Itse olen henkilökohtaisesti täysin hurahtanut kuminauhojen käyttöön voimaharjoittelussa. Hoidan niiden avulla liikekohtaiset lämmittelyt ennen nostoja sekä käytän niitä apuna venyttelyssä. Varsinkin hartianseudun lihashuollossa ne ovat aivan voittamatton apuväline. Ne ovat myös loistava tapa lisätä vastusta nostojen heikkoihin kohtiin.

Haluan huomauttaa, ennen kuin alan tässä artikkelissa paasaamaan enempää kuminauhojen käytöstä, sen, etten näe suurta hyötyä näistä liikkeistä aloittelijalle, muuta kuin lämmittelymielessä. Mutta, jos olet esimerkiksi pitkään junnannut samoilla painoilla vailla kehitystä jossain liikkeessä, niin nämä ovat mielestäni hyviä tapoja saada uutta ärsykettä harjoitteluun, ja näin kehitystä.

KUMINAUHAT APUNA KYYKYISSÄ

Esimerkiksi kun lämmittelen kovia kyykkyjä varten, teen valakyykkyjä kuminauhalla. Suoritan liikkeen sitomalla nauhan toisen pään esimerkiksi kyykkytelineeseen ja toisen pään venytän tempausasentoon pään yläpuolelle. Tämän liikkeen avulla saan hyvin olkapäät liikkumaan, sekä lantion ja jalat töihin. 

Tykkään myös laittaa kuminauhan polvien ympärille ensimmäisissä kyykkysarjoissa näin saan reiden loitontajat herätettyä. Liike sopii myös tekniikan harjoitteluun, koska se pakottaa työntämään polvia ulospäin.

Kyykyssä kuminauhat voi kiinnittää tankoon, joko ylä- tai alapuolelta. Alapuolelta en suosittele nauhoja kiinnittämään jos ei ole käytettävissä monoliftiä, koska kävely jännittyneiden nauhojen kanssa on todella vaikeaa ja voi suurilla painoilla johtaa loukkaantumiseen. Tästä syystä en käy kyseistä liikettä enenpää läpi.

Yläpuolelta kiinitetyt kuminauhat taas ovat mielestäni loistava tapa totuttaa kroppaa isoihin rautoihin, sekä niiden asentaminen onnistuu helposti myös perinteiseen kyykky häkkiin. Itse olen tätä tekniikkaa nyt käyttänyt kun olen halunnut totutella kävelemään kyykyn aloitus asentoon yli 250kg:n kuormilla.

Henkilökohtaisesti yksi suurimmista vaikeuksista omissa maksimikyykyissä on ollut se, etten ole ennen pitänyt sellaisia rautoja niskassa, joten asennon saaminen on tuottanut tuskaa.  Kuminauhat mahdollistavat myös kyykkäämään mahdolliset ylisuuret raudat, jolloin ei tarvitse tehdä pelkkää tylsää kävelyä painojen kera.

20151019_171027

Kuva viime kyykkytreenistä. Eli kuminauhat kiinnitetty tangon yläpuolella oleviin turvarautoihin niin että ne eivät kevennä painoa yläasennossa n.10cm matkalla. Pohjassa nauhat kevensivät n.30-35kg. Tein nostot pelkkinä ykkösinä vaikka kyykyt itsessään olivat todella kevyitä harjoituksen tarkoitus oli vain tottua painoihin ja saada luottoa omaan telineistä pois kävelyyn. 

Kyykyssä käytän kuminauhoja hyvin harvoin ja lähinnä aina vain tällä tavalla.

KUMINAUHAT APUNA PENKKIPUNNERUKSISSA

Ennen punnerrusharjoitusta teen yleensä kiertäjille lämmittelyt ensin käsipainoilla ja sen jälkeen samat liikkeet kuminauhalla. Kuminauhan kanssa teen myös selälle vetoja eri käsiasennoilla ja eri suunnista, sekä supistuksia rinnalle.

Penkkipunnerruksessa kuminauhat voidaan, myöskin kiinnittää ylhäältä tai alhaalta. Tässä liikkeessä itse suosin alhaalta kiinnitettyjä nauhoja, kuten varmaan jos olet aikaisempia juttujani lukenut olet huomannut. Mielestäni jos sinulla on mahdollisuus käyttää sling shottia niin se on huomattavasti parempi vaihtoehto ylikuormitukseen kuin ylhäältä kiinnitetyt kuminauhat. Jos taas et sellaista omista niin silloin kuminauhat ovat täysin pätevä vaihtoehto. Henkilökohtaisesti pidän sling shotista todella paljon, koska se niin sanotusti ”pakottaa”  nostamaan voimantuotollisesti oiken työntämällä kyynerpäitä oikeaan asentoon ja suojaamalla rintaa sekä olkapäitä turhalta rasitukselta.

