Monet urheilijat käyttävät vuosia ja vuosia samaa tehotuotetta, olipa se sitten jokin aminohappo tai tehoboosteri. Keho kuitenkin tottuu moniin tuotteisiin ja niiden tehoainesosiin. Siksipä olisinkin hyvä noudattaa tuotekiertoa, mikä käytännössä tarkoittaa esimerkiksi kahden eri merkin saman valmisteen käyttämistä vuoron perään.

Kuten hiilihydraattien kanssa saatat vaihdella niiden määrää ja laatua, tai teet välillä korkeasykkeistä treeniä, välillä matalasykkeistä, samoin myös muutamien tehoa lisäävien lisäravinteiden kanssa on syytä suorittaa vaihteluita. Jos nautit kahvia kupin joka aamu, pian kehosi tottuu sen kofeiinimäärään ja tarvitsetkin isomman annoksen saman vaikutuksen saamiseksi. Lisäravinteiden kanssa ei ole suositeltavaa jatkaa annosmäärän nostamista loputtomiin. Tästä syystä muutamia vahvojakin lisäravinteita, kuten tehoboostereita ja aminohappoja kannattaakin vaihdella muutaman brändin välillä.

flour-791840_640

PWO TEHOVALMISTEET JA BOOSTERIT

Boosterit ovat yksi suosituimmista urheilijoiden käyttämistä lisäravinteista tehon lisäämiseksi treeneissä. Monet tehonlisääjät ja boosterit sisältävät kofeiinia ja vihreä tee –uutetta, joihin keho voi juuri tottua pidemmän käytön aikana. Jatkuva boostereiden ja tehonlisääjien käyttö voi jopa aiheuttaa sinulle väsymystä ja toimia päinvastoin kuin tarkoitus olisi! Boosterit sisältävät yksistään kofeiinia monesti jo 150-300mg, joten ylimääräistä kahvia ei sen lisäksi tulisikaan nauttia. Muuten voi annos nousta jopa ylimääräisellä 300-400mg kofeiinia.

11059123-1420200876-387495

Mikäli olet kovin riippuvainen nauttimaan boosteria tai tehonlisääjää ennen treeniä, on suositeltavaa pitää tauko tehoaineista joka 6. -8.viikko. Tauon pituus tulisi olla 1-2 viikkoa, mieluusti 2, minkä aikana keho jo saa hieman mahdollisuuden ”nollaantua”. Käyttäessäsi taas tehonlisääjiä tai boostereita, voit vaihdella tuotetta joka 4.viikko, eli yksi vaihto ennen taukoa. Vaihtoehtoisesti, mikäli yksi merkki tehoaa sinulle pidemmän aikaa, voit nauttia samaa lisäravinnetta 6-8 viikkoa, pitää tauon sen jälkeen, ja aloittaa uuden tehokauden uuden tuotteen kanssa. Kahden eri valmistajan sama tuote riittää, et tarvitse useampia eri brändejä.

11059230-1420200876-387766

RASVANPOLTTAJAT

Termogeenisen vaikutuksen omaavat rasvanpolttajat sisältävät stimulantteja, jotka hillitsevät usein ruokahalua ja auttavat tai nopeuttavat aineenvaihduntaa. Monet käyttävät rasvanpolttajia rasvanpolton tukena. Monesti rasvanpolttajissa on mukana myös piristäviä ainesosia, jotka antavat treeneihin lisätehoa.

Korkean kofeiinipitoisuutensa vuoksi ne voivat toimia kuten aiemmin käsitellyt tehonlisääjät ja boosterit – niiden kofeiinipitoisuus on kovin korkea ja voi yksin tai yhdessä kahvin tai muiden piristävien aineiden kanssa nostaa kortisolitasoja liikaa. Tällöin kortisoli hajoittaakin lihaskudosta, eikä saada aikaan vain toivottua rasvanpolttoa. Pitkäaikainen kortisolitasojen nousu taas voi hidastaa rasvan palamista, siispä pitkäaikaista rasvanpolttajien käyttö ei suositellakaan.

