Artikkelit

HYPYT JA HYPPYTREENI | HYÖDYT & YLEISET VIRHEET

Erilaiset nopeat ja räjähtävät liikkeet, kuten vaikka juuri boksihypyt / hypyt korokkeelle, ovat mitä parhaimpia liikkeitä kehittämään nopeusvoimaa ja räjähtävyyttä. Myös niille, jotka eivät varsinaisesti nopeutta tarvitsisikaan omassa lajissaan. Vaikka salitreeni olisikin se ”oma juttu”, eikä nopeusvoima juuri tuntuisi tärkeältä, on silti keholle hyödyksi kehittää aina kaikkia osa-alueita; kestävyyttä, nopeutta, voimaa ja venyvyyttä.

Pelkkää hyppyä korokkeellekin voi muokata tarpeen mukaan – korokkeen korkeutta ja muotoa voi vaihdella ja hyppyjen nopeutta ja tiheyttä toki samoin. Hypyt puolipallolle tai puolikkaalle tasapainopallolle tai pehmeälle alustalle esimerkiksi tuovat tasapaino -elementin mukaan treeniin. Ne haastavat niin psyykkisesti, kuin fyysisestikin. Mitä korkeammalle taas hypit, sitä enemmän keskittymistä treeni vaatii ja räjähtävämpää nopeutta keholtasi. Peräkkäiset hypyt ovat hyviä nopeusvoiman kehittämisessä – alastulon on oltava hallittu ja ponnituksen räjähtävän nopea (vertaa yksittäinen ponnistus kyykystä, mikä taas on paljon hitaampi).

 

HYPPYTREENIN HYÖDYT

Lajeissa, kuten juoksu, voimistelu, crossfit tai vaikkapa jalkapallo, tunnetaan nopeusvoiman hyödyt. Ja nopeus ja räjähtävyys onkin osa-alue, jota jatkuvasti pelaajilla ja urheilijoilla halutaan kehittää.

Hypyt ja hyppytreenit eivät ole vain edellä mainittujen urheilijoiden treeneissä mukana, myös amerikkalaista jalkapalloa pelaavat sekä painonnostajat tekevät monesti hyppytreenejä kehittääkseen nopeutta ja voimantuottoa.

Nopeasti suoritettavat, monipuoliset liikkeet, myös kehittävät koordinaatiokykyä ja ovat monet hyödyksi kehon pienille tukilihaksille. Kehonhallinnan on oltava hyvä, mitä isompia hyppyjä teemme, tai mitä nopeammin teemme toistuvia hyppyjä.

 

HYPYT – YLEISIMMÄT VIRHEET SUORITUSTEKNIIKASSA

Hypyt ja hyppytreenit ovat super hyödyllisiä, mutta vaativat myös paljon tekniikkaa ja keskittymistä. Joillekin vartalonhallinta ei ole osa jokapäiväistä treeniä, tai keskivartalo (core) ei ole kovin vahva. Tällöin hypyt tuleekin aloittaa pienellä korokkeella ja yksittäin tehtynä. Jokainen hyppy on tehtävä jännittäen keskivartaloa, jolloin koko keho on paljon hallitumpi, ja vammoilta voidaan välttyä.

MUISTA! Hyppiminen ei saa aiheuttaa kipua nivelissä, ei selässä, tai alaraajoissa! Mikäli iskut tuottavat kipua, on syytä helpottaa liikettä tai tutkia kivun syytä tarkemmin. Keskivartalon vahvistaminen tukee selkää, mikä yleensä voi kipeytyä helpoimmin. Coretreenit on hyvin tärkeä osa mitä vain harjoittelua!

#1 PIDÄ POLVET OIKEASSA ASENNOSSA

Kuten kyykyissäkin, myös hypyissä polvien pitää mennä suoraan eteenpäin, ei sivuille, ei yhteen…Keskity joka hypyssä, että polvet ovat suoraan eteenpäin, ja ettei polven kulma mielellään alittaisi 90% kulmaa, jolloin niveliin kohdistuu paljon painetta. Ei siis hyppyä syvään kyykkyyn, etenkään, jos polvissa tuntuu ikävältä!

#2 VARPAAT MENOSUUNTAAN PÄIN

Sama homma, kuin polvien kanssa – varpaat suoraan eteenpäin. Ei taaskaan ulkokiertoa, saati sisäkiertoa, muuten vääntyvät polvetkin vinksalleen. Jalat menosuuntaan päin ja nivelet ovat turvassa.

#3 KESKIVARTALO TIUKKANA

Kuten jo aiemmin mainittiin, coretreeniä kehiin ja keskivartalo tiukaksi ja vahvaksi! Tasapaino tulee paitsi toki käsistä, myös keskivartalosta. Mitä parempi tasapaino, sitä parempi suoritustekniikka ja sitä pienempi todellisuus laskeutua vinossa asennossa!

#4 KATSE ETEENPÄIN

Etenkin korkealle tasolle tai laatikolle hypittäessä, kannattaa katse suunnata eteen, ei varpaisiin. Aivomme kartoittavat etäisyydet automaattisesti. Jos siis ponnistat laatikon edestä, suuntaat hypyn eteen ja ylös, laskeudut kyllä laatikolle. Suurenna alustan laskeutumisalaa, jos hypyt pelottavat. Pidä kuitenkin katse edessä ja niska-linjakin pysyy suorana!

#5 KÄDET MUKANA!

Käsillä vauhtia ja tehoa hyppyihin! Mutta toki kädet auttavat myös tasapainottamaan liikettä. Huolehdi siitä, että molemmat kädet liikkuvat samalla tavalla. Vie kädet takaata eteen, laskeutuessasi käsien tulisikin olla edessäsi mahdollisimman suorina.

abdominal-1203880_640

Ei tagejaNina Sarjolahti

Nina Sarjolahti

kolumnisti

Nina Sarjolahti on oma Mass kolumnistimme. Ninalla on taustalla niin fitness -kilpailuja, kuin telinevoimistelu-ura maajoukkuetasolla. Pitkään Massin riveissä toiminut kolumnisti-ekspertti, joka tarjoaa laajalti artikkeleita eri aihealueista sekä toki herkullisia reseptejä myös!