Artikkelit

RUOKAILUN AJOITUS – ONKO AJOITUKSELLA SITTENKÄÄN VÄLIÄ?

Tämä ikuinen kiistelyn aihe; milloin syödä, mitä ja kuinka paljon. Jokaisella tuntuu olevan oma käsityksensä tässä asiassa. Ja niin pitäisikin, sillä jokaisen kehohan on erilainen. Pääsemme tähän myöhemmin hieman syvemmin, mutta esimerkiksi insuliiniherkän tai korkeasta kortisolitasosta “kärsivän” voisi olla parempi vähentää ravinnon saantia iltaa kohti. Jotkin tutkimukset ovat osoittaneet, että taas toisilla runsas ruokamäärä illalla edesauttoi painon pudottamista.

MILLOIN SYÖDÄ?

Monesti saatamme ajatella, miten ennen ihmiset toimivat, mitä ihmiset tuolloin söivät ja milloin. Näillä perustein voisikin siis ajatella, että kivikautinen ruokavalio – jolloin ruokaa syötiin kerralla enemmän, silloin kuin sitä oli, olisi se meille sopivin keino. Kuitenkin ihmiset ja koko kehon toiminta on muuttunut paljon omien tottumuksiemme vuoksi, mutta myös ulkopuolisten tekijöiden seurauksena. Ruoka on harvoin enää sellaista, tai niin puhdasta, kuin se joskus on ollut. Nyt on lisäaineita, makuaineita ja makeutusaineita sekä paljon muita erikoisempia ainesosia. Ilmasto on muuttunut ja matkustamme paljon vaihtaen yllättäen olosuhteita ja ympäristöä.

Vaikka sanotaan, että geeniperimän muutoksissa kestää satoja vuosia, tai jopa paljon kauemmin, kuin mitä olemme maailmalla jo eläneet, silti emme ole enää samoja ihmisiä kuin aiemmin. Tästä syystä moni saattaakin olla vastaan “alkukantaisia” dieettejä, kuten vaikka paleota, tai atkinsia, jossa suositaan rasvaista lihaa ja runsaita määriä eläinproteiinia. Kenties kehomme nykyään odottavat ruokaa aiempaa useammin – on monia tutkimuksia, jonka mukaan ei esimerkiksi suositella 2 suurta annosta per päivä. On myöskin paljon tutkimuksia, joiden mukaan vaikkapa yli 5 tai 6 ruoka-annoksen syöminen ei ole tarpeellista tai auta painonpudotuksessa.

Kiistelyä aiheesta voi jatkaa loputtomiin. Lopulta kaikki on kuitenkin kiinni henkilön hormonitoiminnasta. Sillä on vaikutus kaikkeen toimintaan kehossamme.

Mikäli kärsit unettomuudesta, kannattaa usein apuna saattaa olla aikaisin aamulla syöminen ja hiilihydraattien lisääminen iltaruokaan. Liian vähähiilihydraattinen ruokavalio ja monet fitnesskilpailijatkin valvomaan öitä tai heräilevän useasti yössä. Mikäli kortisolitasosi ovat korkealla, kärsit stressistä tai hermostuneisuudesta, tai olet kovin insuliiniherkkä, kannattaa miettiä iltaruoan keventämistä. Tällöin insuliinitasot laskevat yötä kohden, kuten on optimaalista.

MONTAKO ATERIAA?

Joidenkin tutkimusten mukaan yli 3 aterian nauttimisella ei ole ollut merkittävää apua painonpudotuksessa tai aineenvaihdunnan kiihdyttämisessä. Monet fitnesskisaajat saattavat usein noudattaa ohjelmaa, jonka aikana syödään 5, jopa 7 kertaa päivässä tai vaikkapa muutaman tunnin välein. Toki verensokerin on sanottu pysyvän näin tasaisempana ja mielitekojen vähentyvän, kuitenkin jotkut saattavat nopeasti tottua tasaiseen ruokailutahtiin ja ollakin päivän aikana enemmän nälkäisiä, kuin vaikkapa muutaman isomman aterian syövät. Monesti lomamatkoilla tulee paljonkin urheilevien syötyä isompia annoksia ja vähemmissä määrin. Nälkäkään ei välttämättä tule, vaan huomaat kierrelleesi kauppoja ja kujia puoli päivää syömättä mitään, eikö? itselle sopiva rytmi löytyy vain kokeilemalla.

Kehomme tottuu nopeasti uusiin muutoksiin tai ruokavalioihin, kuitenkaan jatkuvat muutokset eivät usein juuri hyödytä. Monien diettaajien kannattaakin pysyä samalla ruokavaliolla noin 4viikon ajan ennen muutosten tekoa, etenkin jos ruokailutottumukset ja määrät ovat muuttuneet merkittävästi. Diettaajaa eivät siis jatkuvat viikottaiset muutokset juuri hyödytä. Pitkäjänteisyys ja säännöllsiyys sopii kaikille, kun on ruokailusta kyse. Niin löytyy myös se itselle sopiva ruokavalio helpommin.

LOPUKSI

Aihe ei ole yksinkertainen. Monet tekijät vaikuttavat niin suuresti siihen, miten tulisikaan oman kehonsa kanssa toimia. Paras vaihtoehto löytyy kokeilemalla. Juuri tästä syystä yksi ruokavalio ei sovikaan kaikille. Unirytmi ja unen määrä vaikuttavat jo suuresti henkilön kehon toimintoihin. Näitä tekijöitä ei aina tutkimuksissa huomioida. Oman kehon hormonitoiminnan ymmärtäminen auttaa monessa asiassa. Myös oman kehon kuunteleminen – jos keho on väsyneempi illalla, kannattaa treeni ja syöminen ajoittaa aamuun ja aamupäivään. Jos unta on vähän ja stressiä sekä fyysistä stressiä, eli esimerkiksi urheilua on paljon, on todennäköisesti kortisolitasotkin korkealla.

Mistä sentään monet ovat yhtä mieltä, on se, että noin 3 ateriaa päivässä on jo aika optimaalinen määrä. Yli 5 tai 6 taas jakaa huomattavasti enemmän mielipiteitä.

Ei tagejaNina Sarjolahti

Nina Sarjolahti

kolumnisti

Nina Sarjolahti on oma Mass kolumnistimme. Ninalla on taustalla niin fitness -kilpailuja, kuin telinevoimistelu-ura maajoukkuetasolla. Pitkään Massin riveissä toiminut kolumnisti-ekspertti, joka tarjoaa laajalti artikkeleita eri aihealueista sekä toki herkullisia reseptejä myös!