Artikkelit

DIEETTILÄISEN ABC: FAKTAT & MYYTIT

On pussikeittodieettejä, atkinsia, ties mitä malibu dieettiä ja kiristelydieettejä. Siispä jokaiselle jotakin, tai no ei aivan. Näiden parista harvoin löytyy se täysin itselle sopiva dieetti, saati pysyvä elämäntapamuutos. Villityksiä tulee ja menee, on vähäkalorista, vähähiilihydraattista, runsasproteiinista ja runsasrasvaistakin. Pysyvään painonhallintaan kuitenkin vaaditaan elämäntapamuutos. Terveelliseen ravintoon siirtyminen ei koskaan ole huono vaihtoehto. Ainut, mitä voi, ja tuleekin toki säännöstellä on annoskoot. Ruokailun ajoittaminen taas ei aina mene kaikille samalla tavoin, sillä jo pelkkä kehon hormonitoiminta vaikuttaa pitkälti siihen, mikä sopii kenellekin, ja milloin.

Tässä koottuna muutamia faktoja, sekä niitä kuuluisia lausahduksia ja olettamuksia, joita hyvinkin usein kuulee.

Kysymys: MYYTTI 1: KAIKKEA VOI SYÖDÄ, JOS SYÖ KOHTUUDELLA.
Answer:

Fakta: No ei kyllä voi. On paljon ainesosia, joita ei ole tarkoitettu kehollemme. Väriaineita, lisäaineita, sokeria, suolaa ja vaikkapa alkoholia ei erikseen tarvita kehossamme. Siispä näitä ei suositella, edes kohtuudella. Mutta, jottei aivan kaikkea tarvitsisi jättää pois, on niille, joille nämä ovat kuuluneet merkittävänä osana arkea, tehty tämä pieni poikkeus sääntöön.

Kuitenkin, tulisi muistaa, ettei kehomme nauti ja ilostu niistä uppopaistetuista ”kanankaltaisista” ainesosista tai vaikkapa keinotekoisesta sokeripommista, kuten irtokarkista. Jos näitä ei voi täysin jättää pois ruokavaliostaan, kaiketi siinä kohtaa tuo kohtuudella nauttiminen on ainoa vaihtoehto.

Kysymys: MYYTTI 2: RASVA LIHOTTAA.
Answer:

Fakta: Emme taida tietää yhtään henkilöä, joka olisi hyvätkin rasvat jättänyt täysin pois ruokavaliostaan ja vielä onnistuneesti dieetannut. Aivan perusteissakin jo, mitä hyvinvointiin tulee, kuuluu osana ne tuikitarpeelliset omegat ja muut terveelliset rasvat, joita kehomme suorastaan huutaa. Mieluiten nämäkin toki tulisi ruoasta saada, mutta aina se arjessa vain kaikilta onnistu ja lisäravinteiden merkitys kasvaa.

Siispä yhteenvetona todettakoon, että rasva ei lihota. Tällä kertaa kohtuudella nauttimisella on osuutensa asiassa, ja vielä sitäkin enemmän sillä rasvan laadulla, mitä nautitaan. Kovaa rasvaa kehomme ei tarvitse, pehmeät ja juoksevat rasvat sen sijaan ovat kuin palkinto kehomme koneistolle.

Kysymys: MYYTTI 3: TERVEELLISEEN RUOKAVALIOON SIIRTYMINEN ON KALLISTA.
Answer:

Fakta: Kun pois jäävät herkut, nälässä haetut välipalat ja vaikkapa vielä alkoholi, ollaan monien kohdalla jo aika samoissa lukemissa viivan alla, kuin mitä ollaan terveellisen ruokavalion mukaan kootun kauppakassin kuitissa.

Öljyt, vihannekset, marjat ja hedelmät sekä puhdas liha toki voivat olla kaupassa kalliimpia, mutta huonojen valintojen jäädessä pois vähenee myös muualla syöminen, kalliiden välipalojen ja juomien ostaminen, ja vaikkapa alkoholinkäyttö. Lisäravinteilla voi opiskelijabudjetillakin vetää jo paljon pidemmälle.

Kysymys: MYYTTI 4: TIETYT DIEETIT POISTAVAT SELLULIITTIA.
Answer:

Fakta: Niin…Selluliittihan on tällainen ns ”keksitty” nimi noille möykyille kehossamme. Oikeastihan kyse on rasvasoluista aivan ihon alla, jotka yhdessä muodostelmassa siellä istuessaan muodostavat mökkyjä ja aiheuttavat tätä ihon muhkuraisuutta. Mitä enemmän rasvasoluja änkeää toisiinsa kiinni tähän yhtenäiseen muodostelmaan, sitä muhkuraisempi on ihokin. Ihan lääketieteellisesti jos puhutaan, niin siis erikseen ei ole olemassa selluliittia, vaan kyse on vain rasvakertymistä.

Joten voitaneen myös näin ollen todeta, ettei mikään yksittäinen dieetti yksistään auta tähän vaivaan, vaan pitkäjänteinen treeni, terveellinen ruokavalio ja näiden avulla saavutettu kiinteytyminen vain auttaa.

Kysymys: MYYTTI 5: MONTA PÄIVÄÄ KERRASSA SYÖMINEN LAIHDUTTAA.
Answer:

Fakta: Sillä, mitä syö, on tässä kohtaa suurin merkitys tottakai. Mutta mikäli oletetaan, että nämä ruoka-ateriat ovat kaikki terveellisiä ja hyvin ”oikeaoppisia”, niin monelle tiuhasta ateriarytmistä on hyötyä. Isot annokset saattavat täyttää vain 40-50% päivittäisestä kalorintarpeesta, mutta kaksi tällaista ateriaa syödessä voi annoskoko vain olla keholle turhan suuri. Aina tulisi muistaa, ettei proteiinikaan imeydy kokonaisuudessaan, jos määrä on liian suuri. Ylimääräinen ravinto varastoituu aina, mikä ei ole dieettaajalle optimaalista.

Aiemmin tosin kirjoitimme jo siitä, miten asia ei ole näin yksiselitteinen. Joidenkin hormonitoiminnalle (Huom! mikä saattaa iän, olosuhteiden tai vaikkapa raskauden myötä muuttuakin) ei sovi monta kertaa päivässä syöminen. Kuitenkin pääosin monelle sopii ateriarytmi, jossa syödään noin 2.5-3 tunnin välein. Näin annoskoko pysyy pienempänä, nälkä ja väsymys ei ehdi tulla, kun verensokeri pidetään tasaisena ja herkutteluhimotkin saatetaan saada kuriin

Artikkelit

MIKSI AAMIAINEN TUKEE LIHASKASVUA?

2016-09-21 07:00:26Kirjoittanut Nina Sarjolahti

Artikkelit

MITÄ SOKERI TEKEE KEHOLLEMME?

2016-09-07 07:05:09Kirjoittanut Nina Sarjolahti

Artikkelit

PALJONKO HIILIHYDRAATTIA? 

2016-09-05 12:28:10Kirjoittanut Nina Sarjolahti

Ei tagejaNina Sarjolahti

Nina Sarjolahti

kolumnisti

Nina Sarjolahti on oma Mass kolumnistimme. Ninalla on taustalla niin fitness -kilpailuja, kuin telinevoimistelu-ura maajoukkuetasolla. Pitkään Massin riveissä toiminut kolumnisti-ekspertti, joka tarjoaa laajalti artikkeleita eri aihealueista sekä toki herkullisia reseptejä myös!