Hiilihydraatit ovat yhtä tärkeitä kehollemme, mitä ovat proteiinit ja terveelliset rasvat. Paljon puhutaan proteiinin tärkeydestä ja muistutetaan riittävästä proteiinin nauttimisesta, etenkin mikäli haaveissa on kiinteämpi ja lihaksikkaampi vartalo.

Hiilihydraatit kuitenkin ovat saaneet varsin erilaisen roolin nyky-yhteiskunnassa, ne mielletään kauttaaltaan ja yksinomaan pahoiksi. Näin ei kuitenkaan ole. Tiesithän, että hiilihydraatit ovat pääenergianlähteemme? Saamme toki myös hyvistä rasvoista reilusti energiaa, proteiineista emme juurikaan, mutta hiilihydraatit ovat jo aikoja olleet pääenergianlähteemme. Vain suositukset niin sanoituista hyvistä ja pahoista hiilihydraateista ovat muuttuneet ja päivittyneet. Nyt tiedämme, mitä hiilihydraatteja meidän tulisi kenties vähentää tai jopa välttää, ja mitä taas lisätä.

Hiilihydraatti yhdessä veden kanssa toimii lihaksistossamme kuin pesusieni. Se täyttää lihakset ja pitää nesteen lihaksissa. Toki nestekiertoon osallistuu moni muukin ravintoaine ja mineraalit sekä toki koko kehomme. Mikäli treenaava ihminen ei nauti riittävästi hiilihydraatteja, voi olo heikentyä, keksittymisvaikeudet voivat lisääntyä ja ennen kaikkea, kehossamme ei vain ole energiaa ja elinvoimaa. Kovaa treenaava tarvitsee reilusti energiaa, muuten jäävät treenit kovin onnettomiksi. Jo lihasmassaa kerryttäneet tietävätkin, miten hiilihydraatti täyttää kehon lihakset ja peilikuvasta tulee varsin kiinteä ja lihaksikas.

Hiilihydraatit pois jättämällä saatetaan hetkellisesti pudottaa etenkin nestepainoa kehosta, pidemmällä aikavälillä voidaan aiheuttaa keholle katabolia tilaa, mikä osaamattomissa käsissä tarkoittaa harmittavan monesti myös lihaskatoa. Siispä balanssi kaikkien ravintoaineiden välillä on avain onnistumiseen. Oikea hiilihydraattien määrä löytyy kokeilemalla – kun energiatasot ovat korkealla ja treeni sujuu vauhdikkaasti, ollaan aika ideaalissa tilanteessa.

Hiilihydraatit jaotellaan kolmeen eri ryhmään; tärkkelys, sokeri ja kuitu. Lisäksi on vielä pakkausselosteista tuttuja merkintöjä; lisätty sokeri, matalahiilihydraattinen makeuttaja, sokerialkoholit, prosessoidut jyvät, täysjyvät… Lista on pitkä ja sinun on vaikea ymmärtää mitä lukuja ja arvoja seurata? Ei ihme, pakkausselosteet ovat melko monimutkaisia. Kun katsot kokonaista hiilihydraattien määrää, saat oikean kuvan sen suhteesta muuhun ravintosisältöön. Kehomme ei tunnista suoranaisesti, onko kyse polyoleista, sokerialkoholeista, jyvistä vaiko puhtaasta sokerista. Siispä älä anna näiden vaikuttaa päätökseesi.

Tärkkelystä saadaan maissista, herneistä, pavuista ja perunoista. Myös kuivatut pavut, linssit ja herneet kuuluvat samaan ryhmään. Samaten muun muassa kaura ja riisi sekä toki vehnä.

Sokereita taas esiintyy sekä luontaisesti, esimerkiksi maidossa ja hedelmissä, mutta niitä myös lisätään tuotteisiin maun tehostamiseksi. Taas ravintosisältöjä ja luetteloita tutkiessa kannattaa kiinnittää huomiota sokerin kokonaismäärän. Se kertoo sokerin määrän, kehomme ei anna eri painoarvoa valkoiselle tai tummalle sokerille. Huomaa myös, että myös fruktoosi ja laktoosi ovat sokereita, fruktoosi on hedelmän sokeria, laktoosi taas maidossa esiintyvää sokeria.

Kuituja ei ole eläinperäisissä tuotteissa, vain kasveissa. Suuri määrä kuitua on hedelmissä, marjoissa, täysjyvissä, pähkinöissä ja monissa kasviksissa. Suositus kuidun määrään päivätasolla per aikuinen on 25-30g. Kuitu tukee ruoansulatuselimistön toimintaa ja vaikuttaa suuresti myös nestekiertoon!

Hiilihydraatteja on monissa lisäravinteissa sillä niistä on treenajille suuresti hyötyä, olipa kyseessa kevytrakenteinen bikini fitness –kilpailija, vanhan liiton kehonrakentaja, jalkapalloilija tai triathlon –urheilija. Tuotteita on paljon erilaisia, kun tiedät tavoitteesi ja kulutuksesi tason, löydät helposti sinulle sopivat tuotteet.

Palautusjuomat ovat ehkä suosituimpia lisäravinteita, missä käytämme myös hiilihydraatteja. Mass Recovery on esimerkiksi yksi kaikkien aikojen suosituimmista palautusjuomista. Proteiinia yhdessä hiilihydraatin kanssa varmistaa sen, että lihaksisto saa heti treenin jälkeen täytettyä tyhjentyneet energiavarastot ja palautuminen sekä lihaskudoksen korjausprosessi voi alkaa.

Välipaloissa ja proteiiniherkuissakin on yleensä hieman hiilihydraatteja. Välipaloissamme tulee olla hiilihydraattia, proteiinia ja mielellään myös hyviä rasvoja, jotta nälkämme pysyy pidempään loitolla, ja jotta aivomme toimivat normaalisti. Ennen treeniä nautitut hiilihydraatit (etenkin hitaat sellaiset) varmistavat, että iltapäivällä tai illalla treenatessa kehossamme on riittävästi energiaa hyvän treenin suorittamiseen. Välipaloja ja herkkuja on treenavillekin monia – on Myprotein Pancake Mix pannukakkusekoitusta, on Myprotein Protein Cookies proteiinikekseja ja suosittuja Questbar proteiinipatukoita.

Massaa lisäävälle ja lihasmassaa toivovalle taas on valmistettu suosittuja massanlisääjiä, kuten Mass Super Gainer. Siinä on reilummin hiilihydraatteja, ja tuote onkin suunnattu esimerkiksi niille, jotka saavat painonsa nousemaan hyvin hitaasti tai joiden kulutus on yksinkertaisesti niin suuri, ettei ole mahdollista syödä ruoan muodossa kaikkea energiaa.