Rasvanpolttajia on hyvä käyttää vain noin 2-3 viikon ajan, pitäen sen jälkeen 2-3 viikon tauko. Tauon jälkeen voi käyttää toisen valmistajan rasvanpolttajaa, ja näin välttää kehoa tottumasta tiettyihin ja samoihin stimulantteihin. Toinen vaihtoehto on käyttää stimulanttivapaita rasvanpolttajia aina taukojen tilalla. Stimulattivapaissa rasvanpolttajissa ei saisi olla kofeiinia eikä yohimbine –ainesosaa.

coffee-171653_640

TESTOSTERONIBOOSTERIT

Tetsosteroniboosterit tai testosteronitasojen nostattajat ovat usein yrttipohjaisia valmisteita. Niiden avulla yritetään luontaisesti nostaa kehon testosteronin tuotantoa ja testosteronitasoja. Kohonneet testosteronitasot voivat keinotekoisten, ja valitettavan suosittujen, aineiden tavoin auttaa nopeammin lihasmassan lisäämisessä ja voimatasojen nousussa.

10923335-1404146614-224096

Nautittaessa hormonitasoihin vaikuttavia tuotteita, tulisi kuitenkin huomioida se fakta, että ne voivat vaikuttaa pysyvästi kehon omaan hormonituotantoon. Liian pitkään käytetyt testosteroniboosterit voivat aiheuttaa ongelmia – kehosi oma testosteronituotanto voi heikentyä ja keho tulee riippuvaiseksi ulkoisista aineista. Etenkin doping –aineissa tällaiset vaikutukset ovat valitettavan yleisiä. Jos kehon oma hormonitoiminta on häiriintynyt, voi olla todella vaikeaa kontrolloida kehon toimintoja kun erikoisvalmisteet on jätetty pois.

Mikäli käytät testosteroniboostereita, huolehdi, että pitäisit esimerkiksi 8 tehoviikon jälkeen 4 viikon tauon. 8 viikon aikana voit käyttää joko kahden eri valmistajan vastaavaa tuotetta tai vaihtoehtoisesti käyttää yhtä tuotetta 8 viikkoa, pitää 4 viikon tauon ja jatkaa uudella tuotteella 8 viikkoa.

12-32-48-548_640

NUKAHTAMISLÄÄKKEET

Nukahtamislääkkeet eivät ole unilääkkeitä. Nukahtamislääkkeet ja –lisäravinteet ovat avuksi nukahtamiselle, mutta eivät vaikuta unen pituuteen. Ne ovat usein mietoja ja yrttipohjaisia. Monet stimulantteja, rasvanpolttajia ja boostereita käyttävät käyttävät usein myös nukahtamislääkkeitä.

Melatoniini on kehossa luontaisesti esiintyvä hormoni, joka osallistuu muun muassa verenpaineen ja nukahtamisen säätelyyn. Vaikka melatoonini onkin yleinen nukahtamislääkkeissä, ja esiintyy luontaisesti kehossa, silti melatoniinia ei tulisi käyttää jatkuvasti. Suomessa osaa melatoniinivalmisteista saa ilman reseptiä, vahvemmat annokset taas määrätään lääkärin toimesta.

Käytä nukahtamislääkkeitä ja –valmisteita satunnaisena apuna, ei jatkuvasti! Ne voivat aiheuttaa tokkuraista oloa tai verenpaineen vaihteluita. Pidä välillä taukoa nukahtamislääkkeistä ja tauon jälkeen kokeile toisia luontaisia tai yrttipohjaisia lääkkeitä.

 

BCAA, KREATIINI, MULTIVITAMIINI JA GLUTAMIINI

BCAA –aminohappoja, kreatiinia, glutamiinia ja monivitamiinivalmisteita ei välttämättä tarvitse vaihdella, mutta tämäkin on hyvin suositeltavaa.

On hyvä vaihdella myös aminohappoja, ja miksei myös proteiinivalmisteita. Näistä lisäravinteista ei välttämättä tarvitse pitää taukoa, mutta tuotemerkkiä voi vaihtaa esimerkiksi 4-6 viikon välein. Sopiva lisäravinne ja oma suosikkin voi löytyä samalla kun pääsee testaamaan muutaman eri valmistajan tuotteet. Paitsi mauissa, myös eri valmistajien tuotteiden imeytyvyydessä ja sekoittuvuuksissa on paljon eroja!

pills-640022_640

 

 

 

 

 

 

 

KATSO KAIKKI VOIMASSAOLEVAT TARJOUKSET KLIKKAAMALLA BANNERIA!

580x384-mass-wk24-jb-creapure-091425

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija