Artikkelit

KIIREISEN VANHEMMAN TREENAAMINEN – 3 VINKKIÄ

Aloittakaamme heti vaan kysymyksillä ja vastauksilla.

Mistä löytää motivaatio?

Monille toimii, huvittava kyllä/pakko myöntää, somen maailma kaikkine kuvineen ja videoineen. Niin se vain on, etteikö jotain hyvää sosiaalisessa mediassakin, vaikka siitä niitä monesti kuuleekin huonoa. Vanhemmat saattavat näpytellä puhelimia lasten kanssa ollessaan tai lapset pääsevät käsiksi somen maailmaan liian aikaisin. Mutta monille sosiaalinen media tuo paljon motivaatiota ja treeni-iloa.

Aina esikuva tai ”idoli” ei välttämättä ole muun maalainen, tai muun kielinen, vaan treenimotivaatiota voi saada omien ystävienkin treenikuvista. Hyvä fiilis ja motivaatio on tarttuvaa, jos sen vain antaa tarttua, eikä missään nimessä keskity vaikka toisten käytettävissä olevan ajan määrään. Jokaisella on omat aikataulunsa, vähemmän työssä käyvällä saattaa itse asiassa olla jopa heikommat aikataulutuskyvyt, ja hän saattaakin kokea vaikeammaksi löytää aikaa treenille, kuin vaikkapa 4 lapsen työssäkäyvä äiti. Kaikki on vain aikatauluttamisesta kiinni, sen ovat omat Mass Ambassadorimmekin todenneet – tiimistä löytyy niin kolmen, kuin neljänkin lapsen vanhempia!

Jokaisen arki on erilainen. Motivaatiota kannattaa hakea sieltä, mistä se itselle tuntuu luontevimmalta – tai tehokkaimmalta! Somesta löytyy miljoonia ihmisiä, jotka päivittävät jatkuvasti omia treenikuulumisiaan, näiden joukosta löytyy jopa ihan kokonaisia treenejäkin!

Onko Personal Trainer pakollinen hankinta?

Joku voisi heti korjata, että sijoitus – ei vain hankinta. Mutta monelle kyseessä on toki sijoitus omaan terveyteen ja hyvinvointiin, mutta myös iso hankinta. Monen lapsen kanssa, ja toki ilmankin, voi olla rahat tiukilla, tai aikataulut elävät niin paljon, ettei yhtä aika avain uskalla varata.

Ilman omaa valmentajaa pärjää hyvin. Kunhan huolehtii vain motivaation säilyttämisestä, pitkäjänteistyydestä ja toki liikkeiden huolellisesta suorittamisesta.

Netissä on paljon ohjeita treeneihin, mekin niitä koitamme luoda Massilla jatkuvalla syötteellä! Toki vieraat tai hankalat liikkeet kannattaa aina vaihtaa tutumpiin, mikäli tekniikka epäilyttää. Mutta noin pääsääntöisesti ilman suurempia sijoituksia, pääsee jo pitkälle. On monia huippu-urheilijoitakin, jotka treenailevat yksin, tai ovat aina treenaanneet itsekseen, omin neuvoin. Kyse on vain säännöllisestä harjoittelusta, puhtaasti syömisestä ja riittävästä levosta.

VINKKI #1 AIKAINEN LINTU MADON NAPPAA

Monille tämä onkin jo tuttua lapsien kanssa. Mutta niin se vain on, että sitä on herättävä aikaisin, ennen muuta perhettä, mikäli mielii tehdä omia juttujaan ennen muita päivän askareita. Jopa 15 minuutin etumatka voi jättää riittävästi aikaa suorittaa vaikka 10 minuutin korkeasykkeisen HIIT -treenin!

Harva tarvitsee tuota 15 minuuttia niin paljon, etteikö voisi siitä luopua ja vaihtaa se vaikka lyhyeen treeniin ja oman terveyspirtelön tekoon. Ne kaksi valintaa saattavat jo auttaa omassa tavoitteessa niin paljon eteenpäin, että hyvän mielen määrä voittaa nuo 15 minuutin torkutukset aamuisin.

