Artikkelit

PALJONKO HIILIHYDRAATTIA? 

Tuo nykyajan “pahis” – kamala hiilihydraatti. Eikö vain? Mutta tietävätköhän kaikki edes mitä hyötyjä hiilihydraatista on ja kuinka sen vaje voi aiheuttaa kehossamma pitkäaikaisiakin haittoja.

Jokaisen ruokavalioon tulisi kuulua hiilihydraattia. hiilihydraattia saamme moneista eri lähteistä – niin hyvistä, kuin ei-niin-hyvistäkin. Hyviksi hiilihydraateiksi voidaan luokitella monet luontaisesti värikkäät ravintoaineet, kuten vihannekset, marjat ja hedelmät. Ne sisältävät paljon ravintokuitua, joka on erityisen tärkeä kehomme kenties tärkeimmälle koneistolle – koko ruoansulatuksellemme. Niissä on paljon vitamiineja ja mineraaleja, joita kehomme vaatii toimiakseen. Ennen ei puristettu näitä ainesosia pieniksi pillereiksi, kuten nykyään. Ravintoaineet saatiin kaikki silloin vielä ruoasta. Toisin on nyt – suositaan kevyt tuotteita, pakattuja ruokia ja valmissekoituksia, joihin ruoan koostumus on tuotettu vaikka “kanan kaltiaisilla aineilla” tai maku mausteilla ja keinotekoisilla makeuttajilla.
Niitä heikompia ravinnonlähteitä taas ovat monet valkoiset tai vaaleanruskeat ravintoaineet, kuten vaikkapa viljat, sokeri tai lopputuotteeina leivät, kakut, leivonnaiset. Toki viljoissa on myös monelle tärkeitä ainesosia, kuitenkin myös sen epäsopivuutta nykykehoillemme tutkitaan jatkuvasti, samoin kuin maitotuotteiden sopivuutta, jotka ovat nykyään kaukana aidoista lehmänmaidoista tai juustoista ja voista.
pasta-514893_640

#MAKEAN HIMO

Monille taistelussa makean himoa vastaan auttaa runsiampien hiilihydraattien siirtäminen iltapäivään ja iltaan. Tuhti aamiainen runsaalla määrällä hiilihydraattia ja vaikkapa hedelmäsokeria saattaa nostaa verensokerit kattoon ja ruokkia makeannälän syntyä myös myöhemmin päivällä. Juuri tästä syystä monien uusien diiettien alkuaikoina jo koitetaankin opetella tasaiseen ja säännölliseen ruokarytmiin. Tällöin verensokeri pysyy tasaisempana ja sen on tunnetusti todistettu auttavan taistelussa äkillisiä himoja vastaan. Harvoin tasaisin väliajoin syövä terve ihminen kohtaa järkyttäviä suolaisen tai makean ruoan himoja. Tai niitä kohdatessa pystyy valitsemaan sen “paremman” vaihtoehdon tai nauttimaan näitä himon kohteita vaikka paljon pienemmissä määrin.
Mikäli ruokasi ovat jo jaettu pitkin päivää, ja erilaiset ruokahimot eivät tunnu pysyvän kurissa, kannattaa kokeilla yhtä seuraavista kerrallaan ja etsiä se keino, mikä itselle toimii; a) keinotekoisten makeuttajien välttäminen b) sokerittomien tuotteiden vähentäminen (jälleen kyse makeutusaineiden välttämisestä) c) hiilihydraattien siirtäminen kohti iltaa d) hedelmäsokerin vähentäminen e) hiilihydraattien vähentäminen pitkin päivää joka aterialla (harvinaisempaa, mutta saattaa vaikuttaa herkimmillä positiviisesti. Muista myös, että liian vähäinen määrä unta, liika stressi ja alakuloisuus lisäävät etenkin makean himoja. Näitä kannattaa myös koittaa hillitä erilaisin rentoutuskeinoin!

#TREENITEHO

Kaikki dieettejä kokeilleet tai vaikkapa fitneksen parissa kilpailleet tietävät, miten virta on aika vähissä, kun hiilihydraattien määrää lasketaan. Joskus kulutus olisi huomattavasti suurempi, jos hiilihydraattien määrää lisättäisiin. “Viivan alle” (tarve-kulutus) jäisi loppujen lopuksi samat lukemat kun ruokaa olisi enemmän, mutta treenit mensivät paremmin ja ne olisivat tehokkaampia.
Aina ei kannata aloittaa ruoan muokkaamisesta. Moni esimerkiksi kiristyisi tai pudottaisi painoa paljon nopeammin pitäen ravinnon määrän, ja hiilihydraattien märään, samana vain lisäten liikunnan määrää, eli lisäten kulutusta.
Mikäli treenit eivät kulje ja virtaa ei ole, kannattaa avuksi ottaa runsaampi ruokavalio. Keho viestii väsymyksellä ja hitaalla toipumisajalla liian vähäisesti ravinnon määrästä. Tilanne, joka ei ole keholle ideaali. Miksi taistella sitä vastaan?

