Monella meistä on jonkun tasoinen riippuvuussuhde sokeriin tai herkkuihin. Syömme suruumme ja iloomme, silloin kun ei ole mitään tekemistä tai silloin kun tekee mieli ”vähän jotain hyvää”. Nykypäivän ruokateollisuus kuitenkin piilottaa salakavalasti sokeria mitä ihmeellisimpiin paikkoihin, saaden meidät himoitsemaan makeaa aina vain enemmän ja useammin.

stopcake

Tässä muutama vinkki millä saat lievennettyä pahinta makeanhimoa.

1. Syö säännöllisesti
Syö viisi ateriaa päivässä, noin 3-4 tunnin välein. Tämä pitää verensokerin tasaisena, mikä taas auttaa välttämään napostelua. Lisäksi säännöllinen syöminen pitää aineenvaihdunnan käynnissä ja kroppa käyttää syömääsi ruokaa ravinnoksi tehokkaammin.

2. Syö hyviä raaka-aineita
Puhtaat ja prosessoimattomat raaka-aineet ovat pääsääntöisesti parempaa syötävää kuin kaupan valmiit mikroateriat. Valmista siis ruokasi itse, jauhelihan ruskistaminen tai kasvisten valmistus ei oikeasti ole kovinkaan vaativaa tai raskasta puuhaa. Leikittele mausteilla. Tee useamman päivän ruuat kerralla valmiiksi, nälän iskiessä on helpompi napata purkki kaapista eikä lipsumista huonoon ruokaan tapahdu niin helposti.

vegetable-755724_640

3. Muista kasvikset
Jokaisella aterialla pitää olla vihanneksia, kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Olet varmasti kuullut sanonnan ”puoli kiloa päivässä”? Kasvikset sisältävät tärkeitä vitamiineja ja täyttävät mahaa mutta sisältävät vain vähän energiaa ollen siis loistava ruoka-aine niin painoaan tarkkaileville kuin pienille herkuttelijoillekin. Hedelmien sokeri taas ei ole sitä koukuttavaa sokeria joten makeanhimon iskiessä ota mielummin omppu kuin munkki.

4. Syö riittävästi proteiinia ja hyviä rasvoja.
Sen lisäksi että proteiini on tärkeää lihaksille, pitää se nälkää paljon paremmin kuin hiilihydraattipitoiset tuotteet. Kuntoilija tarvitsee proteiinia 1,5-2 grammaa per rasvaton painokilo. Proteiinin lähteitä on paljon ja välipalana voit ottaa vaikka pienen kourallisen pähkinöitä ja annoksen wheytä. Sheikkeri kulkee näppärästi matkassa minne vain, vettäkin on saatavilla lähes joka paikassa.

5. Juo vettä.
Joka kerta kun tulee olo, että haluaisit jotain hyvää, juo ensin lasillinen vettä. Myös vesi täyttää vatsaa, lisäksi se auttaa aineenvaihduntaa ja puhdistaa elimistöstä kuonaa. Mielihalut kestävät muutamia minuutteja ja niiden vastustamista voi opetella.

QuestBar
Jos kuitenkin haluat herkutella silloin tällöin, on se ok. Kokeile ensi kerralla suklaapatukan sijasta vaikka Questbarin proteiinipatukkaa, maku ja ravintoarvot ovat huimasti paremmat kuin suklaapatukassa ja tyydyttää sokerihimon varmasti!

Tsemppiä matkaan.

1000x300-Mass-wk27-jb-goals-DietWeightLoss-v2-021739

Ei tagejaLars Pedersen

Lars Pedersen

Kirjoittaja ja asiantuntija