Terveellisen ruokavalion merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa! Sitä toitotetaan joka paikassa, mutta ei oteta kuuleviin korviin. Miksi?

Ihmisen syöminen on suureksi osaksi tottumusta. Miten oot syönyt lapsena ja miten aikuisena. Jos oot tottunut käyttämään sokeria kaffessa, syömään vaaleeta leipää, tai aina juustoa leivällä tai ihan mitä tahansa, niin se on vaikeeta totutella olemaan ilman, koska yleensä muu maistuu pahalle, sekin on tottumusta…mihin olet makuaistisi totuttanut.

Jos sulla on tavoite (joka tuntuu mahdottomalta), sun on muutettava tottumuksiasi! Sä muistat tavoitteesi, räpiköit, mutta sä pystyt siihen kun tarpeeksi HALUAT! Aikasi kun olet sinnikkäästi räpiköinyt, yhtäkkiä huomaat ettet edes kaipaa vanhoja ”pahoja” tapoja =)!

Muistan kuin eilisen päivän kuinka p….lta maustamaton rahka maistui mun suussa ilman sokeria muutama vuosi sitten…ei auttanu marjat, steviat eikä mikään muukaan, se vaan oli karseeta. Nykyään syön maitotuotteita aika harvoin, mutta se onkin tehnyt juuri siitä silloin niin karseesta rahkasta mun herkkua nykyään =) 

IMG_0220Tai miten en voinut kuvitellakaan palkkaria veteen tehtynä, vaan tein sen aina maitoon. jossain vaiheessa oli vaan ”pakko” opetella tekemään protskujuomat veteen. Nyt päätin kerran kokeilla miltä se maistu maidon kanssa…ihan karseeta! Hirvee limakin jäi kurkkuun. 
Sokeria en oo käyttäny kolmeen vuoteen. Cheat mealeissä on ollut jos jonkun piirakan tai kakunpalan oon syöny tai karkkia, mutta se on siis yksi ”ateria” viikossa  ”offilla”. Prepillä sitä en tee. 

Viimeaikoina, tässä kahden viimisen viikolopun aikana olen huomannut ettei nanna enää edes sovi meikäläiselle… yhyyyyy! Nannat, eli sokeri ja lisäaineet tekee mulle niin hirveen pöhön, nestekertymän ja tunkkasen olon, että mä en enään edes halua niitä. Tai no haluan mut en ota koska se tuo niin huonon olotilan. Saattaa tietty johtua siitä että olen ollut puoli vuotta 100%ilman mitään sokeria..onhan se omanlaisensa shokki kropalle vaikkei irtsarin määrä ollutkaan iso. Mut kyllä sekin kropan reaktio vähän kertoo mikä myrkky sokru on….

Näin muun muassa käy kun colaa ja zerokolaa kiehautetaan…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0219

Ruoka ei ole pelkästään vatsantäytettä, vaan sillä on todella suuri merkitys hyvinvoinnillemme. Se miten syömme, vaikuttaa lähes kaikkeen tekemiseemme; mikä on olotilamme, onko olo aina raskas ja väsynyt vai kevyt ja energinen, millä tuulella olemme, itsetuntoon, ulkoiseen olemukseen, miten jaksamme töissä, kotona, lasten kanssa, treenissä, miten palaudumme treeneistä , tuleeko tuloksia odotetusti ja ennen kaikkea terveyteen.

22 superfoodia yhdessä.

22 superfoodia yhdessä.

Ruokavalion merkitys terveyteen

Monet sairaudet ovat ehkäistävissä oikeanlaisen ruokavalion avulla. yleensä ihminen valitettavasti kiinnittää ruokavalioonsa huomioita vasta sitten kun on jo sairastuttu…. kaikki ei silloinkaan. Ensimmäiset kaksi viikkoa sydärin jälkeen hiukan tarkkaillaan syömistä, sitten vähän lipsutaan  ja kohta ollaan taas palattu pikaruuan, rasvaisten grillimakkaroiden ja juustojen ym. pariin. Ne tietysti huuhdotaan alas oluella tai limpparilla. Aski röökiä päivässä ei tilannetta yhtään helpota tai se ettei tee mitään liikunnallista.Sitä kuvitellaan että kyllä lääkkeet hoitaa homman…ei se sydäri uudestaan tule. Kyllä se voi tulla ja se voi olla viimeinen kerta. 