Alhaalta kiinnitetyt kuminauhat ovat loistava apuväline penkkipunnerruksen nopeus harjoitteluun. Nauhat voidaan kiinnittää, joko penkin alta suoraan tankoon tai jos on mahdollisuus punnertaa kyykky häkissä niin turvaraudoista.20150930_132940

Tässä on tärkeää malttaa pitää tangossa olevat painot n.35-50% maksimista, jotta nostot pysyvät oikeasti nopeina.

Itse teen penkissä tämän tyyppistä nopeus harjoittelua nelisen viikkoa ja pidän sitten nelisen viikkoa väliä ennen uutta kierrosta. Progression olen suorittanut nauhojen vastusta lisäämällä. Ennen kisoja lopetan nopeus treenit n.5-6 viikkoa ennen kilpailuja.

Esimerkki: Vk1 40% max + punainen kuminauha 10×3 60sekuntia lepoa sarjojen välillä.

 Vk2 40% max + 2 kpl punainen kuminauha 10×3 60s lepo sarjojen välillä.                          

  Vk3 40% max + paksu vihreä kuminauha 10×3 60s lepo sarjojen välillä.                            

  Vk4 40% max + paksu vihreä kuminauha + ketjua n.25kg 7×3 60s lepo sarjojen välillä. Jos ketjuja ei ole käytettävissä punainen kuminauha ajaa suurinpiirtein saman asian.

Nauhojen vastukset ovat yllä olevassa esimerkissä ovat suht raskaat joten jos olet kiinnostunut kokeilemaan kyseistä ohjelmaa, mutta penkki maksimisi on esimerkiksi 100kg suosittelen käyttämään viimeisillä viikoilla vähän kevyempiä nauhoja. Nauhojen värit olen ottanut sen mukaan mitä omalla salillani on käytettävissä. Eli omalla salillasi voi olla eri valmistajan nauhoja jolloin värit menevät erilaisesti, mutta omassa esimerkissä punainen on löysin mitä salillani on ja vihreä toiseksi jäykin mitä salillani on.

Näiden lisäksi teen toisena päivänä vielä normaalin volyymi treenin penkkiin esimerkiksi 5×5 tyyliin. Treenipäivät esim maanantai ja perjantai. Nyt kun olen saanut omaa punnerrus volyymin kestoa lisättyä olen tehnyt maanantaisin volyymi treenin esim 7×5 keskiviikkona nopeus treeni + käsipaino punnerrukset. Perjantaina lisää volyymia esim 5×5 kapealla otteella.

nimetön

KUMINAUHAT MAASTAVEDOSSA

Myös maastavedossa vastuskuminauhoja voidaan käyttää molemmista suunnista. Itse tein tällä viikolla niin sanottua hangbar vetoa. Eli kiinnitin vastusnauhat kyykky häkin turvarautoihin siten, että tanko rupesi kevenemään polvien kohdalla. Tässä tilanteessa käyttämilläni nauhoilla tanko keveni noin.25kg lattiassa ja polvien kohdalla oli täysi lasti käsissä. Mielestäni kyseinen liike voittaa polvista vedon, koska nosto tehdään täysirataisena liikkeenä, mutta mahdollistaa silti loppuvedon ylikuormituksen.

Toinen hyvä vaihtoehto on kiinnittää nauhat telineen alaosaan siten, että ne alkavat kiristyä polvien kohdalla tuoden lisäkuormaa yläasentoon. Tämän liikkeen teen yleensä nopeus painotteisesti pitäen painot maltillisina ja lisäämällä tarvittaessa kuminauhoja.

Tässä pikaisesti omia kokemuksia vastuskuminauhoista. Pikaisena yhteenvetona voisin sanoa, että käytän nauhoja paljon silloin kuin halua ylikuormittaa jotain osaa nostoista tai treenata nosto nopeutta. Kuminauhoja olen käyttänyt eniten penkkipunnerruksessa. Tällä viikolla olen itse hakenut ylikuormituksella lähinnä tuntumaa isoihin painoihin pitkän volyymikauden jälkeen, jonka uskon tuottavan tulosta ensi viikolla alkavaan kisaherkistelyyn.

1000x300-mass-wk24-jb-mpclothing-female2-105710

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija