Mahdollisimman hyvän nostotekniikan omaksuminen on perusedellytys jatkuvalle kehitykselle.  Tekniikkaa opetellessa pitää ymmärtää, että jokainen nostaja on yksilöllinen.  Hyvä nostotekniikka on nopein, tehokkain ja turvallisin tapa saada lisää kiloja tankoon lisäämättä voimaa.

Tekniikan oppiminen vaatii suunnattoman määrän toistoja ja työtä. Tätä helpottaa jos on mahdollista käyttää mahdollisesti samalla salilla harjoittelevaa kokeneempaa nostajaa, mutta työn voi myös tehdä yksin. Itse olen oman tekniikkani opetellut itsenäisesti ilman valmentajan neuvoja. Tärkeintä on opetella hyvä perustekniikka ja rakentaa sen avulla vahva pohja niin teknisesti kuin voimallisesti. Nämä asiat kuntoon saatuasi voidaan ruveta tarkastelemaan yksityiskohtaisemmin tekniikkaa ja muokata se niin, että hyödynnät vahvuuksiasi parhaalla mahdollisella tavalla.

Esimerkkinä käyn läpi omaa tekniikkaani.

Kyykkään pääsääntöisesti kaikki kovat kyykyt tanko ”low bar” tyylillä eli tanko mahdollisimman alhaalla selässä. Tämä mahdollistaa lantion paremman hyödyntämisen nostossa, mutta voi huonosti suoritettuna rasittaa alaselkää. Käytän myös leveää jalka-asentoa, koska tuntuu omasta mielestäni isoilla painoilla luonnollisemmalta.20151008_110135

20151008_110128

Suoritus itsessään tapahtuu laskemalla lantio jalkojen väliin oman liikkuvuuden sallimissa rajoissa ja kun haluttu syvyys on saavutettu työnnetään jaloilla lattiaa niin kovaa kuin vaan on mahdollista ja samalla rintaa ylös, jotta yläkroppa suoristuisi mukana. Pään pyrin pitämään neutraalina selän asentoon nähden eli en katso ylös enkä alas vaan suoraan eteen päin.

20151008_110143 

Toinen mahdollinen tangon paikka on ns. ”high bar” eli tanko on melkein niskassa. Tämä tekniikka on mielestäni parempi bodaus mielessä, koska tässä et pääse hyödyntämään lantion voimaa parhaalla mahdollisella tavalla. Vaan jalat tekevät suurimman työn varsinkin kapealla jalka-asennolla. On tietenkin henkilöitä jolle tämä on se vahvin mahdollinen asento. 

20151008_110021 20151008_110036

20151008_110046

Tässä kyykkään kapealla jalka-asennolla ”high bar” tyylillä. 

Oman tekniikan etsimisessä kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Nykyisen kyykky tekniikan etsimiseen meni itsellä todella pitkä aika, mutta nyt tuntuu ettei kehitykselle ole muita rajoja kuin se mitä itse jaksaa nostaa.

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija