Archive

Polven Kuntoutus, Vammat Ja Toipuminen

Eli haluan nyt kertoa tarkemmin mitä olen tehnyt ja tulen tekemään saadakseni polven taas 100%:n kuntoon. Eli siis aloin tuntemaan tammikuun loppu puolella oikean polven alaosassa kipuja harjoitellessani. Ensiksi pistin sen vain huonon lämmittelyn piikkiin enkä välittänyt siitä. Sillä kipu loppui heti kun harjoitus oli ohi. Pikkuhiljaa kipu muuttui niin kovaksi etten pystynyt edes kävelemään rappusia kunnolla alas ja jalka tuntui pettävän alta kävellessä. Tässä vaiheessa EM-kisoihin oli n.6 viikkoa aikaa. Jätin kyykyt ja maastavedot pois treeneistä tässä vaiheessa ja keskityin pelkkään penkkaamiseen ja yläkropan harjoitteluun.

185kg 2s stopilla rinnassa slingshotilla.

Yritin vähän venytellä jalkoja ja polkea kuntopyörää, mutta kivut eivät lievittäneet vaikka jatkoin tätä kolmisen viikkoa. Silloin päätin mennä lääkäriin tutkituttamaan polven kunnolla. Koska asialla oli kiire ja halusin muutenkin tietää heti mikä on vikana niin pistin opiskelijan viimeiset pennoset kasaan ja menin näyttämään polvea yksityiselle urheilu lääkärille. Siellä polveni kuvattiin ja tutkittiin. Tuloksena löytyi repeämä oikean polven patellajänteessä. Lääkäriltä sain kuitenkin luvan kisata EM-kisoissa, mutta harjoituksissa hän suositteli ettei käytettäisi isoja painoja.

”Oireiden perusteella vamma jaetaan vaikeusasteisiin:

1. Lokaalinen arkuus esiintyy selvästi urheilun jälkeen patellajänteen insertiossa. Se ei häiritse tavallista toimintaa.

2. Kipu tuntuu urheilun alussa. Se häviää verrytellessä ja palaa taas aktiviteetin jälkeen. Harjoitukset toteutuvat tyydyttävästi, ja urheilija kykenee urheilemaan ilman suoritushäiriöitä. Kipu säilyy ilman välttämätöntä lepoa ja jää pysyväksi.

3 a. Kipu on jatkuvaa. Jotkut urheilijat kykenevät vielä kivusta huolimatta harjoittelemaan ja pelaamaan.

3 b. Kipu tuntuu jatkuvasti ja se häiritsee ja estää harjoittelun.

4. Jos urheilijaa ei hoideta, ja hän jatkaa kivusta huolimatta urheiluaan, voi syntyä (harvoin) patellajänteen totaali repeämä (Nichols 1992, Lian ym. 1996, Fredberg ja Polvig 1999).”

Lähde:  Pekka Peltokallio, Tyyppilliset urheiluvammat.

Kisoihin menin etten ollut harjoitellut juurikaan yhtään kyykkyjä enkä maastavetoa. Siellä kuitenkin paransin kyykyssä ennätystäni 10kg ja maastavedossa 2,5kg. Kisoja ennen polvi tuntui jo suhteellisen hyvältä pystyin kävelemään rappusia suhteellisen hyvin ja kävelykin onnistui. Kisojen jälkeinen viikko oli taas aika tuskaista kävelyn ja rappusten suhteen. Mutta luultavasti siinä oli paljon kisoista johtuvaa rasitusta, koska hyvin nopeasti tilanne alkoi mennä taas parempaan suuntaan.

Nyt muutama viikko sitten polvi kuvattiin uudelleen ja todettiin, että repeämä on parantunut. Tästä kuitenkin siihen, että polvi on täydessä iskussa voi mennä jopa 2-6kk.

”Hoitokaavio 1. – 2. asteessa.

  • jäätä harjoittelun jälkeen 15 – 20 minuuttia
  • NSAID= tulehduskipulääke
  • harjoitusten keston lyhentäminen kevyt progressiivinen hamstring-lihasryhmän ja akillesjänteen venyttely
  • fysikaalinen hoito alkaa heti ja jatkuu 6 kuukautta (Briner ja Benjamin 1999, Panni ym. 2000).”

”Kolmas aste:

Hyppääjän polvea kannattaa aina aluksi hoitaa konservatiivisesti ja leikkaus suoritetaan vasta, mikäli pitkäaikainen hyvin läpiviety konservatiivinen hoito ei tuota tulosta. Leikkaus tehdään myös silloin, jos UÄ- ja MRI-tutkimuksissa löytyy jänteessä selviä muutoksia.

Konservatiivinen hoito on sama hyppääjän polven kolmannessa kuin 1. ja 2. asteissa, mutta 3. asteessa lepoaika urheilusta on pitempi. Konservatiivisia hoitoyrityksiä pitää jatkaa kauan aina 6 kuukauteen saakka.”

Lähde: Pekka Peltokallio, Tyyppilliset urheiluvammat.

Eli siis.. Kylmää annan polvelle joka harjoituksen jälkeen oli sitten penkki tai jalkatreeni.

Tulehduskipulääkkeitä en tällä hetkellä käytä, mutta olen syönyt yhden 10 päivän kuurin Voltarea ja sen aikana pistin päivän mittaan pari kertaa voltaren fortea kipukohtaan ja yöksi laitoin paksun kerroksen mobilaattia elmukelmun alle koko yöksi.

Pyrin pitämään jalkaa liikkeessä mahdollisimman paljon, joten olen käynyt sali treenien lisäksi uimassa sekä kävely lenkeillä jotka pyrin suorittamaan mahdollisimman pehmeässä maastossa ja jos mahdollista niin metsässä ei missään pururadalla. Kuntosalilla olen tietenkin tullut kuntopyörän kanssa tutuksi ja pyrkinyt tekemään pitkiä 30-50 toiston sarjoja reiden ojennuksia ja koukistuksia. Myös kyykkyä olen tehnyt 10-30 toiston sarjoja 20-100kg painoilla. Olen myöskin panostanut lihashuoltoon ja venyttelyyn paljon aikaa. Ennen hajoitusta kuntopyörällä hiki päälle ja 10-15 min venyttelyä ja paikkojen pyörittelyä ja liikuttelua. Treenin päälle kevyellä vastuksella 15-20 min kuntopyörää ja 20-30 min venyttelyä ja rullailua. Illalla ennen nukkumaan menoa 30min venyttelyä.

Treenipainoja lisäillää pikkuhiljaa omaa kroppaa kuunnellen sillä kiire ei ole vielä mihinkään kun onneksi seuraavat isot kisat ovat edessä vasta marraskuun loppupuolella. Maastavetoa pystyn tekemään tällä hetkellä jo melkein 100% tehoilla ilman kipuja polvessa. Pelkästään se jo tuntuu hyvältä, että edes 2/3:sta liikkeestä pystyy tekemään…

Ei tagejaAmy Lyons

Amy Lyons

Kirjoittaja ja asiantuntija

A Northern bred gluten free foodie, weightlifting yoga enthusiast and green tea addict. Hobbies include: lifting heavy things for fun and taking selfies with my cats. Aiming to promote a healthy, mindful and positive lifestyle in the hope of inspiring others to do the same.