Artikkelit

Miksi Glutamiini Nopeutta Palautumista?

Miksi Glutamiini Nopeutta Palautumista?

Moni on kuullut glutamiinin tehosta palautumisessa. mutta tiedätkö sinä miksi glutamiini on niin tehokas? 

Glutamiini toimii lihasten, solujen ja aivojen tärkeänä polttoaineena. Se on kehon oma aminohappo, jota tarvitaan kaikista aminohapoista eniten. Nopeasti uusiutuvat solut käyttävät sitä energianlähteenään. Glutamiinilla voidaan edesauttaa kehon hiilihydraattivarastojen säästämistä suorituksen aikana, ja sitä tarvitaan niin voima- kuin kestävyyslajeissa.

Glutamiini – urheilijan tärkeä ravintolisä

Rankka urheilu vähentää kehon glutamiinivarastoja lihassoluissa jopa puoleen. Sen johdosta treenin jälkeinen kudosten uudelleenrakentaminen hidastuu. Jos glutamiinia ei käytetä lisänä ruokavaliossa, treeneistä palautuminen ei tapahdu optimaalisella tavalla. L-glutamiini ehkäisee myös lihaksen kataboliaa, jolloin keho pystyy säilyttämään olemassa olevan lihasmassan tehokkaammin, ja tuottamaan sitä lisää.

Immuunijärjestelmän vahvistaja

Ihmisen vastustuskyky on aina rankan treenin jälkeen jonkin verran heikentynyt. Se tarkoittaa sitä, että bakteereilla on hetkellisesti lähes vapaa pääsy elimistöön, aiheuttaen infektioita, kuten flunssaa. Osasyy siihen, miksi niin moni ”superdieetin” tai muun yhtäkkisen suuren treenimäärän, tai muun ison muutoksen, tehnyt henkilö sairastuukin muutaman viikon kuluttua startin alkamisesta. Glutamiinin nauttiminen edesauttaa ja nopeuttaa kehon vastustuskyvyn palauttamista normaalille tasolle.

Glutamiinia kannattaa nauttia niin ennen treeniä, kuin treenin jälkeenkin. Tilanteesta riippuen sen käyttötarkoitus kehossa on eri, eikä satunnaisella käytöllä päästä parhaisiin mahdollisiin tuloksiin.

Ei tagejaNina Sarjolahti

Nina Sarjolahti

kolumnisti

Nina Sarjolahti on oma Mass kolumnistimme. Ninalla on taustalla niin fitness -kilpailuja, kuin telinevoimistelu-ura maajoukkuetasolla. Pitkään Massin riveissä toiminut kolumnisti-ekspertti, joka tarjoaa laajalti artikkeleita eri aihealueista sekä toki herkullisia reseptejä myös!