Monia saattaa askarruttaa miten rytmitetään treenejä eri treenikausien mukaan. Tässä pieni skriivaus aiheesta.

Ite siis tähtään vuoden päästä Kultsan lavalle, eli en vielä nyt, mutta sitten vuoden päästä. Lajina ”the one and only true fitness” eli vaparillinen fitness 🙂 .

Karkeesti ”bodylajien” harrastajat jakavat harjoittelukautensa kahteen osaan:
* off-season ja
* kisadieetti

Nyt mulla siis menossa off-season eli kotoisemmin vaan ”offi”. Kisakausi startanneen tuossa loppusyksystä/alkutalvesta.

Välissä voi olla kunnosta riippuen myös ”välidieettejä” mutta itse laskisin ne kumminkin ”offin” sisään. Offilla ei tarvitse olla voimassa olevaa kipailulisenssi, joskin liitto suosittelee ja toivoo että jokainen urheilija pitäisi lisenssinsä voimassa kokokoajan, tätä varten on olemassa ”kilpailukauden ulkopuolinen lisenssi”, jolla ei saa osallistua kisoihin mutta kuuluu testauksen eli antidoping toimikunnan alaisuuten.

KYLLÄ! Fitnesslajit kuuluvat testattaviin lajeihin. Ja ikävä kyllä jopa sieltä on jopa kärytty 🙁 . Ite en ymmärrä tätä että lajissa jossa on todellakin täysin mahdollista pärjätä ”luomuna” aletaan riskeeraaman omaa terveyttään ja leikkimään pillereiden ja ruiskujen kanssa. Hrrh! Mutta juu, ei tästä sen enempää.

Off-kaudella yleensä syödään ainakin vähän enemmän kuin kulutetaan, bodypiireissä ”ylensyönti” on isompaa ja saattaa mennä jopa överiksi. Lihaskasvu kumminkaan ei ole mahdollista jos ei ole mistä rakentaa, siispä +kcal on välttämätöntä. Toisaalta ihan jo +200kcal saattaa ajaa asiansa, tässäkään asiassa ei tarvitse mennä ääripäästä toiseen tai olla joko tai.

bulking

Offin ei tarvitse siis tarkoittaa ”bulkkia” eli tarkoituksellista lihottamista, kaikki se ylimääräinen on kumminkin sulatettava kisadieetillä pois ja jos sitä on ”turhaan” lanteilla on sitä työtä enemmän. Omasta mielestäni mieluummin maltillinen plussaaminen kun överibulkkaaminen. Maltti on valttia, tässäkin (ja mä ehkä huonoin mahdollinen sanomaan tästä mut sanonpa silti 😀 ). Ruuan puhtauteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Oikeat raaka-aineet niin lihaskasvu on mahdollista ilman bulkkaamista.

Vaaka, mittanauha, kuvat ja kehonkoostumusmittaukset (inbody 😉 ) ovat offillakin mielestäni erittäin päteviä seurantavälineitä.

IMG_4175

Monet unohtavat kehityksen seuraamisen offilla kun eivät koe sitä tärkeäksi ”kun ollaan läskejä” eikä lihaksia näy rasvan alta. Mutta kyllä se kehitys offillakin näkyy, tai itteasiassa sillon jos millon se kehitys tulee niin sietäisi olla ”todistusaineistoa.” Kirjoitus muuten noista kehityksenseuraamisjutuista- on täällä että klick klick vaan 😉 .

Ohjenuorana voisi pitää että 5-10kg kisapainosta off-seasonilla.

fitness_kisaaja

Tämän kuvan fitness-kisaaja on ”off-kaudella” melko maltillisesti nostanut painoa ja rasvaprosenttia. Kisapainoon ei ole varmasti ainakaan paljoa enempää kuin tuo +5kg. Näin kisoihin hamuavan näkökannasta tuo olisi melko optimaalista. Ite saan vaan haaveilla noin tiukasta off-kunnosta :/ hrmpz. Mutta kyllä sitä suuremmastakin läsämäärästä on kiristelty kireeseen kuntoon. Toivo ei ole mennyttä! 😀

10kg rupeaa olemaan jo melkoinen määrä tiputettavaks kun tavoitellaan alhaista rasvaprosenttia ja kisakireyttä. Itellä on, valitettavasti, tuo +10kg työsarka edessä :/, joskin toivon että tässä ennen kisadieetti viä tiivistyis vähän vaikka en varsinaisesti dieetillä olekaan. Luotan vähän vähän siihen että kovaa treenaaminen ja lihaksen aktivointi hoitaisi hommaa. Syömiset on putsattu aika hyvin niin että dieetille siirtyminen olisi mahdollisimman kivutonta ts. ero offin ja dieetin välillä olisi mahdollisimman pieni. Tarkoitus ei ole näännyttää.

rasvaprosentteja

Mutta tosiaan karkeesti mennään kahdella jaolla bodytreenaamisessa ja kisaan tähtäävän ”otuksen” jaksotuksissa: offi ja kisakausi eli kisadieetti.

Nyt offilla vielä, hetken päästä eri jutut. Jaiks O.o . Kisojen jälkeen on sitten vielä tuo ”reverse diet”-aika, mutta luen sen tuon kisakauden aikakauteen, samoin kuin mahdolliset välidieetit offin sisälle. Mutta nämä ovat miten kukin nyt haluaa nähä. Itellä on ihan ylhäällä merkattuna exceliin karkeesti sinne kisadieetin alkuun asti syömiset ja reenit, ja sen jälkeen jälkeen alkaa se kisadieetti ja se aikakausi on myös merkattuna, tosin vielä karkeammin vielä kun sitä ei voi tarkasti tietää. Tästä voisin skriivata toisen kerran sitten. Liputan suunnitelmallisuuden puolesta, että tiedetään mitä tehdään ja jokainen juttu tähtää johonkin, ”each thing counts!”.  Se motivoi kun jokaisella aterialla / reenillä on tarkoitus kokonaisuudessa, vaikka tottakai siihen yksittäiseen reenin panostetaan täysiä siinä hetkessä ni se on isomman palapelin palanen ja se isompi palapeli hahmottuu vaan kunnon suunnittelulla, ainakin mulle. Mutta palataan tähän myöhemmin.

 

Stay tuned!

 

pääsiäisbanneri

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija