Kuntoiluintoa ja motivaatiota riittäisi, mutta tulot ovat pienet? Opintotuet ovat pienet tai kenties säästät ensi kesän reissurahastoon varoja? Jos opiskelet, sinulla on hieno mahdollisuus aikatauluttaa viikkosi ja mahduttaa urheilu ja kuntoilu osaksi lukujärjestystä! Jääkaapissa palaa ehkä vain valo, mutta ainakaan se ei ole vanhempien toimesta nyt täynnä mitä herkullisimpia leivoksia tai paistoksia.

Opiskelija = Ei rahaa, Ei työtä…

student

Yleisin syy urheilun laiminlyöntiin opiskelijoiden suusta on “ Ei ole rahaa, ei ole töitä, ei ole varaa urheiluhommiin..” Nyt todistamme, miten myös opiskelijabudjetilla voi päästä elämänsä kuntoon. Opiskelijaelämä ei välttämättä tarkoita aina tonnikalalla ja pastalla elämistä. Halusitpa alentaa painoa, saada lisää massaa, rakentaa lihasta tai polttaa rasvaa, noudata näitä 10 ohjetta ja “Get Fit on a Student Bugdet” !

1. Aseta tavoite

Vaihe 1 on varmasti se helpoin etappi. Aseta tavoite, järkevä sellainen ja toteuttava, ja päätä saavuttavasi se. Mitä haluat eniten, mikä tavoite olisi hienoa saavuttaa?

Tavoitteet urheilussa muuttuvat ja vaihtuvat vuosien myötä. Tavoittele aina järkevää ja terveellistä päämäärää, pysyvä elämäntapamuutos on pitkällä aikavälillä helpompi kuin useasti muuttuvat radikaalit tavoitteet.

Ota aikaa tutustua taustatietoihin – opiskele vähän tietoa metodista tai vain metodin perustiedot, jotta ymmärtäisit ohjelmaa paremmin.

2. Liity kuntosalille tai urheilujoukkueeseen 

Kun olet asettanut tavoitteesti ja löytänyt motivaation, on aika löytää oma sali tai joukkue. Ensimmäinen stoppi voi olla edullinen ympärivuorokauden auki oleva sali tai kaupungin kuntosali. Hinnat ovat edulliset ja monesti pääset samalla kortilla kokeilemaan myös ryhmätunteja tai eri lajeja.

tapis-roulant

Kerralla maksaminen on edullisempaa – sitoudut samalla myös uuteen harrastukseesi, eikä kustannus kirpaise jokainen kuukausi. Voit päättää säästää jossain ylimääräisessä kulussa ja käyttää summan urheiluun.

Muista hyödyntää oppilaitoksesi kaikki liikuntapalvelut – uinti, juoksurata, kuntosali tai ryhmäliikuntakurssit! Tapaat samalla uusia ihmisiä – sehän on merkittävä osa opiskeluja kuitenkin! Tarkasta myös oppilaitoksesi mahdollisuudet liittyä mukaan eri urheilujoukkueisiin, jollei vielä järjestetä peli-iltoja tai matseja, voit hyvin alkaa myös järjestämään urheilutapaamisia.

student4

3. Tee-Se-Itse kuntosali 

Et ole vieläkään vakuuttunut kustannusten kattamisen mahdollisuudesta? Sali on kallis tai kaukana? Treenaa siis kotona tai kodin ympäristössä. Kaikki on kiinni kekseliäisyydestäsi.

Netissä on satoja ja taas satoja vinkkejä ja ideoita kotona treenaamiseen. Videoita korkeasykkeiseen treeniin tai vaikka vastusharjoitteluun kuminauhoilla. Kuminauhat vievät vähän tilaa ja ovat painoja edullisempia. Netistä voit myös katsoa suoria joogatunteja tai treenejä. Uuden tavan oppiminen voi olla aluksi hankalaa, jos totuttelet videotreeneihin, ne alkavat varmasti sujua hienosti hetken kuluttua. Puhelimeen ja tabletteihin ladattavat applikaatiot ovat myös edullinen vaihtoehto, eikä sinun tarvitse muuta kuin suorittaa annetut liikkeet ja toistot.

Mikäli sinulla ei ole kokemusta kuntosalitreenistä, on kotona tai ulkona treenaaminen monesti mieluisampaa. Kerää siis varmuutta ja rohkeutta kotona ja liity kuntosalille tai joukkueisiin kun se tuntuu hyvältä vaihtoehdolta.

student6

4. Raivaa aikaa treenille 

Vaikka jotkut ihmiset ajattelevat opiskelijoiden loikoilevan kotisohvalla suuren osan aikaa, näin ei aina ole! Joskus päivät ovat todella pitkiä ja kokeisiin opiskellaan aamutunneille asti. Älä siis odota vapaa-aikaa treenin tekemiseen, vaan päätä ajoissa aika, jolloin teet lyhyen tai pidemmän treenin. Verenkierto paranee ja ulkoilu antaa aivoille uutta raikasta happea, voit siis saada illan tai yön luettua entistä tehokkaammin lyhyen urheilusuorituksen jälkeen.

student13

Päätä etukäteen seuraavan viikon treeniaikataulu; miten monta kertaa treenaat ja mitä. 4-5 treeniä viikkoon, 30-45min kerrallaan, olisi jo mahtava suoritus! Päätä realistinen tavoite ja aikataulu, ja sen toteuttaminen on helppoa. Jos olet aamuvirkku, treenaa heti aamutuimaan, jos taas virkistyt iltaisin, ajoita treeni iltaan.

5. Pidä ruokaostokset yksinkertaisina 

Tämä vaihe onkin ehkä se tärkein kaikista, vaikka vasta viidentenä listalla onkin. Tuloksista 80% saavutetaan keittiön puolella, loput 20% treenissä.

student8

“Minulla ei ole rahaa syödä terveellisesti” on potaskaa. Unohda valmiit ruoat ja valmista ruokasi itse. Tee ostoslista kotona ja noudata sitä kaupassa. Karkkipussiin ehkä riittää rahaa joka ostosreissulla, mutta 3euron pussi per viikko tarkoittaa heti 12e kuukaudessa. 2euron noutokahvi per päivä viitenä päivänä viikossa yhden kuukauden aikana on 40e kuukaudessa. Karsi ylimääräiset ja päätä etukäteen mitä ruokia teet.

Tee kerralla iso paistos pannulla tai uunilla. Käytä edullista lihaa, jatka ruokaa juureksilla ja edullisilla kasviksilla. Salaatit ovat terveellisiä, mutta ravintoarvoiltaan köyhiä. Mikäli murehdit riittävästä ravintoaineiden saannista, voit ostaa ystävän kanssa vaikka puoliksi viherjauhepussin, josta saat kaikki tarvittavat ravinteet moneksi kuukaudeksi.

Jugurtit ja rahkat ovat kilohinnaltaan kalliitta. Samalla rahalla saat puuroa moneksi kuukaudeksi. Proteiinipatukat ovat kätevä apu nälkään, mutta ostamalla kerralla enemmän proteiinijauhetta, saat yhden annoksen murto-osalla proteiinipatukan hinnasta. Voit aina ostaa lisäravinteet yhdessä kaverin kanssa! Ostamalla usean kilon satsin kerralla, ja hyödyntämällä tarjoukset, voit säästää huimasti. Proteiinivalmisteet ovat myös edullinen vaihtoehto lihalle, joka on hyvin kallista opiskelijalle.

Muita edullisia ruoka-aineita ovat säilykepavut ja kananmunat, joista saat edullisesti runsaasti proteiinia. Tutustu myös pakastekasvisten ja –lihan valikoimaan, monesti isojen supermarkettien pakastealtaasta löytyy edullisia ruoka-aineita. Älä kuitenkaan osta valmisaterioita – ne ovat annoshinnaltaan kalliita!

Katso aina ruoan kilohintaa. Pienet yksittäin pakatut ateriat ja ruoat ovat isoja eriä kalliimpia.

 6. Vältä noutoruokaa 

Lopeta valmis-/noutoruokien ostaminen! Opiskelijana olet omillasi – enää ei isi tai äiti kokkaa ruokia. Nyt on viimeistään aika opetella ruoan laittoa. Skippaamalla 2 noutoruokaa viikossa kuukauden ajan, voit säästää jopa 50-80euroa. Muutama kuukausi ja koossa on vaikka reililippu Eurooppaan.

Noutoruoka on paitsi kallista, myös epäterveellistä. Nälkä iskee suuren rasvamäärän ja suolaisuuden vuoksi pian uudestaan ja ruokahalu vain kasvaa.

Yhden noutoruoan hinnalla saat tehtyä ateriat jopa viidelle aterialle. Laadi ruokiisi budjetti ja pysy siinä. Säästät suuria summia rahaa kun suunnittelet etukäteen mitä syöt.

7. Suunnittele ateriasi – Syö vähän ja usein 

Kun olet tehnyt ostoslistan, suunnittele ateriasi! Mikäli laiminlyöt suunnittelun, voi toteutuskin mennä mönkään. Jos suunnittelet, mitä syöt kotona ja mitä otat mukaasi kouluun tai treeneihin, menee toteutus varmasti suunnitelman mukaan. Eväät ovat tärkeitä – näin vältät kalliiden valmisruokien ja herkkujen oston.

Hae vinkkejä urheilijoilta – urheilijat tietävät paljon ravinnosta ja treenistä. Saat paljon infoa ilmaiseksi tutustumalla vaikka Massin urheilijoiden blogeihin! 

Screen Shot 2014-12-29 at 13.11.13

8. Edulliset lisäravinteet

Jotkut ihmiset vannovat lisäravinteiden nimeen, jotkut sanovat niiden olevat potaskaa. Monet käyttävät suuria summia lisravinteisiin. Massilla taas ostamme ja valmistamme suuret erät kerralla, jolloin kulut vähenevät ja tuotteet myydään asiakkaille superhinnoin. Isommat pakkauskoot saat aina edullisemmin, osta siis yhdessä kaverin kanssa ja säästätte molemmat kuluissa.

Screen Shot 2014-12-29 at 13.13.28

Mistä aloittaa lisäravinteiden kanssa? Heraproteiinin voidaan ajatella olevan oikea perustuote. Siihen sekoittamalla hiilihydraattia saadaankin sitten niin massanlisääjää kuin palautusjuomaakin. Heraproteiini on hurjasti lihaa edullisempaa, voit unohtaa siis kalliiden kanafileiden kantamisen kotiin.

shutterstock_164287901

Heraproteiinin lisäksi voit tarpeen mukaan hankkia palautusjuomaa, vitamiinivalmisteita tai aminohappoja. Suosi All-in-one –tuotteita, joissa saat monta ainesosaa yhdessä. Sinun ei tarvitse ostaa montaa eri tuotetta kun ostat yhden, mistä saat kaikki tarvittavat ainesosat.

Proteiini pitää nälkää loitolla ja on edullinen tapa vaikka välipalaksi, huolehdi vain monipuolisesta ravinnosta ja proteiinivalmisteet käyvät arjessa välipalana ja ateriankorvikkeena.

9. Vähennä alkoholin käyttöä

Tingit salimaksuissa, treenivaatteissa ja ruoassa, kunnes opiskelijajuhlat saapuvat ja kymmeniä euroja menee juotaviin ja pikaruokaan. Päätä etukäteen, miten paljon voit juhlimiseen käyttää ja pitäydy suunnitelmassa. Ajattelet paitsi kukkaroasi, myös terveyttäsi.

 student11

Ota juhliinkin mukaan tietty määrä rahaa ja jätä kortit kotiin. Näin ei tule törsättyä muissa kuluissa tarkoin säästettyjä rahoja juomiin ja seuraavan aamun oloa paikkaaviin valmisruokiin.

Alkoholi on paitsi kallista, myös kovin epäterveellistä. Alkoholissa on muiden haitallisten aineiden lisäksi myös todella paljon kaloreita. Yhdessä juomassa voi olla enemmän kaloreita kuin normaali ruoka-annoksessasi!

Säästä nuo kalorit ja rahat vaikka johonkin hienompaan ateriaan, tuoreisiin hedelmiin tai kasviksiin ja kehosi myös kiittää.

10. Löydä treenikaveri ja pidä hauskaa!

Viimeisenä, muttei vähäisempänä – treenikaveri on hurjan tärkeä ja hyödyllinen! Laiskotuksen iskiessä treenikaveri komentaa salille tai liikkumaan ja nauru parantaa ikää! Liikunta ja urheilu voi olla hauskaa ja rentouttavaa, etsikää lajit, joista pidätte ja nauttikaa yhdessäolosta samalla liikkuen. Pysykää tavoitteisanne ja kannustakaa toistenne kehittymistä, mutta pitäkää hieman huumoria myös mukana, näin onnistuminen ja pitkäjänteisyys on myös todennäköisempää.

student12

734

”Taisteluparin jalkajumppaa” – taas Massin urhielijoiden blogeista mahtavia vinkkejä treeniin yksin tai kaverin kanssa!

Lopuksi

Opiskelijaelämän aloittaminen on suuri muutos. Se on myös hieno mahdollisuus päättää aikatauluista ja tavoitteista. Voit rakentaa kalenterisi itsesi näköiseksi ja juuri sellaiseksi kun haluat.

Iso muutos tuo mukanaan suuren vastuun, mutta ota tama vastuu mahdollisuutena päättää nyt itse mitä teet ja milloin. Päätät nyt itse millä jääkaappisi täytät ja miten rahasi käytät.  

 KAIKKIIN TÄMÄN HETKEN LISÄVINNETARJOUKSIIN TÄSTÄ! Osta yhdessä kaverin kanssa ja säästä. Suunnittele etukäteen miten paljon lisäravinteita päivässä käytät ja taloutesi pysyy hyvin kontrollissa! Muista, lisäravinteiden ateriahinta voi olla jopa 30-40 senttiä! 

Screen Shot 2014-12-29 at 13.17.46

 

 

Screen Shot 2014-12-20 at 09.04.09

600x600-mass-wk50-jb-dotw-recovery

Ei tagejaKirjoittaja ja asiantuntija