Luovu illan viimeisestä puolen tunnin sarjasta vaikka ja suuntaa sänkyyn aiemmin – mukauttamalla aikatauluasi saatat saada lisää arvokasta aikaa aamuihin. Aamuisin sitä ehtii pienen hyppelyn jälkeen tehdä vaikka koko perheen ruoat valmiiksi koko päivälle – ne omat ruoat mukaan lukien. Kaikki valmistelut ja pienet ”uhraukset” aamussa saattavat viedä unelmassa pitkälle eteenpäin.

VINKKI #2 VALMISTA KAIKKI ENNAKKOON

Älä jätä ruokien valintoja sattuman varaan. Tai arvaa mikä sinulle saattaisi olla hyväksi. Tutki ja opiskele, harjoittele ja kokeile.

Valmista ruokia valmiiksi – Mass Ambassador tiimimme jäsenet pakkailevat jotkut lastensa kanssa ruokia koko viikolle aina sunnuntaisin. Kyse on vain tekemisestä ja suunnittelusta.

Nauti 6-8 ateriaa päivässä. Voit helposti valmistaa monen päivän ruoat jääkaappiin jo ennakkoon. Valmiit ruoat on helppo napata mukaan töihin ja riski suunnata noutopöydän kastikepurkkien ääreen pienenee.

Hanki eri kokoisia tupperware tai muita muoviasioita, joihin saat sekä omat, että lasten ruoat talteen. Purkit kaikille matkaan mukaan ja päivän aikana kokkaaminen vähenee!

Suosi urheilijoille suositeltuja välipaloja. Proteiinipitoiset välipalat ovat usein vähähiilihydraattisia, sisältävät vähän sokeria ja rasvaa. Vaihtoehtoja on paljon ja patukoiden kalorimäärätkin vaihtelevat laajasti, etsi jälleen oma suosikki.

VINKKI #3 ETSI AIKAA TREENILLE

Vaikkei luppoaikaa olisikaan, aikataulutuksella aikaa monesti löytyy edes se 30 minuuuttia. Lasten ollessa harrastuksissa, ei ole syytä istua puhelimen kanssa odotustiloissa, vaan kannattaakin hyödyntää tuokin odotteluaika urheilun merkeissä. Illan viimeiset tv-ohjelmat voi vaihtaa aiemmin sänkyyn siirtymiseen ja aikaisemmin heräämiseen. Työmatkankin saattaa voida vaihtaa vaikkapa pyörään, edes muutaman kerran viikossa.

Monet työpaikat ovat nykyään joustavempia työajoissa. Joskus kannattaakin yrittää keskustella oman esimiehen kanssa. Koskaan ei tiedä, vaikka yhdessä löytyisikin järjestely, jolla kenties vapautuu 2 aikaa viikossa salitreenille!

Jos aikaa ei raivaa kalenteriin, harvoin sitä syntyy keskellä viikkoa. Tai tuo harvinainen vapaa-aika tuleekin istuttua itsekseen vaikka kahvin ja pullan kanssa. Mutta kun kalenterit suunnittelee etukäteen, toteutuu liikunnatkin paljon paljon todennäköisemmin.

DSC_4331

Mass Ambassadorimme, Heidi Höglund, on 4 lapsen kiireinen äiti. Voit lukea Heidin haastattelun ja Ambassador -äitiemme ajatuksia aikatauluttamisesta heidän omista kirjoittaja -profiileistaan. Löydät kirjoittajat tämän blogisivuston etusivulta! 

Ei tagejaNina Sarjolahti

Nina Sarjolahti

kolumnisti

Nina Sarjolahti on oma Mass kolumnistimme. Ninalla on taustalla niin fitness -kilpailuja, kuin telinevoimistelu-ura maajoukkuetasolla. Pitkään Massin riveissä toiminut kolumnisti-ekspertti, joka tarjoaa laajalti artikkeleita eri aihealueista sekä toki herkullisia reseptejä myös!