Artikkelit

MIKSI AAMIAINEN TUKEE LIHASKASVUA?

Moni muistaa äidin tuputtaneen aamiaista jo pienenä, kenties mainostaen, miten sitten jaksaa paljon pidempään. No, niinhän se periaatteessa meneekin, saahan aamiaisesta paljon energiaa. Mutta miksi lihasmassaa lisää haluaville aamiainen on niin tärkeä?

Voinko vain jättää aamiaisen välistä?

Jotkut suosivat joko aamiaisen ”skippaamista” kokonaan, eivät kerta kaikkiaan voi heti herättyään syödä, tai suosivat paastoa jopa yli aamiaisajan. Kuten toisessa artikkelissamme, koskien ruokailun ajoittamista, totesimmekin, yksi ruokaohjelma ja aikataulu ei sovi kaikille. Joillekin sopii harvemmin syöminen, toisille usean pienen annoksen nauttiminen päivässä.

Mikäli toiveissa kuitenkin on lisätä lihasmassaa tai ylläpitää jo hankittua lihasmassaa vain päässen eroon ylimääräisestä rasvasta, ei paastoaminen ole kovin suositeltavaa. Kehomme ja solumme tarvitsevat proteiinia tasaisella syötöllä; yön aikana kun keho tekee suurimman osan ”rakennus- ja korjaustyöstään”, ennen treenejä ja kulutusta, sekä toki treenin jälkeen, jolloin palautuminen alkaa.

Ketä kuunnella ja uskoa?

Aamiaisen nauttimisesta ja yleensäkin ruoka-ajoista on tehty paljon tutkimuksia. Aihealue, joka jakaa mielipiteitä ja kiinnostaa meitä liikkuvia ja kehitystä toivovia ihmisiä. Kuitenkaan mitään lopullista päätöstä ei ole tähän asiaan vielä saatu; ei puolesta, eikä vastaan, ei siitä, miten aamiainen olisi ehdottoman tärkeä aineenvaihdunnalle tai miten se tukisi vaikka dieettiä. Mutta monissa tutkimuksissa on toki huomattu, miten aamaisen avulla nälkä on usein pysynyt pitempään poissa, miten se on antanut aamuun enemmän energiaa ja saattanut olla hyödyllinen niille, joilla kortisolitasot ovat herkästi koholla.

Onko tyhjällä vatsalla treenaamisesta apua rasvanpoltossa?

Miten sitten on aamucardion laita, etenkin tyhjällä vatsalla tehdyn liikunnan? No, eipä ole siinäkään tullut yhtä yhteneväistä päätöstä tai tutkimustulosta. Ei ole näytetty, että tyhjällä vatsalla tehty liikunta auttaisi välttämättä esimerkiksi rasvanpoltossa. Tämä on jälleen kiinni yksilöstä; syötkö enemmän nälkäisenä lenkin jälkeen, kuin muuten söisit? Voitko treenata tyhjällä vatsalla, vai jääkö kulutus pienemmäksi, kuin energisempänä treenaaminen? Voitko pahoin, jos liikut syömisen jälkeen? Kysymyksiä, joihin jokainen itse osaa vastata, ja joiden avulla voi itse löytää sen itselle oikean tavan toimia.

Yleisesti voidaan todeta, näin ihan maalaisjärjellä ajateltuna, että mikäli haluat kuluttaa mahdollisimman paljon, on sinulla oltava myös energiaa treenata kovaa. Moni fitnesskilpailija saattaa laahustaa salille dieetin loppuvaiheessa harmaan valkoisena, aivan nuutuneena ja voimattomana. Treeni ei ole kovaa, kun eihän energiaa kovaan treeniin edes ole. Treeni saattaa kuluttaa vaikkapa 300kcal. Syödään sama 300kcal annos treenin jälkeen ja tilanne on +-0. Mitä jos sama henkilö söisikin ennen treeniä 200kcal vaikka rasvoista, joista saa nopeasti energiaa. Treenin jälkeen nautittaisiin sama 300kcal annos. Treenissä energiaa saattaisi olla hurjasti enemmän, treeni kulkisi ja henkilö kuluttaisikin hyvällä moodilla ja tehoilla 600kcal. Päästäisiin -100kcal tulokseen.

Mitä opimme?

Niin, aina se ainut oikea tapa ei välttämättä ole nälkä, näännytys tai muuten rankka kontrolli. Itselle sopiva kombinaatio ja aikataulutus löytyy kokeilemalla. Älä siis noudata vain toisille suunniteltuja ohjelmia tai neuvoja, pidä oma järki mukana ja seuraa miten oma keho reagoi ja mitä se sinulle viestii. Tunnetusti, henkilöt, jotka oppivat tuntemaan oman kehonsa ja toimivat tavat, ovat niitä, jotka pysyvät samassa kovassa kunnossa vuodesta toiseen. Nämä henkilöt eivät lähde jokaisen erikoisdieetin tai ilmiön matkaan.

 

Ei tagejaNina Sarjolahti

Nina Sarjolahti

kolumnisti

Nina Sarjolahti on oma Mass kolumnistimme. Ninalla on taustalla niin fitness -kilpailuja, kuin telinevoimistelu-ura maajoukkuetasolla. Pitkään Massin riveissä toiminut kolumnisti-ekspertti, joka tarjoaa laajalti artikkeleita eri aihealueista sekä toki herkullisia reseptejä myös!