#UNENLAATU

Jälleen kerran hiilihydraattien vaikutus yltää myös tälle osa-alueelle saakka: uneemme ja sen laatuun. Mikäli takana on jakso huonosti nukuttuja, levottomia unia tai pomppaat sängystä ylös aina suunniteltua aiemmin, saattaa apu tähän löytyä hiilihydraateista. Jos unen laatu on huono tai nukahtaminen ja nukkuminen vaikeaa, kokeile nostaa hiilihydraattien määrää joko viimeisellä aterialla tai pitkin iltapäivää ja iltaa. Suosi toki laadukkaita hiilihydraatteja!
Unen määrän on todistettu olevan yhteydessä painonpudotukseen, muiden vaikutusten ohella. Palaudumme treeneistä yön ja levon aikana. Kehossamme tapahtuu öisin paljon. Mikäli tämä prosessi ei kestä suositeltua 8-9 tuntia per yö, häiriintyy herkästi koko kehon toiminta, niin suolistossa, lihaksistossa kuin hormonaalisella tasollakin.

#VATSAVAIVAT

Monet syövät liian vähän hyvää kuitua ja kärsivätkin turvotuksesta ja vastaongelmista. Tällöin apuna voi monesti olla veden, vihannesten, marjojen ja hedelmien määrän lisääminen.

Kaikille suuri määrä marjoja tai hedelmiä ei kuitenkaan aina sovi, joillekin vähempi määrä fruktoosia on parempi. Mikäli syöt monipuolisesti, mutta olo on jatkuvasti turvonnut tai kärsit vatsaongelmista, kannattaa myös vilkaista FODMAP -ravintotaulukkoa, mikä  muun muassa kertoo ainesosat, joissa on enemmän fruktoosia, kuin toisissa.

Kuituja saa monista eri lähteistä – jälleen kerran ne itselle sopivimmat ravintoaineet löytyvät kokeilemalla. Ruisleipä tai Real ei sovi kaikille, ei myöskään luumut ja aprikoosit, jotka ovat toiselle suureksi avuksi.

Mikäli olo on on jo pienestä määrästä vihanneksia tukala, kannattaa olla omaan lääkäriin yhteydessä ja kenties rajata yliherkkyydet ja allergiat pois.

#PAINONPUDOTUS

Kuten aiemmin mainittiin jo, kaikille ei toimi vähähiilihydraattinen ruokavalio. Päinvastoin, joillekin se saattaa aiheuttaa niin suurta stressiä kehossa, että paino alkaakin nousta. Ravinto vaikuttaa hormoonitoimintaamme ja -tasapainoon. Vähäinen määrä energiaa voi saada tasapainot vinksalleen ja aiheuttaa monia pahoja ongelmia kehossa.

Joskus keho saattaa tarvita boostausta – tällöin hiilihydraattien lisääminen voi auttaa painonpudotuksessakin. Mikäli olet ollut jatkuvasti hyvin rajoitetulla dieetillä, eikä keho vain muutu tai paino liiku suuntaan eikä toiseen, saattaa olla hyvä idea kokeilla nostaa hiilihydraattien määrää! Lisäys kannattaa tehdä yhtä hitaasti, kuin määrän vähentäminen. Jo 10g muutos per annos(10g hiilihydraattia, ei 10g muutos tuotteen painossa…) saattaa tehdä suuren vaikutuksen! Sekin on jo melkoinen muutos, jos vaikka syöt 6 kertaa päivässä, on muutos näin jo 6 x 10g = 60g/pv!

Artikkelit

KESKIVARTALOTREENI | 8 LIIKETTÄ KESKIVARTALON VAHVISTAMISEEN

2016-07-08 15:22:20Kirjoittanut Nina Sarjolahti

Artikkelit

OPISKELIJABUDJETIN DIEETTI

2016-07-08 14:47:52Kirjoittanut Nina Sarjolahti

Artikkelit

RUOKAPREPPI | ALOITTELIJAN OSTOSLISTA

2016-07-08 15:37:43Kirjoittanut Nina Sarjolahti

Ei tagejaNina Sarjolahti

Nina Sarjolahti

kolumnisti

Nina Sarjolahti on oma Mass kolumnistimme. Ninalla on taustalla niin fitness -kilpailuja, kuin telinevoimistelu-ura maajoukkuetasolla. Pitkään Massin riveissä toiminut kolumnisti-ekspertti, joka tarjoaa laajalti artikkeleita eri aihealueista sekä toki herkullisia reseptejä myös!