Archive

4 Vinkkiä Kiristelyyn

Olet tehnyt kuukausia töitä kroppasi eteen, tankaten jättimäisiä ruoka-annoksia ja treenaten salilla isoilla painoilla. Työ on tuottanut tulosta ja vaaka näyttää suurempaa lukemaa, josta suurin osa on lihasta, muttei kuitenkaan kaikki. Tässä vaiheessa on vuorossa kiristely!
Tässä artikkelissa esittelemme 4 tapaa kiristellä terveellisesti ja oikeaoppisesti.

TIE MENESTYKSEEN – PITKÄJÄNTEISYYS

Fitnessteollisuus on pullollaan erilaisia dieettejä, jotka lupaavat nopeaa painonpudotusta pienellä vaivalla. Vaihtoehtoja on monia, mutta mikä sopii itse kullekin? Vastaus kysymykseen on hyvin yksinkertainen: valitse dieetti, jota pystyt ylläpitämään.

 

#1 KALORIVAJE

Jokaisen dieetin avainsana on kalorivajeen luominen – siis tila, jossa kehosi kuluttaa enemmän kuin mitä se saa. Helpoiten tämä onnistuu syömällä niin, että ravinnosta saamasi kalorit muodostavat kalorivajeen.
Jokainen syömämme ruoka pitää sisällään energiaa, jota kuvataan kilokalorein (Kcal). Keho käyttää näitä kaloreita polttoaineena perus elintoimintojen ylläpitämisessä. Kehosi tarvitsee kaloreita sydämenlyönteihin, keuhkojen toimintaan ja niin edelleen. Levossa kuluttamasi kalorit muodostavat perusaineenvaihduntasi. Ihmisen tulee sisäänottaa tietty määrä kaloreita, jotta aineenvaihdunta toimii tasaisesti.
Kun tavoitteena on rasvanpoltto, on yksinkertaisin tapa vähentää 10% nauttimistasi kaloreista ja muodostaa näin ollen kalorivaje.
Kalorivajeen luomisessa voi käyttää apuna myös lisäravinteita. Termogeeniset lisäravinteet toimivat niin, että ne auttavat kehoasi kuluttamaan enemmän kaloreita lepotilassa. Tämä johtaa luonnollisesti suurempaan kalorivajeeseen ja on oikein toimiva yhdistelmä yhdessä kiristelydieetin kanssa.

 

#2 VÄLTTÄMÄTTÖMÄT RAVINTOAINEET

Kuten edellisessä kappaleessa todettiin, keho vaatii kalorivajeen, jotta rasvanpoltto ja painon pudotus mahdollistuu. Kalorivajeessa on kuitenkin se riski, ettei keho saa tarpeeksi välttämättömiä ravintoaineita, kuten rasvahappoja, vitamiineja ja mineraaleja. Tämän vuoksi ruokavalio tulee pitää monipuolisena.
Vaikka tärkeintä on yrittää saada ravintoaineet suoraan ruuasta, ei muutaman lisäravinteen käyttäminen ole haitaksi, mikäli ne on yhdistetty tasapainoiseen ja terveelliseen ruokavalioon.

✓ Jos olet päättänyt noudattaa vähärasvaista ruokavaliota, on suotavaa investoida rasvahappoihin, kuten Omega-3 -6 -9. Toisinkuin monet muut rasvahapot, ei keho pysty luomaan itse omega-3:sta. Näin ollen, jos et saa sitä syömästäsi ravinnosta, ei kehosi saa sitä muualtakaan. Tässä kohtaa on siis hyvä ottaa avuksi Omega-3 pitoinen lisäravinne.

✓ Jos olet päättänyt noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota, on suotavaa kiinnittää huomiota B-vitamiinin saantiin. Jos ruokavaliosi ei sisällä laisinkaan viljoja ja kuituja, on olemassa riski, ettet saa tarpeeksi B-vitamiinia elimistöösi. Näin ollen on parempi käyttää B-vitamiinipitoisia lisäravinteita.

 

#3 LIHASMASSAN SÄILYTYS

Olennainen ja tärkein osa kehonrakennusta on rasvattoman lihasmassan ylläpito. Kuten tiedämme, on helpompaa pudottaa kilo rasvaa, kuin saada kilo lisää lihasmassaa.
Jos keho ei saa tarpeeksi kaloreita, alkaa se väistämättä ottaa energiaa itsestään eli lihasmassasta, ihosta ja sisäelimistä, rikkoen soluja aminohapoiksi ja sitä kautta kehon energiaksi.

Jotta tältä voi  välttyä, on tärkeää kompensoida kataboliset proteiinit ylimääräisellä proteiinilla. Tässä tapauksessa ylimääräisen proteiinin voi saada helposti lisäravinteiden kautta.

 

#4 KEHITYKSEN YLLÄPITO

Vaikkakin kehonrakennus keskittyy esteettisyyteen, ei kiristely saisi koskaan vaikuttaa liikaa harjoitteluun.
Vähähiilihydraattinen ja ketogeeninen dieetti johtaa yleensä siihen, että voimat loppuvat, eikä treeni kulje enää samalla tavalla kuin ennen. Lyhyesti sanottuna, se vaikuttaa suuresti suorituskykyyn. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vähähiilihydraattinen ruokavalio olisi välttämättä pahasta oikein käytettynä.
On hyvä muistaa aerobisen ja voimaharjoittelun ero. Voimaharjoittelun pääprioriteettinä ei ole rasvanpoltto, vaan lihasmassan kasvatus. Mikäli tavoitteenasi on rasvanpoltto ja painonpudotus, on hyvä turvautua aerobisiin harjoituksiin.

Ei tagejaAmy Lyons

Amy Lyons

Kirjoittaja ja asiantuntija

A Northern bred gluten free foodie, weightlifting yoga enthusiast and green tea addict. Hobbies include: lifting heavy things for fun and taking selfies with my cats. Aiming to promote a healthy, mindful and positive lifestyle in the hope of inspiring others to do the same.