Artikkelit

MAAPÄHKINÄVOI – MIKSI MAAPÄHKINÄVOI ON SUOSITUIN HERKKU VERKOSSA?

Massilaiset rakastavat maapähkinävoita. Itse asiassa kaikkia näitä pähkinälevitteitä, jotka valikoimistamme löytyy. Maapähkinävoi on lyönyt läpi toden teolla viime vuosina, etenkin fitneksen ja kehonrakennuksen puolella. Ja hyvä onkin, sillä onkin jo aika uskaltaa koskea myös niihin rasvoihin! Etenkin, kun kyseessä on vielä rasva, josta on paljon iloa myös keholle. Rasva pitkään miellettiin vain huonona asiana, ruoka-aineena, jota tuli välttää kuin ruttoa. Fakta, joka on vieläkin vahvasti monien takaraivossa. Onneksi tätä ajatusmallia on pikku hiljaa päästy muuttamaan ja nämä ihanat levitteetkin ovat taas ihan in!

Toinen nauttii maapähkinävoinsa puuron kanssa, toinen jugurtin tai hedelmien ja yksi paahtoleivän päällä. Tai no, fitnesspiireissä ehkä tässä tapauksessa riisikakun päällä. Tai vaikkapa kanan kanssa! Ja mikäpä siinä, koska kyseessä on vielä terveellinen herkku.

peanut-butter-350099_640

Miksi maapähkinät ovat kuuluneet dieettien EI -listalle?

Maapähkinävoin suosio saattoi kasvaa hieman hitaammin, kuin muiden vastaavien herkkujen. Tämä varmasti siitä syystä, että maapähkinöissä, kuten missä vain pähkinöissä on paljon energiaa. Tästä syystä varmasti moni välttelikin tätä herkkua – katsoi vain ravintosisältöä ja huomasi sadat kalorit per 100g, ja kauhistui. Mutta pähkinät sisältävät todella runsaasti hyödyllisiä vitamiineja!

On myös tutkittu, että rasva saisi olomme nopeammin kylläiseksi. Siitä syystä esimerkiksi juuri maapähkinävoi voikin olla todella hyvä lisätä tiukemmallekin dieetille. Ja jokaisella dieetillä rasvoja on, on kyseessä huippukehonrakentaja tai pienempi bikini fitness -kilpailija.

Kova rasva – paha rasva

Monet ajattelevat, että maapähkinävoi on vain pahasta, sillä se sisältää tyydyttynyttä rasvaa. Mutta monissa tutkimuksissa on todettu, että tämä pähkinöiden rasva saattaa auttaa monien tärkeiden vitamiinien ja hormonien tuotannossa, esimerkiksi testosteronin tuotannossa!

Rasvaa pähkinävoista, proteiinia muualta

Proteiininlähteenä Massilaiset usein suosivat joko lihaa, kananmunia tai erilaisia proteiinijauheita. Jos proteiinit nautitaan maapähkinävoin muodossa, saadakseen esimerkiksi 30g proteiinia, olisi yhden annoksen rasva- kalorimäärä jo melkoisen tuhti. Siispä maapähkinävoista rasvat ja proteiinit vaikkapa heraproteiinista!

Onko maapähkinävoissa eroja?

ON! Tässä tuleekin kohta, jossa pähkinävoita suosivat saattavat mennä vikaan. Maustetut voit monesti sisältävät lisättyä sokeria, samoin ”low-fat” merkillä myytävät, eli ne kevyemmät vaihtoehdot. Jos syöt maapähkinävoita, suosi sitä aitoa ja oikeaa versiota. Tuotteen kuuluu sisältää rasvaa. Vältä pitkälle muokattuja ja jalostettuja versioita – ne on muokattu, joten mukana saattaa aina olla juuri lisättyä sokeria tai makuaineita.

Pähkinävoita on saatavilla monissa eri muodoissa. Paras idea on yhdistää omaan ruokavalioon muutama eri vaihtoehto yhden sijaan, näin saat paljon eri vitamiineja päivän aikana. Mantelivoi sisältää E-vitamiinia ja rautaa, parapähkinä taas seleeniä, joka auttaa muun muassa hiusten ja kynsien kasvussa ja voimistaa niitä.

Artikkelit

IFBB BIKINI FITNESS | KISAPREPPI

2016-09-20 08:14:05Kirjoittanut Heidi Höglund

Artikkelit

PALJONKO HIILIHYDRAATTIA? 

2016-09-05 12:28:10Kirjoittanut Nina Sarjolahti

Artikkelit

MITÄ SOKERI TEKEE KEHOLLEMME?

2016-09-07 07:05:09Kirjoittanut Nina Sarjolahti

Ei tagejaNina Sarjolahti

Nina Sarjolahti

kolumnisti

Nina Sarjolahti on oma Mass kolumnistimme. Ninalla on taustalla niin fitness -kilpailuja, kuin telinevoimistelu-ura maajoukkuetasolla. Pitkään Massin riveissä toiminut kolumnisti-ekspertti, joka tarjoaa laajalti artikkeleita eri aihealueista sekä toki herkullisia reseptejä myös!