Mun mielestä sairastuminen on vähän niinkuin viimeinen varoitus….ellei tavat muutu niin loppu on lähellä, jos ei vuodessa niin kymmenessä.
Lääkkeet helpottaa oireita, mutta eivät ne sairastumisen syytä poista.

Suomessa suurin kuolinsyy on sydän- ja verisuonitaudit. Niille ominaista on verisuonten huono kunto ja tukokset. Sellainen on ehkäistävissä oikeanlaisella ruokavaliolla. Myös aikuisiän diabetes, jota edellämainitun kanssa kutsutaan myös elintasosairauksiksi, on ehkäistävissä oikeanlaisen ruokavalion avulla.

Se miten ihminen syö, vaikuttaa

 • verenpaineeseen
 • rasva- ja sokeriarvoihin
 • muistiin
 • hyvinvointiin
 • arjen jaksamiseen
 • fyysiseen suoritukseen
 • treenien tulokseen
 • mielialaan
 • olotilaan
 • painoon
 • ulkoiseen olemukseen

Capture

Ruokavalion merkitys treeneihin

Syömällä oikein, maksimoit treenisi tulokset, oli tavoitteesi mikä tahansa! 

Voit kysyä itseltäsi miksi menet lenkille tai miksi menet salille? Luultavasti sulla on jokin tavoite siihen ja haluat tuloksia, eikö?

Jos menet lenkille siksi, että haluat laihtua, siitä on laihtumis/kiinteytymismielessä hyötyä vain, jos yhdistät siihen oikeanlaisen ruokavalion. Ei ole mitään järkeä käydä lenkillä ja syödä kerrosateria sen perään…tai makkaraperunoita kotiuunista. Toki hölkästä tai kävelystä on muita hyötyjä ja liikkuminen on yleensä vain hyväksi, mutta nyt puhutaan ruokavalion merkityksestä.

Menetkö lenkille, koska haluat parantaa peruskuntoa? Tai kestävyyskuntoa? Silloinkin on oikeanlainen ruokavalio tärkeää. Miten muuten jaksaisit edes lähteä lenkille? Tai lenkin jälkeen pestä pyykit, touhuta lasten kanssa, käydä kaupassa?

Eikö olisi mukavaa, että vielä lenkin jälkeen riittäisi virtaa kaikkeen muuhun arjen rumbaan? Tai töiden jälkeen? Kuulostaako mahdottomalta? -Ei se ole! Usko tai älä, alkuräpiköinti tässäkin asiassa usein käydään läpi ja hetken päästä huomaat että aamu- tai iltalenkistä onkin tullut tapa ja huomaat että se antaa energiaa enemmän kuin ottaa! Jos se jää väliin, niin oletkin väsyneempi.

Menetkö salille koska haluat laihtua? Salitreeni, eli painoharjoittelu itsessään ei ole laihduttavaa  mutta kun saat hieman enemmän lihasta, kulutat kaloreitakin enemmän, tapahtuu ns kiinteytyminen. (toki kuntopiirityyppiset treenit ja suuret toistomäärät pienillä painoilla on kaloreita polttavaa yhdistettynä oikeanlaiseen ruokavalioon)

menetkö salille koska haluat kiinteytyä?
menetkö salille koska haluat kasvattaa lihaksia?

Ruokavalion merkitys on kaikkiin edellämainittuihin suuri.

Vielä muistutuksena

Syömällä oikein, maksimoit treenisi tulokset, oli tavoitteesi mikä tahansa!

Ruoka on myös nautinto ja usein sosiaalinen hetki. Se, että haluat voida hyvin, olla energinen ja maksimoida treeniesi tulokset oikeanlaisella ruokavaliolla, sallii myös kohtuullisen herkuttelun =) Ulkona voi käydä syömässä ystävien, perheen tai puolison kanssa ihan yhtälailla, kunhan tiedät mitä syöt ja valitset järkevästi.

Jos kaipaat apua oikeanlaisen ruokavalion tai treeniohjelman koostamiseen, autan mielelläni =) Voit laittaa meiliä mulle osoitteeseen info@fitlife.fi

IMG_0221-S-

 capture

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija