &maidoton lounas, illallinen, iltapala, aamupala( puuttu palkkari, joka siis sisältää sen heran)

Viljattomuus sen sijaan käytännössä monelle tarkoittaa, että jätetään leipä, sämpylät, patongit, pullat ja kakut pois. Turvotuksen yms oireiden katoaminen tässä tapauksessa voi myös johtua hiivan, lisäaineiden ja pitkälle käsiteltyjen ainesosien pois jäämisestä, nekös nimittäin ärsyttää ihmiskehoa aika tavalla säännöllisesti käytettynä. Vehnäjauhot esimerkiksi, ovat pitkälle käsiteltyjä (kuorittu, puhdistettu, jauhettu), eivätkä siis sisällä niitä tärkeitä hivenaineita taikka kuitua, vaan ovat elimistölle ”höttöä”, jota se yrittää sitten käsitellä. Tästä syystä jatkuva käyttö voi rasittaa ja aiheuttaa haittoja (jopa olla osasyynä suomalaisilla yleistymässä olevassa ärtyneen suolen oireyhtymässä). Puhdasta viljaa, kuten täysjyväpuuroja, lisäkkeenä käytettyä kvinoaa, cuscusia tai bulguria taas puolestaan pitäisi sietää kaikkien, kellä ei oikeasti ole yliherkkyyttä tai keliakiaa (n.2% suomalaisista). Käsittelemättömät täysjyväviljat ovat kuitenkin äärimmäisen ravinnerikkaita, edullisia ja maistuvia, joten on todella perusteltua niitä syödä, ellei mitään ongelmaa aiheudu.

Kvinoaa (nimimerkillä kyllä kelpaisi), kuva lainattu netistä

Kvinoaa (nimimerkillä kyllä kelpaisi), kuva lainattu netistä

 Kannattaa siis omalla kohdalla miettiä, mikä on järkevää, käytännöllistä, makuhermoille sekä omalle kukkarolle sopivaa. Riisiä, perunaa ja bataattia pääasiassa syövänä voin sanoa, että näinkin pärjää, mutta vaihtelua olisi välillä syödä pastaa, makaronia, cuscusia yms. Gluteiinittomat korvikkeet kun ovat verraten kovin kalliita. Fakta myös on, että kun jotain pudottaa pois päivittäisestä ruokavaliosta, vähenee energiamääräkin (ellei sitä siis korvata). Tämä siis kumoaa myytin gluteiinittoman tai maidottoman dieetin ”maagisista” laiduttavasta vaikutuksesta (turvotuksen väheneminen voi tietenkin jopa näkyä painossakin). Lisäaineitä taas on osa maito- sekä viljatuotteista pullollaan ja jo niiden poisjääminen saa olon monesti paremmaksi, ei maidon tai gluteiinin poisjääminen siis itsessään. Turhat totaalikiellotkin osaltaan taas voi johtaa siihen ,että kun tarpeeksi pitkään ”kärsii ilman”, tulee sitten jossain vaiheessa syötyä taas aimo annos ”kun ei ole pitkään aikaan syönyt niin nyt sitten”. 

Dieetillä turvotti erityisen vähän, vaikka hiilareita oli mukana reippaasti. Jälkeenpäin  uskon, että siihen eritysesti vaikutti lisäaineiden vähäisyys ja puhdas, ravinteikas ruoka. sekä tietenkin runsas liikunta ja lepo!

Dieetillä turvotti erityisen vähän, vaikka hiilareita oli mukana reippaasti. Jälkeenpäin uskon, että siihen eritysesti vaikutti lisäaineiden vähäisyys ja puhdas, ravinteikas ruoka. sekä tietenkin runsas liikunta ja lepo!

Yhteenvetona siis se, että kaikkea voi kokeilla ja vaihtoehtoja löytyy, mutta trendit tulee ja menee, tutkimuksia tehdään ja kumotaan. Ruokavalio kannattaa koostaa Sinulle sopivista ja maistuvista asioista, ei jonkun muun suositusten tai käskyjen mukaan. Sisältö, laatu ja puhtaus (=kokonaisuus) merkkaa kuitenkin eniten. 

600x600-mass-wk02-jb-3rdparty-3

 

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija