Yritän taas hölpötellä ”ihan oikeeta asiaa” 😀 . Niinkuin on tullut varmaankin selväksi niin meikän laji on fitness, johon kuuluu tämä vapaaohjelmahyppelypomppelu 😀 . Sen tiimoilta siis tämä kirjoitus.

Itekin jouduin alottamaan ihan näistä perusperusasioista  ja aivan  ”back to basics” että ymmärsin mikä on ”jutun jutu”. Joskus on vaan heitettävä ”ego nurkkaan” ja hajotettava asiat/liikkeet ihan atomeiksi että ymmärtää mistä kiikastaa ja miten voisi päästä ”kompastuskiven” yli, oppia ja kehittyä paremmaksi.

Back 2 Basics written on two palms

Back 2 Basics written on two palms

Jokaisella on varmasti omat akilleen kantapäät ja omat haasteensa. Mulla on varmasti se että en oo motoristisesti se lahjakkain, ja mulla on aikastalailla pitkät piuhat oppia asioita (mitä tulee siis voimisteluun)- mutta koska kova pää ja mahoroton tahto oppia niin ”päätä seinään hakkaamalla” se vanhakin koira temppuja oppii. Ja sitten kun oppii, ni voi pojat että se on mahtava tunne- kuin ois voittanut maailmanmestaruuden 🙂 .  Enjoy the small things and be broud of what you learn/achieve! 😉

Mulle oli, ja on edelleen, se että en omaa voimistelutaustaa vaan opettelen näin aikuisiällä juttuja,  joten nämä asiat eivät tule luonnostaan ja selkärangasta – vielä. Mutta kun asiat oivaltaa on jo puolimatkassa, sitten vaan tarvitsee harjotusta – paljon!

Itellä ainakin nimeenomaan ymmärtäminen on iso osa ”ongelmanratkaisua”. Vaikka kuinka apinoisi osaavia ei se, välttämättä, tuota tulosta jos ei ole pää ja ajatus mukana eikä ymmärrä miksi tekee. Pitkälle samaa kun salireeneissä, voit kyllä ”suorittaa liikettä” ilman että treenaat lihasta, sillon se ei ole kauaskantoista ja tulosta tuottavaa. Mutta kun ymmärtää miten saadaan tuntuma lihakseen ja oppii reenaamaan oikein ja rasittamaan juuri sitä lihasta mitä kuuluukin, niin johan homma alkaa toimimaan ja tulosta tulemaan. Sama homma, ainakin itsellä (muiden puolesta en oikein voikaan puhua),  voimisteluliikkeiden kanssa.

heureka

Ensiksi on ymmärrettävä miksi joku liike tehdään miten tehdään ja mitä lihaksia liikkeessä käytetään että se onnistuu. Ja kun tämän hiffaa niin sitten yritettävä saada se teoria (toisen liikkeen näyttäminen ja tajuaminen) natsaamaan omaan kroppaan, motoriikkaan ja lihasten käyttäytymiseen ja käyttämiseen. Siinäkin oma sovittamisensa. Musta tuntuu että itellä useampi liike on niin että ymmärrän mitä pitää tehdä, mutta se ottaa oman aikansa jotenkin saada se natsaamaan omaan kroppaansa että se oma tekeminen sitten näyttää siltä miltä se pitäisikin.

listen-understand-act

Videointi on muuten aivan mahtava työkalu, etenkin voikkaliikeissä ei ole kauheen fiksua pälyillä ympärilleen esmeks peileistä että meneekö oikeen vaan kyllä se keskittyminen pitäisi olla 100% siinä liikkeessä ja oikeessa suorittamisessa. Videoimalla (kohtuu helppoa nykykännykyillä, tartte vaan jonkun toisen kuvaamaan, ellei sitten puhelinta saa pysymän paikoillaan jollain kuorella/telineellä) näkee ”ulkopuolisin” silmin miten se homma menee ja on ehkä sitten helpompi hahmottaa että missä menee pieleen jos joku menee.

Muutama ihan perusjuttu voimistelusta.

 •  Jalkapohjan ”kolme painopistettä”
  Seistessä paino aina tasaisesti koko jalkapohjalla.
  oikeaoppinen_jalkojen_asento
  Ajattele että jalkapohjassa on kolme pistettä;
  kantapäällä, päkiän ulkoreunalla ja päkiän sisäreunalla.
  Paino tulisi jakautua tasaisesti kolmen pisteen kesken. Usein jalan paino bruukkaa kääntymään joko ulko-tai sisäpainotteiseksi, siksi tähän on kiinnitettävä ihan oikeasti huomiota ja pyrittävä tietoisesti korjaamaan mahdollista painotusvikaa.
  Eli EI näin (kuvat liioiteltuja) :
  ei_ulkokierrossaei_sisäkierrossa_
   
 • Rintakehä auki – Olkapäät alhaalla ja rentoina. Hartiat auki (rintakehä pystyssä). Asento on rento, ei jännittämistä.
 • Coren hallinta – Tiukkana pitäminen aina ja kaikkialla (liikkeitä tehdessä). Eli napa selkärankaan ja selkä pitkänä ja suorana kuten edellä mainitussa kohdassa (älä ”köyristä” yhtään selkää, eli sen vertaa napaa kohti selkärankaa että selkä ei lähde yhtään pyöristämään). Tämä taas ON lihasten jännittämistä, siksi siihen on keskityttävä liikkeitä tehdessä ja kestoltaan ovat yleensä lyhkäsiä.
 • Nivelten ojentaminen – Aina nilkat ja polvet suoristettuna. Kyynerpäät ja ranteet.  Viimeistelee liikkeet ja näyttää nätiltä ^_^
  DSC_0747
 • Tekniikka kunnossa ja se edellä harjoitellaan. Riippumatta liikkeestä niin aina mieti tekniikka eka kuntoon ja sitten lähde vasta suorittamaan liikettä.
 • Ajatus (pää) mukana joka liikkeessä. Sama ajatus kuin salireeneissä. Pitää keskittyä tehtävään liikkeeseeen ja työskentelevään lihakseen, eikä vaan huitoa randomisti menemään. Keskittymällä liikkeestä saadaan todella tehokas.
 • Oikeiden lihasten jännittäminen ja keskittyminen työskentelevään lihakseen ja kirkkaana mielessä liikkeen oikeaoppinen suorittaminen. Myös se mitä liikkeellä haetaan (esim. onko se räjähtävyyttä, venyvyyttä vai puhdasta suoritusta eli toistoja).

Näillä pääsee alkuun hyvinkin. Nämä yksinkertaisilta kuulostavat pointit on pidettävä mielessä joka reenissä, koska niistä se reeni ja vaikeammat liikkeet lähtevät rakentumaan. Voisi ajatella että nämä ovat ne ”talon rakenteet” jonka päälle lähetään sitten iskemään puuta ja tiiltä. Ilman pitäviä ja kestäviä rakenteita, talo tulee sortumaan ennen pitkään.

Ennenkaikkea- pitäkää hauskaa ja NAUTTIKAA siitä mitä teette! 😉
I know I will!

boksitadaa

1000x300-Mass-wk21-gs-thu-myprotein-sale-072316

 

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija